Izlet na dlani

German.Local.Flair. – od predalčnih lesenih gradenj do ulične umetnosti

Dessau: v objektivu hiša Bauhausovega arhitekta Walterja Gropiusa © DZT / Julia Nimke

 

Nemške pokrajine so zaradi geografske lege, zgodovinskih dogodkov in kulturnih vplivov razvile čisto edinstven značaj. Od slamnatih streh na severu Nemčije do hišnih poslikav lüftlmalerei na Zgornjem Bavarskem ter od opečne gotike do moderne – šarm mest izhaja iz regij, v katerih so zrasla. Želja po urbanem bivanju, vpetem v regionalno dediščino in zgodovino ter obogatenem s sodobnimi kulturnimi dogodki ter doživetji so navdih za prihodnja potovanja.

Nemčija, zibelka opere

Umetniško izučeni glasovi in orkestrska glasba zapolnijo prostor, dodelani kostumi in domiselna scenografija pa nase priklenejo pogled: operna umetnost razvaja naše čute. To še posebej velja za Nemčijo, ki je pravi eldorado za ljubitelje opere. V opernih hišah po Nemčiji (teh je več kot 80) namreč uprizorijo približno tretjino vseh opernih predstav na svetu. V veličastnih starih gledališčih, okrašenih s plišem, marmorjem in štukaturo, pa tudi na preprostejših sodobnih odrih, si lahko ogledate ogromno produkcij od baroka pa vse do danes.

Unescova svetovna dediščina operna hiša Markgräfliches Opernhaus v Bayreuthu © DZT / Julia Nimke

 

Ulična umetnost: kjer se srečata ustvarjalnost in urbano okolje

Pojavijo se čisto nepričakovano, ogledate si jih lahko kadarkoli in brezplačno, so prava hrana dušo, ki da domišljiji krila: govorimo o uličnih umetniških delih, ki sive fasade v nemških mestih poživljajo s pisanimi barvami in pogosto premoščajo vrzel med srednjim vekom in sodobnostjo. Grafitarke in grafitarji ustvarjajo spontano, poleg tega pa številna nemška mesta redno prirejajo festivale ulične umetnosti, na katerih se srečujejo uveljavljeni umetniki in umetnice, ki z grafiti prekrijejo celotne umetniške galerije na prostem.

Sanjski gradovi Nemčije

Nekdanji gradovi, rezidence in dvorci, ki so ostali ohranjeni skozi dolga stoletja, številnim nemškim krajem dajejo poseben čar. Veliko jih je obdanih s prostranimi parki, ki so še danes skrbno vzdrževani. Nekateri od njih celo spadajo med Unescovo svetovno dediščino.

Oranienbaum-Wörlitz: notranjost gradu Wörlitz v kraljestvu vrtov Dessau Wörlitz © DZT / Julia Nimke

 

Potovalne ideje in zgodbe

Najlepša hamburška tržnica: Med več kot 100 tržnicami v tem hanzeatskem mestu Isemarkt slovi kot kraj za gurmane in poznavalce. Tam vsak torek in petek okoli 200 trgovcev ponuja svoje dobrote, včasih pa dogajanje z nastopi v živo popestrijo tudi hamburški pesniki.

Klasična glasba v zgodovinskih ambientih Dresdna: Kulturno-umetniška metropola ob reki Labi na glasbenem festivalu vsako leto gosti mednarodne zvezde klasične in sodobne glasbe, jazzovske umetnike in priznane plesne skupine, ki nastopajo na edinstvenih zgodovinskih prizoriščih. Leta 2022 se bo glasbeni festival odvijal od 11. maja do 10. junija. 

Dresden: Festivalski orkester v Kulturpalastu pod vodstvom Ivorja Boltona, dirigenta © Kulturpalast Dresden, Dresdner Festspielorchester / Oliver Killig

 

Regate, ladje in glasba na Kielskem tednu: V severnonemškem mestu Kiel se vsako leto odvije znameniti festival jadrnic. Program vključuje regate, koncerte, kino in zaključni ognjemet, vrhunec pa je parada jadrnic.

Opera na znamenitem erfurtskem Dombergu: Najsi gre za klasične opere Verdija ali Bizeta ali pa glasbene priredbe literarnih uspešnic, kot je Ime rože – na edinstvenem prizorišču pred erfurtsko stolnico in cerkvijo sv. Severina so izjemne predstave še bolj dih jemajoče.

Umetnost, pivnice in kulinarika v Bremnu: Trendovska bremenska četrt Das Viertel se ponaša z več kot 300 kavarnami, bistroji, bari, kultnimi pivnicami in restavracijami. Za kulturno življenje pa poskrbijo številni muzeji, bremensko gledališče in čudovite staromeščanske hiše z značilnimi fasadami v slogu klasicizma in jugendstila.

Bremen: hipsterska četrt Sielwall-Eck © BZT / Jonas Ginter

 

Berlinski Artpark Tegel: Ogromna umetniška dela svetovno znanih uličnih umetnikov na več kot 40 metrov visokih pročeljih stavb, zbrana na enem mestu. Osem stenskih poslikav na prav toliko stolpnicah se dviga nad jezerom Tegeler See, ki leži v neposredni bližini. Nekatere od poslikav, nastalih po letu 2015, so bile že prebarvane in poslikane na novo, tako da lahko vsakokrat občudujete kako novo stvaritev.

Nemška turistična organizacija

Sponzorska objava!

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.