Kam na dopust to poletje


Zagotovo se sprašujete kam se odpraviti letošnje poletje. Čemu ne bi izpustili običajnih poletnih destinacij in se podali novim destinacijam naproti.  Tokrat vam ponujamo Fodors izbor poletnih destinacij. Ponujamo vam seznam 7 svetovnih destinacij, od evropskih prestolnic, preko jugovzhodne Afrike, pa vse tja do predelov največjih ameriških prestolnic.


1. SLOVAŠKAZakaj ravno to poletje:
Slovaška predstavlja manjšo deželo v osrčju Evrope in jo s sosedami  povezuje reka Donava. Srednjeveško mesto Košice je skupaj z francoskim mestom Marseille, ravno leta 2013 Evropska prestolnica kulture. Košice ležijo tik ob meji s sosednjo Madžarsko.

Nekaj festivalov in ostalih dogodkov, ki se dogajajo v Košicah to poletje: 2. avgust 2013: Andy Warhol na ulicah Košic (praznovanje Andy Warholovega rojstnega dneva, op. mati slavnega umetnika izvira iz vzhodne Slovaške) in julij- avgust: Kulturni poletni festival v Košicah.  Več o pestrem dogajanju v slovaški prestolnici kulture si lahko preberete tukaj.

Namestitev v Košicah lahko rezervirate tukaj

Nasvet Izlet na dlani: Seznam vseh poletnih dogodkov na Slovaškem, si lahko ogledate tukaj


2. ZAMBIJAZakaj ravno to poletje:
  Leto 2013 označuje 200 obletnico rojstva raziskovalca Davida Livingstona- prvega odkritelja Viktorijinih slapov. Zambija je afriška dežela z osupljivo pokrajino, bogatim živalskim svetom, neukročeno divjino, ki še ni podlegla masovnemu turizmu, in svetovno znanimi Viktorijinimi slapovi, ki jih deli s sosednjo državo Zimbabve.

Slovenski državljani za vstop v Zambijo potrebujemo vizum, ki ga pridobimo na meji oz. letališču.

Nekaj festivalov in ostalih dogodkov, ki se dogajajo v mestu Livingston to poletje: kulturni festivali in karnevali predstavljajo dežele, ki jih je raziskovalec odkrival in v septembru je načrtovana regata na reki Zambezi.

Namestitev v Livingstonu lahko rezervirate tukaj

Nasvet Izlet na dlani: Več o Livingstonovi Zambiji si lahko preberete v prispevku tukaj.


3. KALIFORNIJA- The Pinnacles nacionalni parkZakaj ravno to poletje: 
The Pinnacles nacionalni park je eden od parkov,  ki za razliko od parkov Yosemite in Yellowstone, še ne gosti trume turistov. Če radi plezate po vulkanskih kamninah in doživljate pristno naravo, je ta park primerna poletna destinacija za vas.  The Pinnacles nacionalni park je ameriški park, ki varuje gorato pokrajino vzhodno od doline Salinas, okvirno 8 km vzhodno od mesta Soledad in 130 km jugovzhodno od mesta San Jose.

Za vstop v  ZDA brez vizuma v turistične namene za potnike vseh držav vključenih v Visa Waiver Program (VWP) je obvezen elektronski sistem za avtorizacijo potovanja (Electronic System for travel Authorization – ESTA).

Dejavnosti v parku: športno plezanje, pohodništvo, opazovanje ptic.

Namestitev v mestu Soledad lahko rezervirate tukaj, možno je tudi kampiranje v kampu znotraj parka.

Nasvet Izlet na dlani: Več o parku si lahko preberete tukaj.


4. IRSKAZakaj ravno to poletje:
 Irska predstavlja deželo neokrnjene narave, številnih močvirij, neskončnih pašnikov, skalnih grebenov in samotnih zalivov, posejanih s skrivnostnimi graščinami. Irska je tudi dežela piva in glasbe, veselih ljudi ter številnih keltskih legend. Na Irskem se vso leto dogajajo številni koncert, festivali in ostali dogodki.

