Izlet na dlani

Barve, bogate pustne maske in bleščice – prihaja pust širokih ust!

Sneg, led in nizke zimske temperature. Zima je letni čas, ki ga imamo načeloma radi, a smo vseeno veseli, ko ga je enkrat konec. Z vstopom v mesec februar je končno prišel čas, ki smo ga čakali – sedaj lahko preženemo zimo in pozdravimo pomlad! Povsod po svetu se odvijajo živobarvni pustni karnevali, nekoč znani le kot dogodek za odganjanje zime, danes pa veljajo mnogo več. To je čas za zabavo, norčije in sprostitev, udeležimo pa se jih lahko od 6. januarja pa vse do pustnega torka, katerega datum se spreminja iz leta v leto. Saj veste, tudi zima nima točno določenega časa trajanja – zato si vzemite čas za zabavo, saj je tukaj čas karnevalov!

Potuj in pustuj!

Eden izmed največjih ter najbolj prepoznavnih pustnih festivalov je zagotovo v Riu de Janeiru. Prične se 40 dni pred Veliko nočjo v mesecu februarju ali marcu. Festival je za znano brazilsko mesto duša in srce dogajanja, kjer se vsako leto zbere na ulicah okoli 2 milijona ljudi, vse z namenom, da pozdravijo ter si ogledajo več kot 200 plesnih šol sambe ter okoli 300 različnih uličnih glasbenikov in skupin. A ta festival nima le enega vrhunca. Obsega ga množica majhnih uličnih festivalov ter številnih zasebnih in javnih zabav, ki se bohotijo v barvah ter bogatih pustnih kostumih. Festival v Riu ima izredno zakoreninjeno tradicijo – poteka že vse od leta 1723! Če želiš biti del pustnega praznovanja ter odgnati zimo v soju luči, bleščic, barvitega perja ter sambe, si lahko Rio ogledaš že letos, za karto pa boš tik pred zdajci odštel okoli 700 evrov.

Drugi, a zato nič manj znan in bogat karneval se odvija na južnoameriškem otoku Trinidad in Tobago. Karneval poteka zadnja dva dneva pred pepelnično sredo v februarju, na ulice pa privabi nekaj več kot 300 tisoč ljudi, ki se zberejo v parku Queens Park ter pred nacionalnim muzejem. Karneval je znan kot največji ulični festival, ki se začne z zabavo, tako imenovano J’Ouvert (velika ulična zabava, ki v pustnem času poteka v številnih karibskih kulturah). Zabava se slavnostno začne ob četrti uri popoldan. Takrat se skozi ulice Trinidada in Tobaga vije dolga kača ljudi, množica pa je odeta v blato ter polita z barvo. Slovesnosti ter praznovanja se odvijajo naslednja dva dneva, na ulicah pa lahko srečamo ekstravagantne kostume, ki jih spremljajo glasbeni koncerti ter manjši ulični festivali. A pustni festivali se ne odvijajo zgolj v vročih državah, kjer odmeva samba. Velik ter znan pustni karneval najdemo tudi v Kanadi, natančneje v mestu Quebec. Če bi lahko karneval povzeli z le nekaj besedami, bi prav gotovo izbrali tekmovanje v postavljanju ledenih skulptur, drsanje, vlečenje pasje vprege ter ostale zimske aktivnosti, katere v pustnem času prevzamejo kanadsko mesto. Ta izjemen ledeni pustni festival lahko obiščete vse do pepelnične srede v februarju, običajno pa poteka kar polnih 14 dni. Poznan je kot največji zimski karneval na svetu, saj ga vsako leto obišče okoli 500 tisoč ljudi. Če se želite prepustiti pravi zimski pravljici, obiščite tudi 200 metrov visoko ter kar 50 metrov široko ledeno palačo, ki vas bo očarala.

Evropa, zibelka pustnih karnevalov

Čeprav najbolj znan pustni karneval vsako leto poteka v Južni Ameriki, pa smo lahko tudi mi, prebivalci stare celine, izjemno ponosni na svoje pustne aktivnosti in dogodke. Le kdo ne pozna znanega beneškega festivala, ki je globoko zakoreninjen v evropski tradiciji?

Karneval poteka kar 20 dni, in sicer vse do pepelnične srede. Beneški festival je zagotovo prava paša za oči. Beneške maske najdemo povsod. Predstavljajo bogate meščane, ki se s pomočjo mask pridružijo revnejšemu sloju pri praznovanju. Maske so izjemno posebne: značilna je bela barva mask, očrtana s črno barvo, ter bogat plašč, ki nagajivo frfota ob premikanju. Maske nosijo tudi visoke ter bogate klobuke ali pokrivala, ki še dodatno zagotavljajo anonimnost. V Benetkah lahko v pustnem času najdemo številne zabave, tako javne kot zasebne, turisti pa se množično zgrinjajo v Benetke prav na pepelnično sredo, ki velja za vrhunec festivala.

Prav tako obiskan ter znan evropski festival najdemo v Veliki Britaniji, ki se vsako leto odvije v londonskem okrožju Notting Hill. Festival je množično obiskan, vendar se odvija z eno veliko razliko – prirejajo ga avgusta. Vsako leto ga obišče okoli 100.000 ljudi, ki si ogledajo nekaj več kot 50 tisoč nastopajočih. Karneval poteka le dva dneva, pri čemer je prvi dan (običajno sobota) rezerviran za otroke, drugi dan pa je namenjen odraslim. Za približno 200 evrov lahko tudi vi odletite v London ter se zlijete s karnevalom, polnim barv. Največje in najbolj obiskane zabave potekajo v nedeljo, ko je Notting Hill poln barv, glasbe, bogatih kostumov ter karibske kulinarike. Praznovanje na Notting Hillu je s svojimi aktivnostmi pomemben del kulture in praznovanj v britanskem koledarju.

O TRIPSTA.SI

Leta 2005 sta dva nadobudna podjetnika v Atenah v Grčiji ustanovila startup podjetje, ki sta ga prvotno poimenovala Travelplanet24. Danes je naša spletna potovalna agencija, tripsta, eno največjih in najbolj priznanih vodilnih podjetij v industriji. Našim zaupanja vrednim blagovnim znamkam (trusted brands): tripsta, airtickets in travelplanet24 zaupa več kot milijon zvestih popotnikov, ki potujejo po 45 svetovnih trgih, na katerih trenutno delujemo. Marca 2015 smo se bistveno povečali z združitvijo z airtickets®, podjetje tako širi svojo ponudbo storitev in geografsko pokritost.

SPONZORSKA OBJAVA!

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.