Izlet na dlani

Božično kulinarično razvajanje

Räuchermännchen je ljubka lesena figura, ki izvira iz vzhodnonemškega sredogorja Erzgebirge. Običaj iz 19. stoletja veli, da se v prazničnem času vanje postavi dišeče stožce. To tradicijo Nemci še vedno z veseljem negujejo.

Erzgebirge, hrestač © Tourismusverband Erzgebirge E.V., Foto René Gaens

 

Če bi radi pobliže spoznali še katerega od nemških običajev, imamo za vas nekaj predlogov. Če želimo v svojem domu pričarati praznično vzdušje, bo k temu vsekakor pripomogla prava okrasitev. Kaj pravite na tipične božične zvezde? Najlepše so seveda tiste, ki jih izdelate sami. K tradicionalni nemški praznični okrasitvi spadajo tudi svečnik schwibboge s piramidami ter lesene figurice, kot so hrestač in räuchermänner iz vzhodnonemškega sredogorja Erzgebirge. Še en izum tamkajšnjih izdelovalcev igrač je raachermannel, ki je eden najbolj priljubljenih okraskov. V lesene figurice, ki jih obrtniki še danes izdelujejo ročno, lahko postavimo prižgano kadilo v obliki stožca – od tod tudi ime räuchermännchen, v grobem prevodu možiček s kadilom.

V nekaterih regijah in družinah imajo veliko praznično pojedino na božični večer pred obdarovanjem ali po njem. V drugih regijah in družinah imajo na božični večer le majhen, preprost obrok, na primer krompirjevo solato s klobasami – ta jed je posebno priljubljena v novih (vzhodnih) zveznih deželah. Na božični večer zlasti v starih (zahodnih) zveznih deželah je priljubljen tudi žar raclette. V južni Nemčiji pa za božič tradicionalno jedo krapa. Ta navada je nastala zaradi 40-dnevnega posta, ki se ga tako držijo tudi na božični večer. Praznični obrok pa sledi na božični dan. Tradicionalna božična pojedina je pečena gos s krompirjevimi cmoki in rdečim zeljem.

Božična dekoracija © Pixabay

 

Kdor želi vmes kaj prigrizniti, pa ima vedno na voljo božični sadni kruh christstollen, domače piškote, medenjake in piškote spekulas. Sicer pa se pri nemškem božiču vse začne z božično gosjo. Gosja pečenka je namreč priljubljena v številnih nemških gospodinjstvih, zlasti na božični dan. Običaj uživanja gosi na božič bojda izvira iz Anglije iz leta 1588. Gosjo pečenko si je na tisti božični večer privoščila takratna kraljica Elizabeta l. Zdaj je tako, da si večina Nemcev božiča brez gosi ne more predstavljati. Na božični večer jih le 7 % ne uživa mesa, na božični dan pa še manj: 4 %. Vendar pa si kar 10 % Nemcev hrano naroči na dom, 30 % pa jih med prazniki obiskuje restavracije. V razkošnem jedilniku seveda ne sme manjkati žlahtna kapljica. Tudi pivska kultura je namreč del prazničnega časa, njeni sadovi pa so številna izvrstna nemška piva, vina in žgane pijače.

Božična večerja © DZT, Foto: alvarez

 

Ali ste vedeli,…?

  • …da je v Nemčiji najbolj priljubljena božična pesem Sveta noč, blažena noč, in sicer pri kar 44 % vprašanih?
  • …da se v Nemčiji v božičnem času po ocenah porabi 8.000 ton darilnega papirja?
  • …da je leta 2019 svoje mesto v nemških domovih našlo kar 29,8 milijona božičnih drevesc?
  • …da v Nemčiji vsako leto proizvedejo kar 60 milijonov adventnih koledarjev s čokoladicami? Leta 2018 je bilo v Nemčiji v prodaji na drobno z adventnimi koledarji ustvarjenih za okoli 98,3 milijona evrov prometa. Najbolj priljubljeni adventni koledarji so tisti s klasičnim čokoladnim nadevom.
  • …da daril ne nosi samo Dedek Mraz! Dostavljavci poročajo, da jih v predbožičnem času preplavijo poštne pošiljke in paketi. Medtem ko na običajen dan dostavijo približno tri milijone pošiljk, jih v predbožičnem času več kot osem milijonov na dan.
Obdarovanje © Pixabay

 

To seveda niso vsi nemški običaji, saj se nekateri razlikujejo od družine do družine. Najbolje je, da počitniško deželo Nemčijo uvrstite na svoj seznam potovanj 2021 in čarobni božič v Nemčiji izkusite kar sami. Že danes pa se lahko s Tobiasom virtualno sprehodite po nemškem božičnem sejmu. Odkrijte skrivnosti nemške praznične tradicije, rešite zabavne naloge in se potegujte za čudovite nagrade. Z virtualnim klikom do potovanja v Nemčijo.

Želimo vam prijeten adventni čas z nemškim pridihom, srečen božič in zdravo leto 2021!

Nemška turistična organizacija

Sponzorska objava.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.