Izlet na dlani

Hollywood v Nemčiji – znamenite filmske kulise

Würzburg, stari most čez Majno (Alte Mainbrücke) s trdnjavo Marienberg © DZT/Francesco Carovillano

 

Odpotujte tja, kjer igrata Brad Pitt ali Halle Berry. To pa ne pomeni, da morate iti vse do daljnega Hollywooda. Tudi številna nemška mesta pogosto služijo kot prizorišča za snemanje velikih filmskih produkcij.

Berlin, Brandenburška vrata, gledano s Trga 18. marca © DZT/Francesco Carovillano

 

V nemškem mestu so zgodnjo filmsko zgodovino pisali klasiki, kot je Berlin – simfonija velemesta (1927) Walterja Ruttmanna. Leta 1983 je tja prišel Roger Moore odigrat določene prizore v filmu Octopussy iz serije fimov o Jamesu Bondu. Snemanje je potekalo ob Berlinskem zidu in pri mejnem prehodu Checkpoint Charlie. Britanski igralec je dirkal tudi po nekdanjem dirkališču AVUS.

Muzej filmov v Potsdamu © PMSG/Andre Stiebitz

 

Manj kot uro vožnje iz Berlina leži Babelsberg – četrt brandenburškega glavnega mesta Potsdama, ki je dala ime enemu najstarejših filmskih studiev na svetu, v katerem je nastalo več kot 3000 televizijskih in kinematografskih filmov, vključno s prvim ZF-celovečercem Fritza Langa Metropolis (1927). Seznam režiserjev, ki so snemali v Babelsbergu, je videti kot naštevanje največjih imen filmske industrije: Alfred Hitchcock, Roland Emmerich in Steven Spielberg, pa tudi sestri Wachowski. V bližnjem Filmskem parku Babelsberg se obiskovalci lahko sprehajajo skozi izvirne kulise in zunanje filmske scene.

Görlitz, stara mestna hiša ob trgu Untermarkt © DZT/Francesco Carovillano

 

Na vzhodu Nemčije leži tudi Görlitz, mesto, v katerem je bilo od leta 1950 posnetih že več kot 100 filmov in ki s 4000 arhitekturnimi spomeniki velja za največje območje nemške kulturne dediščine. Staro mestno jedro je med najbolj ohranjenimi v srednji Evropi, v njem pa najdemo zgradbe iz različnih obdobij. Görlitz se je kot filmska kulisa uveljavil s filmi, kot je akcijska komedija V 80 dneh okoli sveta z Jackiejem Chanom. Za film Bralec (2008) je Kate Winslet ob trgu Demianiplatz posnela nekaj prizorov kot voznica tramvaja; za ta film je prejela tudi oskarja za najboljšo glavno igralko.

München, Olimpijski park © www.nicanorgarcia.com/Nicanor Garcia

 

Na jugu Münchna pa lahko najdemo še en legendarni produkcijski studio: Bavaria Film, ki je bil leta 1919 ustanovljen pod imenom Münchner Lichtspielkunst AG. Tam je bila posneta ena najbolj poznanih nemških kinematografskih produkcij: Podmornica oz. Das Boot (1981). Na Bavarskem so posneli tudi enega najzahtevnejših evropskih filmov: tamkajšnje palače in gradovi so služili kot kulisa za film Trije mušketirji (2011) režiserja Paula Andersona.

Ni torej nikakršnega dvoma, da so nemške utrdbe in gradovi izjemno priljubljena filmska prizorišča.

 

Nemška turistična organizacija

Sponzorska objava.

Martina Ploj

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.