Kako se lotiti načrtovanja dopusta/potovanja in kaj storiti če se že pred odhodom kaj zalomi?


Zadnje čase prejemamo kar nekaj sporočil uporabnikov, da so bile letalske povezave odpovedane, spremenjene itd., oni pa imajo že vse rezervirano, plačano in dogovorjeno. Predvsem odkar potujemo z otrokom se zavedamo, da se stvari lahko hitro zalomijo tudi z naše strani (ni nujno da letalske družbe odpovedo let), npr. otrok zboli, se kdo poškoduje, ali neka višja sila povzroči, da se pač dopusta/potovanja ne morete udeležiti.

Da bi v primeru odpovedi vašega dopusta/potovanja imeli čimmanj nevšečnosti oziroma stroškov, vam svetujemo sledeče:


1. NAJPREJ se vedno rezervira letalska karta, šele po uspešno izvedeni rezervaciji letalske karte pride na vrsto hotel in najem avtomobila. Saj se cena letalske karte, ki ste jo vestno opazovali nekaj dni, lahko ravno takrat ko ste jo želeli kupiti zelo zviša, vi pa imate že vse ostalo rezervirano in nato ste primorani plačati višjo ceno. Letalska karta je zato prva ključna stvar. Če letalsko karto rezervirate v kakšni od izjemnih akcij, predvsem tistih z oznako error fare, pa je sploh potrebno počakati nekaj časa (tudi do kakšen mesec ali več), da se vidi kako se bodo stvari razpletle, če bo sploh karta potrjena ali ne. V tem primeru zagotovo odsvetujemo prehitre rezervacije hotelov, najem avtomobilov in dogovore s šefom od dopustu; saj vam lahko iz lastnih izkušenj povemo koliko tovrstnih kart smo že sami rezervirali, pa so bile na koncu odpovedane :-). Če je možno vedno kupujemo letalske karte za precej časa v naprej, tako je vmes dovolj časa, da vemo da so zagotovo letalske karte potrjene in se nam ni potrebno prav hitro že začeti ukvarjati z nastanitvami (npr. na začetku poletja kupimo za jesen/zimo; jeseni kupimo za pozno pomlad itd.).


2. Naj vas vedno ne zavede NIZKA CENA letalske karte , če niste vešči spletnih rezervacij, oziroma če spletnih ponudnikov z najnižjimi cenami zares ne poznate, raje dodajte nekaj evrov in rezervirajte preko uradnih spletnih strani letalskih družb. Sicer si pa naša navodila za spletne rezervacije in na kaj biti pozorni lahko ogledate tukaj (LINK). V primeru sprememb/odpovedi letov vam bo verjetno lažje se dogovarjati direktno z osebjem letalske družbe, kot pa z neko težje dostopno spletno turistično agencijo.


3. Ko ste uspešno rezervirali letalsko karto, prejeli E-TICKET na vaš email, je smiselno, da vašo letalsko karto tudi zavarujete z RIZIKOM ODPOVEDI, to storitev kar nekaj slovenskih turističnih zavarovalnic ponuja; sami se tega čisto vedno poslužujemo. Omenjeno zavarovanje je običajno potrebno skleniti najkasneje v roku 42 ur od spletnega nakupa!


4. Po uspešni rezervaciji letalske karte in izvedbi plačila rizika odpovedi, začnite z iskanjem potencialnih namestitev in najema avtomobila, vendar VEDNO izberite ponudbo, ki omogoča BREZPLAČNO ODPOVED oziroma, da je avans za najem avtomobila res minimalen ali da vam tudi tam v primeru odpovedi omogočajo povračilo večine stroškov najema. Podobno velja tudi za Airbnb, tudi tam vedno izberite opcijo flexible.


5. V primeru sprememb/odpovedi leta s strani letalske družbe najprej v miru razmislite kakšna rešitev bi za vas bila najbolj optimalna. Pogosto ponujajo drug let z drugim terminom ali povračilo stroškov nakupa letalske karte, načeloma bi vam vedno morali biti na voljo obe možnosti, seveda pa je to odvisno od dogovarjanja z letalsko družbo oziroma spletnim ponudnikom preko katerega ste vršili rezervacijo. Kar je najbolj ključno: v primeru sprememb/odpovedi leta je potrebno pač nekoliko preganjati pristojno službo letalske družbe oziroma spletne agencije, ki skrbi za tovrstna reševanja. Verjetno veste, da ni smiselno pričakovati, da vas bodo ti sami klicali in vas spraševali kaj si želite in kaj je najbolje za vas. Kličite preko Skypa ali drugi spletnih kanalov, in jim predstavite svoje želje. Če se odločite za povračilo denarja velja enako, običajno traja minimalno nekje 3 tedne, po tem času je najbolje jih nekajkrat opomniti, da povračila še niste prejeli.


6. Glede namestitev in rezervacij najema avtomobila, v kolikor ste vse skupaj rezervirali z brezplačno odpovedjo(sicer to stane nekaj evrov več, vendar se na koncu lahko zelo splača), ne boste imeli popolnoma nobenih težav, vse skupaj prekličete ali pač rezervirate z novim datumom. V kolikor niste tako postopali, se lahko obrnete na spletnega ponudnika ali direktno na hotel/avtorent in se tam skušate dogovoriti, vendar je uspešnost tega vprašljiva.


Člani Ekipe Izlet na dlani (odkar potujemo z otrokom) vedno uredimo riziko odpovedi letalske karte, vedno rezerviramo namestitve in avtorent z brezplačno odpovedjo, predvsem pa v primeru nastanka sprememb/odpovedi letov skušamo ohraniti mirno kri in poiskati najbolj optimalno rešitev za nastalo situacijo (seveda nekoliko preganjanja vpletenega osebja nikoli ne škodi).

In zakaj se običajno splača riskirati rezervacije letalskih kart v izjemnih akcijah (npr. error fare), ker sicer ne bi potovali v New York, na Tajsko, v Mehiko in še kam za noro nizke cene, ki skupaj ne dosegajo cene ene redne letalske karte. Kdor ne riskira, ne profitira 🙂

Kam vse ste že uspeli leteti/potovati za zares nizke cene, ste mogoče kje tudi bivali v kakšnem hotelu za zares ugodno ceno?