Izlet na dlani

5 predlogov za krajši izlet (po izboru Ekipe Izlet na dlani!)

Ekipa Izlet na dlani vam predlaga 5 zanimivih in bližnjih destinacij za krajši izlet. Podali smo predloge tako iz Slovenije, kot tudi bližnje Hrvaške, Avstrije in seveda Italije.

Prijetno branje oziroma načrtovanje vašega izleta 🙂

Kateri so vaši predlogi za krajši izlet?

1. Rovinj

Rovinj je seveda naše priljubljeno obmorsko zatočišče, kar lahko potrdimo s tem, da se tja podamo vsaj nekajkrat na leto. Rovinj ni zgolj kopalna destinacija, saj vam prikupno mesto ponuja odlično kulinariko, zanimivo staro mestno središče z ozkimi uličicami in majhnimi trgovinicami, dolge sprehajalne poti ob morju in hkrati tudi odlične kolesarske poti. Za še bolj športne navdušence so na voljo tudi plezalne stene na odlični lokaciji tik ob morju in še bi lahko naštevali.

IZLET NA DLANI PREDLOG AKTIVNOSTI: Predlog naše najljubše gostilnice v Rovinju: Kantinon, prijazni natakarji vas bodo postregli z lokalno hrano pripravljeno na poseben način (opis Tripadvisor).

Tripadvisor opis aktivnosti v Rovinju si oglejte na povezavi tukaj. Ogled seznama prenočišč in njihove ocene v Rovinju si oglejte na povezavi tukaj.

2. Bled in Bohinj

Bled in Bohinj, nekaterim je ljubši prvi, spet drugim slednji; po našem mnenju sta oba dovolj blizu, da ju lahko združimo v en izlet. Na Bledu ne gre mimo sprehoda ob jezeru in slavne Blejske rezine (kremšnite), medtem ko vam Bohinj ponuja kotičke “neokrnjene” narave za sprehode, športne aktivnosti in za pogumne tudi prvo hladno osvežitev v jezeru.

IZLET NA DLANI PREDLOG AKTIVNOSTI: Pokušina blejske rezine, sprehod okrog jezera tako blejskega kot tudi bohinjskega.

Tripadvisor opis aktivnosti na Bledu oz. Bohinju si oglejte na povezavi tukaj. Ogled seznama prenočišč in njihove ocene na Bledu oz. Bohinju si oglejte na povezavi tukaj.

3. Verona in Gardsko jezero

Verona ob svoji bolj slavni sosedi- Benetkah, pogosto ostane na dnu seznama, vendar po našem mnenju prav tako ponuja zanimive aktivnosti. Verona ima bogato kulturno in umetniško dediščino, s svojo obsežno areno pa predstavlja tretji največji amfiteater v Italiji.  Mesto je uvrščeno na UNESCO-v seznam svetovne dediščine. Če slučajno niste vedeli so tri izmed Shakespearovih dram umeščene ravno v Verono: Romeo in Julija, Dva viteza iz Verone in Ukročena trmoglavka.

Gardsko jezero (npr mesto Sirmione) je od Verone oddaljeno zgolj 45 minut vožnje. Območje Gardskega jezera ima zelo milo submediteransko podnebje. Tukaj se mešajo vplivi Alp, Jadranskega morja in samega jezera. Poleg jezera je tudi zabaviščni park Gardaland.

IZLET NA DLANI PREDLOG AKTIVNOSTI: Obvezen obisk in sprehod skozi mesto Sirmione.

Tripadvisor opis aktivnosti v Veroni oziroma ob Gardskem jezeru si oglejte na povezavi tukaj. Ogled seznama prenočišč in njihove ocene v Veroni ali ob Gardskem jezeru si oglejte na povezavi tukaj.

4. Pomurje (Prekmurje in Prlekija)

Vsak je že slišal za Prekmurje in Prlekijo, verjetno vas pa ni prav veliko, ki bi se v teh koncih že mudili. Člani Ekipe Izlet na dlani bi vam s teh koncev lahko podali kup nasvetov iz prve roke, in se je tako težko odločiti kje sploh začeti in kaj predlagati za krajši izlet.

