Izlet na dlani

9 fascinantnih svetovnih otroških igrišč izpod rok umetnikov oz arhitektov

V tem prispevku smo vam pripravili seznam 9 neverjetno zanimivih svetovnih otroških igrišč. Na različnih koncih sveta arhitekti ali umetniki postajajo zelo inovativni pri načrtovanju okolja, kjer otroci lahko razvijajo svojo domišljijo. Otroška igrišča lahko v celoti plavajo na vodi ali so npr. v obliki orjašega pisanega krokodila.

Tokrat bomo vas prepustili bolj slikovnemu gradivu in mogoče se tudi v vas pojavi želja, da bi poleg vaših otrok kakšno od igrišč preizkusili tudi sami.


NAPIHLJIVA VODNA IGRIŠČA (primer HRVAŠKA)


bol

Wibit Sports GmbH je nemško podjetje, ki se ukvarja z inovativnimi igrišči na vodi. Igrišča so nastala po ideji arhitekta Roberta Cirjaka. Na sliki je igrišče, ki se nahaja na otoku Brač (Zlatni Rat) in vključuje tobogane in različne plezalne stolpe.  Gre za eno izmed 60 igrišč, ki jih je omenjeno nemško podjetje ustvarilo na hrvaški obali, sicer se pa tovrstna igrala pojavljajo že v več kot 60 državah po vsem svetu.


SWAROWSKI KRISTALLWELTEN (TIROLSKA, AVSTRIJA)


swarowski

V okviru Swarowski Kristallwelten je na voljo tudi zabava za otroke. Igralni stolp, igrišče ter zeleni labirint vas bodo popolnoma očarali. V igralnem stolpu gre za izvajanje plezanja na večih nivojih vse do višine 14 metrov.  Stolp je delo arhitektov Snøhetta.

Več o avstrijskem Swarowski igrišču na povezavi tukaj.


IGRIŠČE WOODS OF NET (HAKONE, JAPONKSKA)


hakone

Tezuka arhitekti so z idejo za igrišče oživeli fantazijski svet mrež. Gre za igrišče, ki se nahaja v japonskem mestu Hakone v okviru Muzeja na prostem. Japonski mojster Toshiko Horiuchi Mac-Adam je dal ročno splesti čudoviti mavrični preplet mrež, po katerem otroci lahko plezajo, se valjajo in še in še.

Več o japonskem igrišču na povezavi tukaj.


PARK GULIVER (VALENCIA, ŠPANIJA)


guliver

Leta 1990 so arhitekt Rafael Rivera, umetnik Manolo Martin in dizajner Josep Vincent “Sento” Llobell Bisbal v španski Valenciji ustvarili  Park Guliver, po navdihu pripovedke Guliverjeva potovanja. Otroci se bodo lahko povzpeli po številnih stopnicah ali vrveh na sam vrh ležečega Guliverja in se po različnih toboganih spustili iz njega. Če se boste ob prihodnjem obisku Valncije sprehodili po parku Turia, od starega dela mesta proti akvariju, ne spreglejte tega posebnega igrišča.


IGRIŠČE V OBLIKI PLETENEGA KROKODILA (SAO PAULO, BRAZILIJA)


krokodil

Leta 2012 je po navdihu brazilske arhitektke Márcie Maria Benevento izpod rok poljskega umetnika po imenu Olek v Sao Paulu nastala zanimiva inštalacija. Nastalo je otroško igralo v obliki pisanega pletenega krokodila.


IGRIŠČA (MONSTRUM) (SKANDINAVIJA)


Danski studio Monstrum je znan po svojih kreativnih idejah za igrišča. Vrsto njihovih igrišč najdete po vsej Skandinaviji.

Npr. Kristineberg Slottspark v Stocholmu na Švedskem, ki ga med drugim sestavljajo  lesene skulpture sovic.
monstrum2

ali Brumlebyen igrišče v Kobenhavnu na Danskem, kjer sosesko krasi igrišče z ličnimi večnadstropnimi hiškami.
monstrum1


BLAXLAND RIVERSIDE PAR (SYDNEY, AVSTRALIJA)


blaxland

Blaxland Riverside Park v Sydneyu v Australiji je delo skupine JMD Design. Igrišče je okvirno 300 metrov premera in je opremljeno s številnimi tuneli, plezalnimi mrežami, igrišči opremljenimi z vodo, tobogani itd.

Več o Blaxland Riverside Parku na povezavi tukaj.


IGRIŠČE SWING TIME (BOSTON, ZDA)


swingtime

Arhitekti iz skupine Höweler + Yoon Architecture so v Bostonu ustvarili predel z 20 svetlobnimi gugalnicami, ki ob uporabi spreminjajo barvo od bele do vijolične. Swing Time je začasna interaktivna postavitev blizu Boston Convention and Exhibition Centra.

Več o Swing Time postavitvi na povezavi tukaj.


IGRIŠČE SILVER TOWERS (NEW YORK, ZDA)


silvertover

Umetnik Tom Otterness je v New Yorku ustvaril igrišče po imenu Silver Towers Playground. Igrišče se ponaša s 27 umetniškimi bakrenimi skulpturami  in posebno skulpturo, ki je več metrov visoka in široka ter katere noge predstavljajo dva tobogana.

Več o igrišču Silver Towers na povezavi tukaj.


 Vsebina delno povzeta po članku Bussines Insider na povezavi tukaj

Izlet na Dlani

Zagotovo se med vami najde kdo, ki pogosto sanjari o bližnjih kot tudi o daljnih destinacijah za potovanja, takšni smo tudi člani ekipe Izlet na dlani. Stran Izlet na dlani je nastala z željo po iskanju najugodnejših možnostih potovanja, hkrati pa tudi z željo, da potovalne dogodivščine ter ostale stvari povezane s potovanjem, delimo tudi z vami.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.