Nekaj festivalov in ostalih dogodkov, ki se dogajajo na Irskem to poletje: 08 maj -21 september 2013: A Festival of Folk and Trad with the National Folk Theatre of Ireland (Tralee) in 21 junij – 14 julij: Loughcrew Summer Solstice Festival 2013 (Co. Meath).

Namestitev na Irskem lahko rezervirate tukaj.

Nasvet Izlet na dlani: Seznam festivalov na Irskem si lahko ogledate tukaj.


5. DETROITZakaj ravno to poletje:
Detroit predstavlja največje mesto v ameriški zvezni državi Michigan. Detroit je poznan kot tradicionalno avtomobilsko središče in kot pomembno središče popularne glasbe. Mesto vam poleg številnih dogodkov ponuja tudi številne znamenistosti. To poletje se v lahko udeležite nekaterih odličnih dogodkov in festivalov.  Za vstop v  ZDA brez vizuma v turistične namene za potnike vseh držav vključenih v Visa Waiver Program (VWP) je obvezen elektronski sistem za avtorizacijo potovanja (Electronic System for travel Authorization – ESTA).

Nekaj festivalov in ostalih dogodkov, ki se dogajajo v Detroitu to poletje: 12-13 julij The Michigan ElvisFest in 17.avgust Woodward Dream Cruise.

Namestitev v Detroitu lahko rezervirate tukaj

Nasvet Izlet na dlani: Več o znamenitostih in dogodkih v mestu Detroit si lahko preberete tukaj.


6. URUGVAJZakaj ravno to poletje: 
Montevideo je največje mesto ter glavno pristanišče Urugvaja. Poleg pristaniških dejavnosti je popularen tudi po svojih plažah, ena bolj poznanih, je plaža Pocitos. Montevideo je latinsko ameriška  prestolnica kulture leta 2013.  Mednarodni  jazz, tango, filmski in oblikovalski festivali in številni drugi kulturni dogodki so na letošnjem seznamu Urugvajskega dogajanja.

Slovenskim državljanom vizum ni potreben do 3 mesecev.

Kaj vse si lahko ogledate v Montevideo si lahko preberete tukaj.

Namestitev v Montevideo lahko rezervirate tukaj.

Nasvet Izlet na dlani: Kako preživeti 24 ur v Montevideo si lahko preberete tukaj.


7. BROOKLYNZakaj ravno to poletje:
Brooklyn, ki se nahaja v zvezni državi New York je vedno predstavljal magnet za turiste. Tukaj si lahko privoščite odlično hrano, umetnost in arhitekturo kot tudi neskončno nakupovanje. To poletje si lahko ogledate brezplačni poletni kino v parku ob Brooklynskem mostu, nasitite želodčke na živilskem marketu Smorasburg, poslušate koncerte na prostem v  Williamsburg Parku ali se pridružite odličnemu brezplačnemu programu pouličnega gledališča.

Za vstop v  ZDA brez vizuma v turistične namene za potnike vseh držav vključenih v Visa Waiver Program (VWP) je obvezen elektronski sistem za avtorizacijo potovanja (Electronic System for travel Authorization – ESTA) 

Nekaj festivalov in ostalih dogodkov, ki se dogajajo v Brooklynu to poletje:  do 1. sept Smorgasburg (živilski market s tedenskimi dogodki),  11.julij-29.avgust 2013: Brooklyn Bridge Park’s Free Summer Movies; številni glasbeni dogodki in ulična gledališča (več od dogodkih tukaj)

Namestitev v Brooklynu lahko rezervirate tukaj.

Nasvet Izlet na dlani: Več o znamenitostih in dogodkih v Brooklynu si lahko preberete tukaj.

  • Žiga

    krneki…