Izlet na dlani

18 svetovnih kulinaričnih destinacij

Pred časom je bil objavljen seznam 50 najboljših svetovnih restavracij leta 2017, katerih verjetno navadni smrtniki ne bomo še prav hitro obiskali, so pa novinarji pri Telegraph po njem povzeli 18 lokacij oziroma svetovnih mest, kjer vas bo zagotovo pričakala odlična hrana, tudi če ne obiščete najboljših restavracij.

Na kateri destinaciji pa ste vi doživeli najboljšo hrano in katero restavracijo si zares želite vsaj enkrat obiskati? 

V nadaljevanju seznam 18 svetovnih kulinaričnih destinacij:


Tokijo (Japonska)


Tripadvisor seznam restavracij v Tokiju si oglejte na povezavi tukaj. Opis prenočišč in cene v Tokiju si oglejte na povezavi tukaj.


Hanoi (Vietnam)


Tripadvisor seznam restavracij v Hanoju  si oglejte na povezavi tukaj. Opis prenočišč in cene v Hanoju si oglejte na povezavi tukaj.


London (Anglija)


Tripadvisor seznam restavracij v Londonu  si oglejte na povezavi tukaj. Opis prenočišč in cene v Londonu si oglejte na povezavi tukaj.


Jaipur (Indija)


Tripadvisor seznam restavracij v Jaipurju  si oglejte na povezavi tukaj. Opis prenočišč in cene v Jaipurju si oglejte na povezavi tukaj.


New York (ZDA)


Tripadvisor seznam restavracij v New Yorku  si oglejte na povezavi tukaj. Opis prenočišč in cene v New Yorku si oglejte na povezavi tukaj.


Preostalih 13 svetovnih kulinaričnih destinacij:
Mendoza (Argentina)
Bologna (Italija)
Lyon (Francija)
New Orleans (ZDA)
Bangkok (Tajska)
Barcelona (Španija)
Singapur
Kopenhagen (Danska)
Lima (Peru)
Fez (Maroko)
Chengdu (Kitajska)
San Sebastian (Španija)
Pariz (Francija)

Od naštetih mest smo jih že kar precej uspeli obiskati tudi člani Ekipe Izlet na dlani. Ker smo veliki ljubitelji japonske kulture kot tudi njihove kulinarike, lahko potrdimo, da smo v Tokiju vedno dobro jedli, ko se prihodnjič ponovno tja vrnemo, si bomo zagotovo zastavili tudi nekoliko bolj kulinarično raziskovanje Tokija.

Spomin na večkratni obisk New Yorka prav gotovo ne gre mimo hrane, številni odlični burgerji, pa ponlnjeni, prazni, sladki, slani, mesni..beagli, dobrote iz uličnih stojnic, pa številne restavracije z poreklom širom sveta… V New Yorku boste zagotovo odlično jedli, lahko pa se zgodi, da boste za to morali kdaj tudi seči malo globje v žep, New York namreč vseeno velja za eno bolj držajih prestolnic sveta.

Bangkok predvsem, pa tudi na splošno Azija sta tista, kjer se vse dejansko vrti okrog hrane, če opazuješ domačine, se ti že zjutraj ob prvem srečanju takoj povabijo na jedačo, potem se družijo še ob kosilu, največ pa ljudi ob hrani srečaš ob poznih večerih. Mogoče smo zgolj mi tisti, vendar smo v Bangkoku imeli občutek, kot da smo ves čas samo jedli, od jutra pa do poznega večera, je vedno bilo v roki kaj za prigrizniti. Podobna zgodba seveda velja tudi za obisk Singapurja.

Tudi španska hrana ima posebno mesto v našem srcu, še vedno imamo v mislih tisti posebni španski pršut, ki se je kar topil v ustih, ko smo si ga privoščili nek večer v eni izmed ličnih gostilnic sredi Barcelone. Tudi v San Sebastianu smo tistih nekaj dni ves čas posegali po odličnih raznolikih tapasih oz. pinchosih, kot jim na severu raje rečejo.

Ob obisku Maroka smo se spoznali z maroško hrano, predvsem nam je bila pri srcu hrana v obliki različnih enolončnic kuhanih v posodah imenovanih tajin. Tajin je glinena posoda stožčaste oblike, po posodi je ime dobila tudi jed. Na voljo so številne različice od mesnih, zelenjavnih pa vse do ribjih. Za značilen okus tajina pa seveda poskrbijo maroške začimbe. Težko rečemo, da nam je v Fezu bila kaj posebej bolj pri srcu hrana kot v ostalih maroških mestih, mogoče pa je krivo to, da smo se takrat premalo posvetili kulinariki mesta.

V Chengduju (Kitajska) smo se bolj mudili zaradi pand kot zaradi kulinarike, tako da posebnih ocen in usmeritev žal ne moremo podati.

V središču Pariza, kolikor nam spomin še seže tako daleč nazaj, se spomnimo ličnih uličnih restavracij, kjer so se ti že pri sprehodu mimo krožnikov gostov na hitro pocedile sline, ti so se pa zadovoljno nastavljali sončnim žarkom in srebali svoje kozarce odličnega vina in delovali kot da v francoski hrani zares uživajo.

Sami bi na seznam zagotovo dodali še kakšno mehiško (npr. Merida) ali malezijsko destinacijo (George Town, Penang). Z veseljem pa bi nekega dne obiskali tudi našo odlično kuharsko mojstrico Ano Roš (Hiša Franko).

Na kateri destinaciji pa ste vi doživeli najboljšo hrano in katero restavracijo si zares želite vsaj enkrat obiskati? 

Prispevek povzet po Telegraph strani na povezavi tukaj

Vir fotografij: pixabay, Tokijo-Izlet na dlani

Martina Ploj

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

Dodaj komentar


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Iskalnik letalskih kart

data-locale="en-GB" data-affiliate="network:CJ;publisher:6746289">

Iskalnik prenočišč

Prijavite se na dnevne na E-novice:

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.