Izlet na dlani

5 Izlet na dlani (prvo)majskih destinacij

Težko rečemo, da so prvomajski prazniki pred vrati, ker temu res še ni tako, vendar glede na dvig cen tako letalskih povezav kot tudi nastanitev, je zdaj zagotovo skrajni čas za načrtovanje. Če ste popolnoma brez idej kam se podati za prvomajske praznike, vam v nadaljevanju predstavljamo nekaj naših predlogov, ki smo jih v tem času obiskali (oziroma jih bomo letos).

Kam se boste pa vi letos podali za prvomajske praznike in kam bi si v prihodnjih letih še želeli odpotovati v tem času? 


Belgija (Bruselj, Bruž, Ghent) 2012


V Belgiji smo se mudili že kar nekajkrat, saj imamo tam prijatelje, pa tudi na voljo so precej ugodne nizkocenovne povezave iz domačega ali bližnjih letališč. Leta 2012 smo se v času prvomajskih praznikov tako odpravili najprej v belgijsko prestolnico Bruselj, na to pa še na dnevni izlet v mesti Ghent in Bruž. Bruselj turistu poleg omembe vredne odlične čokolade, ponuja še zelo številne zanimive aktivnosti, tako da vam tam zagotovo ne bo dolgčas, če pa že slučajno, pa vam svetujemo, da si hitro omislite kakšno pokušino belgijskih piv ali seveda tudi čokolade. Mesti Ghent in Bruž sta zelo dobro povezani z Brusljem z železniškimi povezavami. Če pobrskate po spletu za vozovnicami za vlak, je občasno celo moč najti kakšno od akcij. Kaj početi v študentskem mestu Ghent si oglejte tukaj.

Vreme, ki vas bo pričakalo v času prvomajskih praznikov je seveda za Belgijo težko napovedati, vročinskega vala ravno ni za pričakovati, kakšen topel žarek (če ne boste ob obisku ravno zadeli deževnih dni), pa vas bo pogrel lahko tudi tam nekje do 15 stopinj. Nastanitve v Belgiji niso ravno najbolj ugodne, vendar če pohitite z načrtovanjem in pobrskate za kakšno od hotelskih akcij ali na strani Airbnb se lahko najde tudi kaj zanimivega.

Tripadvisor opis znamenitosti v Bružu si oglejte na povezavi tukaj. Ogled seznama prenočišč in njihove ocene v Bružu si oglejte na povezavi tukaj.


Nizozemska (Amsterdam/Rotterdam) 2013


V sosednji Nizozemski smo se mudili za prvi maj leto kasneje kot v Belgiji. Če ste ljubitelji zabave (in gneče) ne zamudite velikega praznovanja Kings day (27.04.2017), že nekaj dni pred prvim majem. Sami smo v času praznovanja posebnega dne kralja bili v Rotterdamu, kjer je praznovanje potekalo v bolj umirjeni obliki kot v Amsterdamu. Kljub temu se je v mestu v parku odvijal festival in tudi celotno vzdušje mesta je bilo usmerjeno v dobro voljo in veselje.

Rotterdam počasi postaja hip destinacija, in ne zgolj več običajno pristaniško mesto in moramo priznati, da je tudi nas obisk mesta pozitivno presenetil. Če vam bo ostalo še kaj prostega časa vam svetujemo obisk bližnjega Kinderdijka (slika), kjer se boste lahko sprehodili skoraj med filmsko postavljenimi mlini na veter; tja pa smo se odpravili kar z ladjico direktno iz Rotterdama.

Za vremenske razmere velja podobno opažanje oziroma napoved kot je zapisano za Belgijo. Podobno kot za Belgijo velja glede nastanitev tudi za Nizozemsko, te niso ravno najbolj ugodne, vendar če pohitite z načrtovanjem in pobrskate za kakšno od hotelskih akcij ali na strani Airbnb se lahko najde tudi kaj zanimivega. Eden od posebnih in zanimivih Airbnb je Rotterdam Cube House (posebna kvadratna hiša), več o najemu tukaj.

Tripadvisor opis znamenitosti v Rotterdamu si oglejte na povezavi tukaj. Ogled seznama prenočišč in njihove ocene v Rotterdamu si oglejte na povezavi tukaj.


Združeni Arabski Emirati (2014)


V Združenih Arabskih Emiratih smo se mudili leta 2014, sicer nekaj dni po prvem maju, ker smo se precej pozno odločili za nakup vozovnic in so te v času okrog prvega maja bile že pošteno zasoljene. Emirate smo se odločili raziskovati s pomočjo najetega avtomobila in moramo priznati, da je nastala prav zanimiva avantura. Peska je bilo zares veliko, tudi kakšna kamela se je na poti našla. Pot smo pričeli v Dubaju, nadaljevali preko puščave do Abu Dhabija. Iz Abu Dhabija smo se napotili proti mejnemu Al Ainu nato pa po drugi strani nazaj do Ras Al Khaimaha. Nejem avtomobila, kot tudi bencin je zelo ugoden, vožnja ni problematična, če odštejemo nenačrtovano/nepredvidljivo odpoved akumulatorja, je najem avtomobilov tudi precej zanesljiv. 🙂 Zaradi posebne peščene in gorate kulise vam zagotovo svetujemo obisk živalskega vrta v Al Ainu, ne gre pa spregledati tudi tamkajšnjega marketa s kamelami. Če si boste privoščili kakšen selfie ali dva z njihovimi kamelami, pa imejte ob sebi tudi kakšen drobiž za zahvalo, da ne boste kot mi deležni grdih pogledov za tem, ko boste ugotovili, da ne sprejmejo kartic, drobiža pa nimate.

