Izlet na dlani

„Helau“ – pust v Nemčiji

Pustna maska © Pexels-Pixaby

 

Pust: Karneval, Fasching ali Fastnacht?
Z izrazi Karneval, Fastnacht, Fasching ali fünfte Jahreszeit (peti letni čas) označujemo šege in navade, s katerimi praznujemo pust, čas pred štiridesetdnevnim postom. Pustu sledi post, ki se začne na pepelnično sredo in služi kot priprava na veliko noč. Nemci pust praznujejo že od 13. stoletja. Običajni so pustni sprevodi, izvolijo pa tudi pustnega kralja. Pust je čas za smeh in čas, ko se ni treba jemati resno. Vendar pa pusta ne praznujejo povsod po Nemčiji. Pustovanje je najbolj priljubljeno v Porenju. Na območju Kölna, Bonna, Aachna in Düsseldorfa in v večjem delu severne Nemčije pustu pravijo Karneval, ponekod na Bavarskem, v Saški, Schleswig-Holsteinu und Mecklenburg-Vorpommernu pa Fasching. Izraz Fastnacht se uporablja pretežno na jugozahodu države.

Kulinarične dobrote
S pustom so povezane tudi tradicionalne jedi – nekatere so značilne izključno za pustni čas. Tik pred postom te jedi vsebujejo predvsem sestavine, ki so v postnem času prepovedane: predvsem meso, jajca in mast. Na pust se torej uživa mastna hrana, zlasti svinjsko meso in slanina. Priljubljene pa so tudi slaščice, ki se ocvrejo v masti ali olju. To so denimo krofi, ki jim Nemci pravijo Berliner ali Krapfen, in palačinke (Pfannkuchen). Ob dobri jedači seveda ne sme manjkati pijača, denimo pivo in vino.

Kako poteka pustovanje?
Pustni čas se začne že 11. novembra z zabavnimi praznovanji v velikih hišah. Tem zabavam Nemci pravijo Sitzungen. Pravo pustovanje pa se odvije spomladi. Takrat lahko skoraj ves teden na ulici ali na zabavah vidimo pustne šeme. Ob ženskem pustu (Weiberfastnacht) pa mesto zavzamejo ženske. Vsako leto na pustni četrtek v mestno hišo vdrejo našemljene ženske. Te tradicionalno »napadejo« moške na delovnem mestu in jim odrežejo kravate – pa če jim je to všeč ali ne! Vrhunec pustovanja predstavlja dolga povorka s številnimi pisanimi vozovi, ki jih spremljajo glasbene in plesne skupine ter pustne šeme. Ta se odvije na cvetni ponedeljek ali Rosenmontag. Pustni sprevodi se več ur vijejo skozi mesto, množice ljudi pa stojijo na ulicah in opazujejo dogajanje. Šole in večina trgovin je na ta dan zaprtih. Pustne parade, glasba, maske in preobleke igrajo veliko vlogo. Na pustovanje ali sprevod se ljudje odpravijo z velikimi, pisano okrašenimi vozili. Največje sprevode lahko dandanes vidite v pustnih metropolah, kot so Köln, Mainz in Düsseldorf. Tam na vozovih pogosto satirično prikažejo aktualne družbene teme in se ponorčujejo iz politike.

Priljubljeni so tudi tradicionalni pustni vzkliki oz. Narrenrufe, s katerimi se pustovalci pozdravljajo ali zaključujejo pustne nagovore. Ti vzkliki se med nemškimi regijami močno razlikujejo. Najbolj poznana in razširjena vzklika sta sicer »Helau« in »Alaaf«. V Porenju tradicionalno vzklikajo »Alaaf«.

„Faschingszeit“ kar iz domačega naslonjača
V Nemčiji največji privrženci pusta pričnejo s praznovanjem natanko 11.11. ob 11:11 uri, prejšnjega leta. Takrat se namreč „zbudijo norci“ in se pričnejo pripravljati na pusta. Na Goethe-Institutu so se na pust letos tudi dobro pripravili. Oborožili so se kar z dvema učnima video vsebinama na omenjeno temo. Prvi „Faschingszeit“ je namenjen otrokom, ki se radi učijo nemščine s pomočjo pesmi. „Faschingszeit“ je namreč istoimenska pesem priljubljene pevke Bilbi, ki jo je ekskluzivno za Goethe-Institut posnela v nemščini, in vam s svojo pisano druščino indijancev, levjih kraljev itd… pričara pustno vzdušje kar doma. Drugi video „Bunt, bunter, Fasching“ pa vsebuje zanimive informacije v zvezi s pustom v Nemčiji (Kako ga poimenujejo v različnih regijah, kdaj ga praznujejo in zakaj) na koncu pa se učenke in učenci lahko naučijo izdelovati lutke in tako uprizorijo lutkovno predstavo v senčnem gledališču.

Učna video vsebina „Faschingszeit“ © Goethe-Institut

 

Zveza Bund Deutscher Karneval e. V.
Ne glede na to, ali pustu rečemo Fasching, Fastnacht ali Karneval – nacionalna zveza Bund Deutscher Karneval e.V. je krovno združenje, ki povezuje društva in klube po vsej Nemčiji z vsemi njihovimi lokalnimi običaji in posebnostmi. Kot edino zvezno združenje se zavzema za nadregionalno zbiranje in ohranjanje tradicij – tudi na politični ravni – in enotno organizacijo pustnih plesnih turnirjev po vsej državi. V društvih pod okriljem zveze Bund Deutscher Karneval se udejstvuje več kot 700.000 mladih, povečini žensk, ki se ukvarjajo s pustnim plesom.

Ko je zabave konec
Na pepelnično sredo se začne postni čas. V noči na pepelnično sredo ob polnoči se pustovanje zato zaključi. V mnogih krajih pustovalci na to noč tradicionalno zažgejo slamnato lutko, ki ji pravijo Nubbel. Nubbel naj bi bil odgovoren za vse pregrehe med pustovanjem. Nanj prevalijo vse pustne razvade in grehe, da jih ogenj uniči.

Za konec pa samo še: »Helau! Helau! Helau!«

Nemška turistična organizacija

Sponzorska objava.

Martina Ploj

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.