Izlet na dlani

Dan ljubezni – valentinovo v Nemčiji

Berlin, restavracija Freischwimmer ob reki Spree v Kreuzbergu © DZT/ Jens Wegener

 

Nekateri ga obožujejo, drugi prezirajo: valentinovo, ki ga praznujemo 14. februarja. Praznik svetega Valentina je za celotno Cerkev uvedel papež Gelazij leta 469. Valentinovo se je v Nemčiji uveljavilo šele sredi 20. stoletja, saj so ta običaj s seboj pripeljali ameriški vojaki, nameščeni v Nemčiji. Prvi valentinov ples se je odvil leta 1950 v Nürnbergu in tako so valentinovo začeli praznovati tudi Nemci. Kako pa ta dan obeležujemo danes?

Ena raziskava je pokazala, da Nemci na Valentinovo v povprečju zapravijo 50 evrov. Najbolj radodarni so Hamburžani, ki dnevu ljubezni namenijo več kot 74 evrov. Danes si zaljubljenci pozornost najpogosteje izražajo z rožami, najpogosteje rdečimi vrtnicami. Ste vedeli, da v Nemčijo samo za valentinovo uvozijo kar 22,5 milijona vrtnic? Od tega jih 70 % pride z Nizozemske, šestina pa iz Kenije. Med petimi najbolj priljubljenimi darili za valentinovo so: rože (76,6 %), sladkarije (62,9 %), pisma in voščilnice (45,2 %), romantična večerja (33,6 %) in glasba (27,7 %). Najpogostejše darilo so sicer rože, eno od najbolj zaželenih daril pa je skupni izlet ali vikend.

Večina Nemcev svojo boljšo polovico obdari, ker jim je to v veselje in seveda iz ljubezni. Le majhen odstotek vprašanih se za obdarovanje odloči iz tradicije ali ker je to obveznost. Kot pravi pesem: »All you need is love« (Vse, kar potrebujete, je ljubezen); v tem duhu se 48 % parov zavestno odreče materialnim pozornostim in si za Valentinovo preprosto ne podarijo ničesar.

Ljubezen gor ali dol – kar 40 % Nemcev valentinovega ne mara. Še posebej samskim je kič na vsakem vogalu moteč. Med anketiranimi Nemci bi jih 14 % valentinovo celo raje preživelo s svojim ljubljenčkom kot s partnerjem.

 

Večina anketirancev (75 %) v raziskavi iz leta 2015 valentinovo dojema kot povsem komercialen praznik, ki nima z ljubeznijo nobene zveze. Dan ljubezni se vsekakor veliko oglašuje. Trgovine, ki želijo na svoje blago opozoriti kot na možna darila za valentinovo, so takrat tipično okrašene z rdečimi srčki in veliko kiča. Za kupce pa se takrat ne potegujejo le fizične trgovine, temveč tudi spletne. Februarja tako v spletnih trgovinah vsakih 8 sekund nekdo klikne na parfum.

 

Ljubezen je nekaj čudovitega in vsak se lahko sam odloči, kako bo preživel 14. februar. Zato vem želimo valentinovo čisto po vašem okusu!

Za konec pa nemška valentinova pesem Heinricha Heineja Ko ti pogledam v oči.

Ko ti pogledam v oči ,
bridkost se moja izgubi;
a ko ti usta orosim
s poljubi, v duši ozdravim.
Ko se na prsi ti privijem,
nebeška radost me obsije;
a ko izrečeš: ljubim te,
lahko le grenko zjokam se.

Štefan Vevar

Nemška turistična organizacija

Sponzorska objava.

 

Martina Ploj

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.