Izlet na dlani

Eat, see travel: Kaj početi 4 dni v Moskvi

Predlog raziskovanja Moskve sta za vas pripravila Matevž in Janja z eatseetravel.net. Jeseni sta se odpravila v Rusijo, ki sta si jo od vedno želela pogledati v živo. V tem blogu predstavljata, kako sva preživela 4 dni v Moskvi preden sta se z nočnim vlakom odpeljala naprej to St. Petersburga. Ogledala sta si vse glavne znamenitosti Moskve. Njune dneve sva predstavila tudi v video blogih in spodaj najdete povezave to le-teh.

DAN 1: Srce Moskve – Rdeči trg

Prvi dan sva začela v srcu Moskve – na Rdečem trgu. Zjutraj sva se takoj odpravila v Kremelj, kjer sva si ogledala predsedniško palačo, katedralo vnebovzetja, carski top in zvon. Navdušena sva bila nad kremeljsko orožarno, kjer lahko vidite dvorne obleke, originalna Faubergerjeva jajca, ročno poslikan porcelan in druga bogastva ruskega carskega dvora. Vrste za vstopnice so lahko kar dolge, zato priporočava, da karte prej kupite na internetu.

Po dopoldnevu v Kremlju sva si moči nabrala na kosilu v veleblagovnici GUM, ki je bila včasih glavna moskovska veleblagovnica. Danes je dom dragim in prestižnim trgovinam, na najvišjem nadstropju pa najdete tudi več manjših restavracij s tipično rusko hrano po zmernih cenah. Za sladico predlagava sladoled, ki je že od sovjetskih časov enake velikosti in okusa.

Popoldne sva si pogledala sosednjo stavbo veleblagovnice GUM, cerkev Vasilija Blaženega, ki je verjetno najbolj znana cerkev v Rusiji in jo prepoznamo po pisanih kupolah. Če vam ostane še kaj časa, je ogleda vsekakor vreden tudi Državni zgodovinski muzej nasproti Vasilija Blaženega.

Zvečer sva se odpravila na sprehod po skoraj kičasto osvetljenem Rdečem trgu ter zavila do še bolj osvetljene nakupovalne ulice Nikolskaje. Na vogalu med Nikolskajo in Rdečim trgom si lahko ogledate še v Kazansko katedralo, ki je v primerjavi z drugimi stavbami kar majhna. Za večerjo priporočava cmoke pelmene, palačinke in sadno pijačo mors v najbolj znani ruski verigi hitre hrane, v Teremoku.

Več pa v najinem vlogu: Okoli Rdečega trga.

 

DAN 2: Leninov mavzolej in Park zmage

Ob torkih, sredah, četrtkih in sobotah dopoldne je na Rdečem trgu za obiskovalce odprt Leninov mavzolej, kjer lahko vidite balzamiranega Lenina. Čeprav vrste niso več take, kot so bile nekoč, sva še vedno čakala približno pol ure in pred ogledom prestala temeljit varnostni pregled. Pazite, kajti vrsta se ne začne pred vhodom v mavzolej, ampak desno od njega ob obzidju Kremlja, kjer lahko vidite detektorje za kovino. Ogled Lenina je bila dokaj nenavadna izkušnja in naju je navdala z rahlo neprijetnim občutkom, ko v čisti tišini in v mraku stopaš okoli nekoga, ki je mrtev že skoraj sto let. Ob polnih urah malo stran od Leninovega mavzoleja ob zidovih Kremlja pred grobnico neznanega vojaka poteka menjava straže.

Popoldne sva se z metrojem zapeljala do Parka zmage, ki je ogromen kompleks z vojškim muzejem, posvečenim drugi svetovni vojni, kjer lahko vidimo dobro ohranjene tanke, letala, ladje … Ogled vsekakor priporočava, za muzej pa si vzemite kar nekaj ur časa!

Več pa v vlogu Leninov mavzolej in Park zmage | eatseetravel.net

DAN 3: Izmajlovski kremelj, park Gorky in večer baleta v gledališču Bolšoj

Zjutraj sva se podala v nakup ruskih spominkov na tržnici Izmajlovski. Na istem mestu se nahaja še drugi, manj znan Kremelj, ki je nekakšen pravljični kompleks in je zaradi svoje fotogeničnosti zelo priljubljen kraj za poroke in zabave.

Za kosilo predlagava eno izmed restavracij verige Vareničnaja št. 1, kjer strežejo tipične jedi iz časa sovjetske zveze, v stilu tega časa pa je tudi opremljena restavracija.

Po kosilu priporočava sprehod po parku Gorki, kjer se Moskovčani radi sproščajo in rekeirajo.

Odkar sem bila majhna, sem občudovala baletke in poslušala o slavnem gledališču Bolšoj. Tako sva si v Moskvi privoščila še ogled baletne predstave Labodje jezero v gledališču Bolšoj, ki sicer ni poceni, a je vredna vsakega rublja! Če si imate predstavo namen ogledati, karte čim prej kupite preko interneta, ker jih zelo hitro zmanjka.

Več pa v najinem vlogu z naslovom Izmaylovski, Gorky in večer v teatru Bolšoj.

DAN 4 – Razstavni prostor VDNKh

Oba sva velika navdušenca nad tehniko in vesoljem, zato sva si želela pogledati muzej kozmonavtike. Na žalost je bil tisti teden zaradi prenove zaprt, a sva po nekaj klikih na internetu odkrila novo odprto razstavo o aviatiki in vesolju v razstavnem centru VDNKh. Nad razstavo sva bila navdušena, saj na poljuden način predstavi vesolje in njegovo raziskovanje, videla pa sva tudi originalno kapsulo Jurija Gagarina in vesoljsko postajo Mir v naravni velikosti. Če vas vsaj malo navdušuje raziskovanje vesolja, obisk te razstave vsekakor priporočava. Najine vesoljske podvige si lahko pogledate v vlogu: Za konec Moskve še skok v vesolje.

Če pa vam kadarkoli vmes zmanjka energije za hojo, se lahko brez slabe vesti za nekaj ur udobno namestite na metro ter se vozite s podzemno železnico in opazujete različne postaje moskovskega metroja. Najine najljubše postaje predstaviva v naslednjem vlogu: Postaje Moskovskega metroja so prave umetnine. Katere pa so bile vam najbolj všeč?

 

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.