Prekmurje leži na levem bregu reke Mure, po kateri je tudi dobilo ime.  Prlekija pa je pokrajina, ki leži med rekama Dravo in Muro. Tako v Prekmurju kot tudi v Prlekiji vas bo poleg čudovite pokrajine hitro privabil edinstven vonj domače posebne kulinarike. Znani jedi, ki izvirata iz Prekmurja sta prekmurska gibanica in bograč.  V svoje kleti vas bodo povabili številni prijazni domačini, kot tudi kakšni bolj vrhunski vinarji, Ljutomersko-Ormoške in Radgonsko-Kapelske gorice namreč slovijo po vrhunskih vinih. Med prleškimi jedmi boste težko zgrešili žgance, mlečno juho,  meso iz tünke itd. Tipične prekmurske  in prleške jedi boste lahko poskusili v številnih kmečkih turizmih.

Kot primer odlične restavracije oz turistične kmetije vam predlagamo npr.: v Prekmurju Gostilno Rajh (povezava tukaj) in v Prlekiji Turistično kmetijo Belec (povezava tukaj) ali Gostilno Tramšek (povezava tukaj).

Da pa ne boste mislil da boste morali zgolj jesti in piti so na voljo tudi številne aktivnosti: od ogleda klopotcev, mlinov, brodov na Muri, starih domačij in obrti, obisk Goričkega (Grad, Vulkanija..) itd.

IZLET NA DLANI PREDLOG AKTIVNOSTI: za Prlekijo: Obisk oljarne Kocbek (pridelava bučnega olja, povezava tukaj), obisk Babičevega mlina v Veržeju (povezava tukaj), obisk lončarske delavnice v Veržeju (povezava tukaj), obisk mesta Ljutomer, obisk odličnega kmečkega turizma oz restavracije (predloga zgoraj) in za konec obisk kleti Kogl  (povezava tukaj, pokušina in ogled posestva ter kleti po dogovoru).

Za Prekmurje: obisk krajinskega parka Goričko (najbolje s kolesom) (Grad, Vulkanija, Čebelji gradič; povezava tukaj), ogled in degustacija Šunkarne Kodila (povezava tukaj), Gotska cerkev v Bogojini, obisk Broda na Muri Ižakovci, obisk Bukovniškega jezera,  obisk odličnega restavracije s pokušino vin (predlog zgoraj).

Tripadvisor opis znamenitosti v Prekmurju si oglejte na povezavi tukaj in Prlekiji na povezavi tukaj. Ogled seznama prenočišč in njihove ocene v Prekmurju si oglejte na povezavi tukaj in v Prlekiji na povezavi tukaj.

5. Celovec in Vrbsko jezero

Celovec (oz. Klagenfurt) je glavno mesto avstrijske zvezne dežele Koroške.  V mestu si velja ogledati stari del mesta s središčem »Stari trg« in zmajev vodnjak na »Novem trgu«. Ob robu Celovca leži veliko parkov in vrsta gradov.  Na zahodu se mesto razteza skoraj do Vrbskega jezera, enega od najtoplejših alpskih jezer.  Ob jezerski obali se nahaja cela vrsta turističnih krajev: Vrba na Koroškem, Poreče (Pörtschach), Ribnica (Reifnitz), Kriva Vrba (Krumpendorf), Otok (Maria Wörth).

IZLET NA DLANI PREDLOG AKTIVNOSTI: Predlagamo vam lahkoten sprehod ob Vrbskem jezeru v predelu Vrbe ter prigrizek v restavraciji ob vodni gladini jezera (npr. Seespitz).

Tripadvisor opis aktivnosti v Celovcu oz ob Vrbskem jezeru si oglejte na povezavi tukaj. Ogled seznama prenočišč in njihove ocene v Celovcu oz ob Vrbskem jezeru si oglejte na povezavi tukaj.


Kateri so vaši predlogi za krajši izlet? 

Izlet na Dlani

Zagotovo se med vami najde kdo, ki pogosto sanjari o bližnjih kot tudi o daljnih destinacijah za potovanja, takšni smo tudi člani ekipe Izlet na dlani. Stran Izlet na dlani je nastala z željo po iskanju najugodnejših možnostih potovanja, hkrati pa tudi z željo, da potovalne dogodivščine ter ostale stvari povezane s potovanjem, delimo tudi z vami.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.