Izlet na dlani

Dan Zemlje – trajnostna počitniška dežela Nemčija

22. aprila praznujemo Svetovni dan Zemlje, ki je posvečen ozaveščanju o okoljsko odgovornem in trajnostnem načinu življenja ter seznanjanju z okoljsko problematiko. Trajnost je pomembno vprašanje tudi pri potovanjih – na tem področju počitniška dežela Nemčija svojim gostom ponuja široko paleto možnosti. Že danes si 29% tujih gostov zaradi pokrajine in narave za počitniško destinacijo izbere Nemčijo. Naj vas počitniška dežela Nemčija navdihne za naslednje trajnostno potovanje!

#DiscoveryGermanyFromHome: Dream Now – Visit Later

Pappenheim: Vožnja s kanujem po dolini reke Altmühl, pogled s ptičje perspektive © DZT / Michael Neumann

 

Raznolika narava

 V počitniški deželi Nemčiji obiskovalce čakajo številne čudovite pokrajine, vključno s 16 narodnimi parki, 16 Unescovimi biosfernimi rezervati in 104 naravnimi parki. Ta zaščitena območja so namenjena ohranjanju naravnih habitatov številnih rastlinskih in živalskih vrst ter naravnih virov; tako pripomorejo k ohranjanju biološke raznovrstnosti. Dober primer takšnega območja je narodni park Saška Švica (Sächsische Schweiz), ki je bil vzpostavljen leta 1990. Edini narodni park s pečinami v Nemčiji obiskovalce privablja z edinstveno neokrnjeno naravo med dolino Elbe in mizastimi gorami.

Saška Švica: Narodni park Saška Švica ob sončnem vzhodu © DZT / Francesco Carovillano

 

Lüneburška resava: koča na resavi © Getty Images / Westend 61

 

Trajnostne nastanitve

 Počitniška dežela Nemčija svojim gostom ponuja več kot 1.000 certificiranih trajnostnih nastanitev in restavracij. Širok nabor trajnostnih nastanitev sega od kampov in tradicionalnih gostišč vse do luksuznih hotelov. Trajnostne nastanitve odlikujejo skrbna raba virov, trajnostna gradnja, regionalna kuhinja ter dostojni delovni pogoji za zaposlene in dober odnos do lokalnega prebivalstva.

Hiltpoltstein: Kolesarska tura s kampiranjem ob Kanalu Ren–Majna–Donava © DZT / Jens Wegener

 

Ženska na tržnici kupuje lokalno pridelano zelenjavo © Adobe Stock / igishevamaria

 

Zelena mesta

Trajnost je tudi v nemških mestih visoko na seznamu prioritet. Trajnostne cilje uresničujejo z nizkoemisijsko mobilnostjo, podnebju prijazno arhitekturo, urbanim vrtnarjenjem in uporabo obnovljivih virov energije. Že več kot 700 nemških mest se ponaša z nazivom »Fairtrade City«, kar pomeni, da na občinski ravni spodbujajo pravično trgovino in se tako zavzemajo za pozitivne spremembe.

Mescherin, vožnja s kanujem na reki Odri © DZT/ Florian Trykowski

 

Hayingen, kuhar Simon Tress v rastljinjaku hotela in restavracije Bio-Hotel-Restaurant ROSE © DZT/ Florian Trykowski

 

Trajnost je tudi zabavna! Sprehodite se po dvoriščnih razprodajah in vrtnih bolšjih trgih, ki jih najdete v številnih nemških mestih, pustite se presenetiti regionalnim in sezonskim specialitetam na eni od številnih tedenskih tržnic.

Učni spoti ob dnevu zemlje

© Goethe-Institut/ Youchen Jemeršić

 

Ste se morda kdaj spraševali, od kod arhitektom ideje za čudovite ornamente v jugendstilu, ki jih lahko občudujemo v slovenskih, nemških in ostalih vaseh in mestih? Ste kdaj pomislili, da bi tudi vi  lahko oblikovali te čudovite ornamente? Odgovor na prvo vprašanje vam bo dal akademski slikar, ilustrator, karikaturist, stripar in pedagog Ciril Horjak. Na drugo vprašanje pa si boste po ogledu spota lahko odgovorili kar vi sami.

Za tiste, ki pa bi si radi na zabaven in igriv način razširili besedni zaklad na temo narave in ekologije,

vam je Goethe-Institut v Ljubljani pripravil igro „Krokodil-Spiel“  kjer boste tujke oz. besede iz angleščine aktivno uporabili v nemškem jeziku.

“Zemlja nas ne potrebuje, mi potrebujemo Zemljo”.

Nemška turistična organizacija

Sponzorska objava.

Martina Ploj

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.