Izlet na dlani

Augsburg – eno najbolj fascinantnih nemških mest

Merkurjev vodnjak © Regio Augsburg Tourismus GmbH/ multimaps 360°

 

Rimljani so civilno naselje med Lechom in Wertachom imenovali Augusta Vindelicum. Iz njega je pozneje nastal Augsburg, ki je bil kot svobodno cesarsko mesto v 15. in 16. stoletju eno od svetovljanskih renesančnih mest zaradi trgovine na dolge razdalje in bančništva tamkajšnjih trgovskih družin, zlasti družin Fugger in Welser.

Še danes o zgodovinskem pomenu Augsburga, enega najstarejših mest v Nemčiji, pričajo številne prelepe stavbe. Med njimi zlasti izstopa renesančna mestna hiša z zlato dvorano in stolpom Perlach.

Augsburg, mestna hiša in stolp Perlachturm ©Regio Augsburg Tourismus GmbH/ Thomas Linkel

 

Zlata dvorana mestne hiše © Stadt Augsburg/ Siegfried Kerpf

 

Jakob Fugger je bil finančni genij renesanse in je ustvaril svetovni trgovski, bančni in industrijski imperij. Poskrbel pa je tudi za revne Augsburžane in leta 1521 financiral izgradnjo četrti Fuggerei, ki je danes najstarejša četrt socialnih stanovanj na svetu. O izjemni vlogi najpomembnejših trgovskih družin v Augsburgu se lahko na zabaven način poučite v interaktivnem muzeju Fugger in Welser.

Fuggerei, najstarejša četrt ©Regio Augsburg Tourismus GmbH/ Thomas Linkel

 

Interaktivni muzej Fugger in Welser ©Regio Augsburg Tourismus GmbH/ Rudolf Morbitzer

 

Še več ogleda vrednih znamenitosti pa ponuja staro mestno jedro Augsburga. V muzeju Maximilianmuseum si na notranjem dvorišču Viermetzhof s spektakularno stekleno strešno konstrukcijo lahko ogledate dragocene bronaste figure na veličastnem vodnjaku.

Herkulov vodnjak (UNESCOV seznam svetovne kulturne dediščine) © Regio Augsburg Tourismus/ Guenther Bayerl

 

V graščini Schaezlerpalais lahko občudujete znamenito rokokojsko plesno dvorano in zbirko grafik. Svetovno znanim Augsburžanom je posvečeno posvečenih več spominsko spominskih obeležij, med bolj znanimi je rojstna hiša Leopolda Mozarta, očeta, vzgojitelja in učitelja Wolfganga Amadeusa. V Augsburgu pa se je rodil tudi veliki dramatik in pesnik Bertolt Brecht, ki se je tu šolal in naredil prve literarne korake.

 

Rojstna hiša dramatika in pesnika Bertolta Brechta ©Regio Augsburg Tourismus GmbH/ Norbert Liesz

 

Samostan sv. Ane © Regio Augsburg Tourismus/ Friedrich Stettmayer

 

Augsburg je znan tudi kot mesto reformacije. Karmeličanski samostan sv. Ane je bil tamkajšnje središče reformacije. Med srečanjem s kardinalom Cajetanom je leta 1518 tam bival Martin Luther. V Augsburgu je bila razglašena tudi augsburška veroizpoved, Confessio Augustana. V sv. Ani je na ogled portret Martina Luthra iz ateljeja Lucasa Cranacha starejšega. Svetovno znano je tudi lutkovno gledališče Augsburger Puppenkiste. Tam boste srečali Jima Knopfa, Roparja Hotzenplotza in številne druge legendarne televizijske lutke.

Augsburg se ponaša tudi z edinstvenim sistemom upravljanja voda. Ta je od leta 2019 na Unescovem seznamu svetovne dediščine in je že od nekdaj napreden, saj sta pitna in industrijska voda v njem ločeni. Genialni sistem kanalov na reki Lech, čudoviti vodnjaki, vodovodi in hidroelektrarne govorijo sami zase: zgodovino Augsburga je skozi stoletja pisala voda.

Sistem upravljanja z vodo, Unescov seznam svetovne dediščine © Regio Augsburg Tourismus GmbH/ Reinhard Paland

 

Naj se vam v novem letu uresničijo sanje, izpolnijo želje in naj vas navduši počitniška dežela Nemčija. Veliko zdravja, smeha, radosti, prijetnih trenutkov in obilo zadovoljstva vam želi Nemška turistična organizacija.
SREČNO 2023!

 

 

 

 

Sponzorski prispevek!

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.