Nastanitve v Emiratih sicer tudi niso najbolj ugodne, vendar če ne sanjate o preveč hotelskih zvezdicah in če imate avtomobil, ki vam omogoča bivanje tudi kje bolj na obrobju, boste zagotovo prišli do ugodnih ponudb.

Glede vremena, mesec maj je nekako že precej vroč mesec za obisk Emiratov, temperature zraka bodo brez težav krepko čez 30 stopinj celzija, pa tudi morje bo prijetno toplo.

Tripadvisor opis znamenitosti v Emiratih si oglejte na povezavi tukaj. Ogled seznama prenočišč in njihove ocene v Emiratih si oglejte na povezavi tukaj.


Južna Koreja (Jeonju, Jeju, Seul)/Hong Kong (2016)


Tako Hong Kong kot tudi Južna Koreja se je že nekaj časa sprehajala po naši must visit listi destinacij, v lanskem letu je tako padla odločitev, da združimo oboje in deželi obiščemo v času prvomajskih praznikov. Pot smo pričeli v Hong Kongu, kjer smo si na račun precej visok cen nastanitev privoščili zgolj 3 noči, kar je zagotovo premalo za vse zanimivosti, ki jih mesto ponuja. Svetujemo vam, da do dobrega natuhtate seznam nagrajenih Michelin fast foodov v Hong Kongu, glede na ceno si jih boste zagotovo lahko privoščili vsaj nekaj.

Iz Hong Konga smo se z ugodno direktno nočno letalsko povezavo podali kar na južnokorejski otok Jeju. Tam smo ponovno z najetim avtomobilom raziskovali predvsem čudovite naravne znamenitosti. Iz otoka smo se nato podali do južnokorejske kulinarične prestolnice Jeonju, kjer smo jedli marsikaj posebnega in okusnega (še sami točno ne vemo kaj), predvsem pa smo ugotovili, da nam tradicionalno korejsko spanje na tleh ne ustreza preveč (vsaj bolečine v križu so po dveh nočeh namigovale na to). Za konec smo še raziskovali megalomansko mesto Seul, ki ponuja zelo raznolike aktivnosti in tudi tam nam 5 noči ni bilo dovolj. Ob obisku Seula vam svetujemo izlet v bližnje mesto Incheon, kjer se nahaja edina prava večja kitajska vas (China town) v Južni Koreji, v okviru te pa tudi ena lepših pravljičnih dežel (brezplačen obisk).

Cene prenočišč v Južni Koreji so precej nižje kot v Hong Kongu, na voljo so številni hoteli od ugodnih pa vse do takšnih s 5*, cene nastanitev so pa višje v Seulu.

Vreme v času okrog prvega maja je v Hong Kongu bilo nekoliko muhasto, vendar nikoli ni deževalo ves čas. Včasih kakšno uro dopoldan, včasih kakšno uro zvečer, sicer pa je bilo precej toplo in tudi precej vlažno. Temperature so bile okrog 25 stopinj celzija in prav tako naj bi bil primeren čas tudi za kopanje v morju. Na otoku Jeju so bile temperature zraka nekoliko nižje (do max 20 stopinj celzija), vendar še vedno višje kot pa na celini (Jeonju in Seul). Voda na otoku Jeju je bila prehladna za kopanje (okvirno 17 stopinj celzija).

Tripadvisor opis znamenitosti v Hong Kongu si oglejte na povezavi tukaj. Ogled seznama prenočišč in njihove ocene v Hong Kongu si oglejte na povezavi tukaj.


Zahodna Avstralija (2017)


Letos je okrog prvega maja v načrtu obisk Londona in Zahodne Avstralije. Tako v Londonu kot tudi v Avstraliji upamo na čimbolj prijetno vreme. Za Avstralijo naj bil bil najbolj primeren čas za obisk april-maj (njihova jesen) ali september-november (njihova pomlad), saj so takrat temperature najbolj prijetne pa tudi ni prehude množice turistov. V Avstraliji pričakujemo okvirne temperature tam do max 25 stopinj celzija, na samem severu tudi malo čez 30.

V načrtu imamo najem avtomobila za celotni čas bivanja, naš načrt poti pa je sledeči: prvi del poti južno od Pertha (Rockingham, Busselton, Margaret River) in drugi del severno od Pertha, preko Geraldtona vse do Exmoutha in nazaj preko Monkey mie do Pertha.

Cene prenočišč (kot opažamo) so precej primerljive z ameriškimi (ZDA), o ostalih cenah hrane, bencina, izletov…bomo še poročali.

Tripadvisor opis znamenitosti Pertha si oglejte na povezavi tukaj. Ogled seznama prenočišč in njihove ocene v Perthu si oglejte na povezavi tukaj.


Kam se boste pa vi letos podali za prvomajske praznike in kam bi si v prihodnjih letih še želeli odpotovati v tem času? 

Vir fotografij: Izlet na dlani, pixabay.com (Avstralija)

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.