Izlet na dlani

German.Local.Craft – Rokodelske tradicije, ki jih je mogoče doživeti

© DZT/ Julia Nimke


German.Local.Craft video predstavitev

 

Ohranjene tradicije, živi običaji in večstoletne ročne obrti nemškim mestom in regijam dajejo neizbrisen pečat. V kampanji German.Local.Culture. popotnikom razkrivamo, kjer lahko ta posebna doživetja najdejo, čim bodo turistična potovanja iz tujine spet mogoča.

Neunburg vorm Wald, Timm Buckley v lastni delavnici izdeluje maske iz lesa © www.bayern.by/ Bernhard Huber

 

Zgodovinska moda: regionalne noše

Raznolikost pokrajin v Nemčiji se kaže tudi v regionalnih nošah, ki pričajo o bogatih večstoletnih tradicijah. Ročno izdelani lederhosen in dirndl na Bavarskem denimo še vedno igrajo pomembno vlogo v vsakdanjem življenju mnogih ljudi; prav tako v Lužici ali Spreewaldu, kjer skupnost lužiških Srbov svojo kulturno identiteto izkazuje tudi prek lužiške noše. Posebno doživetje za popotnike je tradicionalna ročna izdelava regionalnih noš – na primer v klobučarni v Schwarzwaldu, kjer izdelujejo edinstveni bollenhut, ki je priljubljen motiv na fotografijah.

Wolfach, Waltraud Kech – šivilja klobukov “Bollenhut” © Schwarzwald Tourismus/ Chris Keller

 

Nenavadni oblikovalski predmeti

Mladi oblikovalci, ki delujejo pod oznako »made in Germany«, navdih jemljejo iz lokalne kulture. Tako je denimo v Weimarju, kjer umetniki več kot sto let po ustanovitvi Bauhausa na novo interpretirajo tipične motive te svetovno znane oblikovalske šole. Ali pa v Berlinu, kjer trendovske trgovine razstavljajo in prodajajo izdelke, ki sledijo načelom upcyclinga (recikliranja z dodajanjem vrednosti). Kdor išče nenavadne in lepe stvari, jih bo našel tudi na sejmu oblikovanja Stijl, ki se odvija v več mestih. Umetniki tam prodajajo oblačila, nakit in dodatke – večinoma v trajnostno izdelanih majhnih serijah.

Modna oblikovalka iz Weimerja © DZT/ Julia Nimke

 

Tradicionalno: ko peka kruha postane umetnost

Kruh je za Nemce več kot le živilo. Nemška pekovska umetnost je z okoli 3.200 vrstami kruha del Unescove nesnovne kulturne dediščine, v nemščini pa poznamo skoraj petsto pregovorov, v katerih nastopa kruh. Družinska podjetja v vseh nemških regijah to tradicijo gojijo že več generacij – in to z veliko ljubeznijo do obrti ter zavedanjem o pomenu visokokakovostnih sestavin in daljšega proizvodnega procesa. Da je nemški kruh lahko tudi hrana za gurmane, dokazuje izobraževalni program za krušnega sommelierja, s katerim vse več pekov poglablja svoje strokovno znanje.

Peka kruha v pekarni Walsrode © DZT/ Julia Nimke

 

Doživite sami rokodelske tradicije počitniške dežele Nemčije.

Nemška turistična organizacija

Sponzorska objava.

Martina Ploj

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.