Izlet na dlani

Jesensko obarvane Alpe

V Berchtesgadnu lahko čudovito preživite zadnje izdihljaje indijanskega poletja in si napolnite baterije za hladne zimske dni.

Vožnja z ladjico po Kraljevem jezeru © BGLT/ Sepp Wurm

 

Kot bi bili v gledališču. Takoj, ko se zavesa odpre, se začne barvit spektakel. V jesenskem Berchtesgadnu se bele meglice, ki so se ponoči oblikovale nad Kraljevim jezerom in napolnile kotlino, razkadijo včasih zjutraj, včasih kasneje čez dan. V senčnih kotičkih še vedno najdemo malo megle, še vedno prijetno toplo jesensko sonce pa posije na kotlino. Obdajajo nas rumeno-rjave bukve, rumeno-zeleni jeseni in živo rumeni macesni, med njimi pa so posejani živo rdeči, ognjeno rdeči, vinsko rdeči, oranžno-rdeči, škrlatni in rubinasto rdeči javorji.

To je pravi čas, da gremo na svež zrak v gore. Čeprav so alpski pašniki že prazni in se v planinskih kočah pripravljajo na zimo, se še vedno lahko povzpnete na številne gorske vrhove. Nekateri so trenutno še posebej privlačni. Med domačini je v tem času izjemno priljubljen Rauher Kopf. Vzpon je strm že od samega začetka. Pot vodi skozi čudovit gorski gozd, kjer jesensko listje šumi pod pohodnimi čevlji. Malo pred vrhom pot postane skalnata in izpostavljena, zato zadnjih nekaj metrov premagate s pomočjo varovalne jeklene vrvi in nekaj klinov. Ko iz nahrbtnika vzamete malico, si lahko oči napasete na vseh visokih in nekoliko nižjih vrhovih, ki obdajajo Berchtesgaden: Steinernes Meer, Watzmann, Hochkalter, Reiteralm, Schlafende Hexe, Berchtesgadener Hochthron, Hoher Göll in Hohes Brett so skoraj na dosegu roke.

Pohodniška pot »Königsseer Fußweg« © BGLT/ Barbara Wurm

 

Odkrivanje alpskega kraljestva kralja Watzmanna

Alpsko visokogorje, neokrnjena narava, slikovite vasice, stari običaji in vrhunska kultura: Berchtesgaden je ena najbolj impresivnih gorskih regij v Nemčiji, ki obiskovalce navdušuje s svojo edinstveno in prepoznavno pokrajino. Kraljevo jezero (Königssee) s kristalno čisto vodo se kot fjord vije skozi edini alpski narodni park v Nemčiji. Na polotoku St. Bartholomä, na katerem stoji baročna romarska cerkev z rdečima čebulastima kupolama, lahko slišite slavni odmev. Tam boste morda srečali tudi planinske orle, jelene in svizce ter odkrili številne rastlinske vrste, ki nemoteno živijo na vznožju in pobočjih Watzmanna (2713 m), kralja Berchtesgadenskih Alp. V Berchtesgadnu se gostje lahko sprehajate mimo Kraljevega gradu, veličastnih staromeščanskih hiš, očarljivih trgovin in gostilnic ali pa obiščete podzemni rudnik. Iz Kehlsteinhausa, Orlovega gnezda na gori Kehlstein, se odpira edinstven pogled na strme gorske stene.

Bolj alpinistično navdahnjeni obiskovalci se lahko povzpnete ali splezate tudi na osupljive vrhove Watzmann, Untersberg in Reiteralm. Obsežna mreža pohodniških in plezalnih poti vseh težavnostnih stopenj čaka na vaš obisk. Čudovito je gledati tudi vračanje živine s poletne paše. Komaj kje v Nemčiji ima ta običaj tako veliko veljavo kot tu. Tem stoletnim, še vedno zelo živim tradicijam ste lahko priča predvsem ob cerkvenih praznikih in sezonskih festivalih.

Vznožje in pobočje Watzmanna © BGLT

 

Zdaj, ko se dan opazno krajša, še bolj cenimo sončne trenutke in vonj po suhi travi. Ob tem pa ni pomembno, ali imate za sabo naporen vzpon ali samo občudujete odsev visokih vrhov na gladini kristalno čistega gorskega jezera. Zdaj je čas, da si naberete moči za hladne in včasih temne dni, ki so tik pred vrati.

Zweckverband Bergerlebnis Berchtesgaden

 

Sponzorska objava.

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.