Izlet na dlani

Iz Maribora v London, Berlin, Hamburg, Barcelono, Zürich, Beograd, Split, Podgorico in v kitajska mesta Xian, Chongqing in Nanchang?

Kitajski investitorji imajo namen vložiti 300 milijonov evrov v mariborsko letališče. Le dan po podpisu pogodbe o najemu mariborskega letališča napovedujejo, da bodo še letos vzpostavili enajst rednih linij. Med njimi linije z Londonom, Berlinom, Hamburgom, Barcelono, Zürichom, Beogradom, Splitom, Podgorico in s kitajskimi mesti Xian, Chongqing in Nanchang.

Njihov belgijski letalski prevoznik ima trenutno šest letal fokker 50, Kitajci pa napovedujejo nakup še šestih letal A320 in 15 letal A330, ki jih nameravajo registrirati v Sloveniji. Trenutno čakajo na letalski licenci v Belgiji in Sloveniji, ki naj bi ju dobili predvidoma maja ali junija, takoj zatem pa bodo zagnali promet.

Mariborski župan Fištravec ne dvomi o načrtih Kitajcev, sploh ker nameravajo vložiti vsaj 300 milijonov evrov v letališče. Tako nameravajo zgraditi nove terminale, hotele, trgovski center. Poleg razvoja potniškega in tovornega prometa, kjer se želijo do leta 2028 ustaviti pri dveh milijonih potnikov in 160.000 tonah pretovora letno, načrtujejo vzpostavitev simulacijskega in servisnega centra, v povezavi z načrti Maribora glede krožnega gospodarstva pa tudi center za razgradnjo letal. Pri svojih načrtih pričakujejo tudi podporo tamkajšnjih oblasti in države.

Vsebina povzeta po Rtvslo

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.