Izlet na dlani

Ali je zavijanje kovčkov sploh potrebno?

Vedno ko pridete na večje internacionalno letališče, zagotovo srečate veliko ljudi, ki imajo svoj kovček zavit v plastičen ovoj. Prva ideja, ki se nam porodi v glavi je, da ljudje zaščitijo svoj kovček. Ampak, dajmo se vseeno poglobiti v samo idejo zavijanja kovčkov, zakaj, kako, koliko…

Najprej bi se lahko vprašali zakaj ljudje to počnejo? Kot že omenjeno, dodaten sloj plastičnega ovoja predstavlja zaščito kovčka. Vsem nam je znano, kako ljudje premetavajo kovčke, ko jih nalagajo na ali iz letala. Tako lahko zaščitimo kovček pred praskami, odrgninami, udarci in nenazadnje tudi preprečimo, da bi se kovček odprl v primeru, da se uniči zadrga.

Velikokrat rečemo, da so ti delavci malomarni in površni, pri tem pa pozabimo, da morajo pri svojem delu biti hitri. Najdemo ljudje, ki so morda res nesramni in nespoštljivi do kovčkov, vendar tu ne moremo veliko storiti. Delavci, ki opravljajo to delo, so že povedali, da ne dajo veliko pozornosti ali je kovček poceni ali drag. Sploh pa ne razmišljajo, kaj ljudje v njih prevažamo.
Tukaj lahko najdete nekaj nasvetov, kako spakirati kovček, da bo čim lepše preživel pot.

Pojavi se še dodatna prednost, ki jo pridobite z zavijanjem kovčka. Če date zaviti kovčke v eno izmed sledečih firm Seal & Go, TrueStar ali Secure Wrap, boste zastonj prejeli nalepko, ki omogoča sledenje kovčka.
Celoten postopek zavijanja kovčka vam ne bo vzel več kot 1 minuto. Kot potniku, vam je najlažje, da kovček zavijete kar na letališču. Poslovalnice, ki ponujajo takšno storitev, najdete povsod na internacionalnih letališčih v Evropi in Aziji. V ZDA jih zagotovo najdete na letališčih v Miamiju, New Yorku (JFK) in v Houstonu (George Bush Airport).


Pojavi se seveda vprašanje koliko stane zavijanje?
Če se odpravljamo na potovanje, bi radi denar zapravili predvsem za dopust in ne na letališču. Cena varira glede na podjetje pri katerem izberete storitev. Ponavadi se cena giblje nekje med 12 – 18€ za kovček normalne velikosti in od 19€ naprej za vse kose prtljage, ki niso standardne velikosti (tudi kolesa)…

Ko zaslišimo besedo plastika, se  verjetno spomnimo  kako to vpliva na okolje, ki je zadnje, čase, upravičeno, zelo aktualna tema.
Po podatkih podjetij, za ovijanje uporabljajo okolju prijazno, nestrupeno plastiko, ki je 100% razgradljiva. Poudarjajo tudi to, da naj potniki plastični ovoj odstranijo na letališču, kjer prevzamejo kovček in ovoj odvržejo v koš za plastiko.

Prispevek povzet po: Traveler
Vir fotografij: Pixabay

Patricija Kragelj

Patricija Kragelj

4 komentarji


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • Moj predlog je, da si kupite “ovoj”, ki ga nataknete na kvaliteten kovček. Pred več kot 5 leti sem si kupil kovcek (kakovosten, ne bom imenova blagovne znamke, da ne bo reklame) in je še sedaj kot nov. Res, da sem uničil že tri “ovitke”, a na leto imam več kot 10 čez oceanskih letov + več krat letno po evropi in še poti z avtom, vlakom in busom…
  “Ovitki” niso dragi 😉 in na letališču takoj opazite svojega, ko se pripelje po traku 😀

 • Moj nasvet vsem; ovijte kovčke , meni so namreč pokradli polovico stvari iz neovitega kovčka.
  Let iz New Yorka preko Beograda ( tam so menda opazili da je kovček odprt )do Ljubljane. Po enem tednu sem ga dobila pol praznega, našli so ga v Parizu.
  Seveda se pri Air Serbia še do danes niso opravičili. – 5 mesecev od prijave škode.

  Jaz sedaj ne potujem nikamor brez ovitega kovčka, sploh pa nikoli več z Air Serbia !!

 • Za namene clanka bi bilo bolje ce se situacija preveri na domacih/obmocnih letaliscih (JFK ni vstopna letaliscna tocka za nobenega bralca te strani) namesto da se prevede ameriski clanek (sicer plus za dodan vir), ki je za nas informacijsko dokaj nepomemben.

  Na Brniku stane ta storitev 5/7e (ne spomnim se tocno) in je na voljo samo v dolocenem terminu.

  Ne toliko kritika kot nasvet/predlog.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.