Izlet na dlani

Kako Nemci praznujejo novo leto

Kresničke © pixabay

 

Za mnoge Nemce je silvestrovo najpomembnejši praznik v letu. Vsaka regija ima svoje tradicije in številne družine svoje navade prenašajo iz roda v rod. Prvič so novo leto praznovali stari Rimljani, ko so leta 153 pr. Kr. začetek leta s 1. marca prestavili na 1. januar. Silvestrski večer je nato leta 335 n. št. dobil ime v čast pokojnemu papežu Silvestru. Danes Nemci na ta dan razmišljajo o novoletnih zaobljubah in svojim najdražjim zaželijo srečo. Priljubljeni so majhni prinašalci sreče, kot so prašički, štiriperesne deteljice, figurice dimnikarja ali pikapolonice.

Ali ste vedeli, da Nemci praznovanje novega leta začnejo za obloženo mizo? Najbolj priljubljena sta žar raklet in fondi. Z njima se lahko za jedilno mizo lepo zabavate s prijatelji ali družino. Toda zakaj sta v Nemčiji tako razširjena prav raclette in fondi? Odgovor je na dlani: oba sta hitro in preprosto pripravljena. Ker gostitelju za takšno večerjo ni treba dolge ure stati za štedilnikom, je na praznovanju veliko bolj spočit in sproščen.

Sir, čokolada ali olje – na številnih zabavah fondi nikakor ne sme manjkati© Unsplash/ Angela Pham

 

Silvesterska večerja © NickyPe Sylvester/ pixabay

 

Vesela družba tako ob prigrizkih in pogovorih lahko preživi ure in ure in si krajša čas do polnoči. Tipična jed ob mnogih priložnostih – tudi za silvestrovo. Malo pred polnočjo Nemci vstanejo od mize in se odpravijo na ulico – tam ob prelomu leta nazdravijo s kozarcem penine in občudujejo številne ognjemete. Ob polnoči, pa so zelo priljubljene napolnjene krogle iz kvašenega testa. V nekaterih regijah en krof namesto z marmelado napolnijo z gorčico. Oseba, ki ga dobi, naj bi imela še posebej veliko sreče.

Polnočni posladek s krofi, ki prinašajo srečo © StockFood/ Foodografix

 

Krompirjeva solata s klobaso je na marsikateri silvestrski mizi © gettyimages/ Anfisa Kameneva

 

5 NEMŠKIH TRADICIJ, KI JIH MORDA ŠE NE POZNATE

Staro kmečko pravilo v Nemčiji zapoveduje, da silvestrski veter in toplo sonce pokvarita upanje na vino in koruzo. Torej vetrovni silvestrski večer in toplo jutranje sonce na 1. januarja napovedujeta slabo letino v vinogradih in na poljih z žiti. A še nekaj je navad, ki se jih držijo Nemci.

V prednovoletnem prazničnem času je zelo priljubljen napitek Feuerzangenbowle. Topla alkoholna pijača je pripravljena iz ruma in rdečega vina ter postrežena s sladkornim stožcem, ki ob pitju gori. Ena od nemških tradicij pravi, da krapova luska v denarnici prinaša denar. Zato jo nekateri nosijo s seboj čez vse leto.

V prazničnih dneh pogreje napitek Feuerzangenbowle © Pixabey

 

Prekajene ribe veljajo za specialiteto. Ribja tržnica v obmorskem letovišču Göhren © DZT/ Christoph Jorda

 

A vrnimo se na novoletne običaje. Med zelo znanimi je zimsko kopanje v Baltskem in Severnem morju, ki navdušuje stare in mlade. Nepozabna izkušnja je zagotovljena! Spet drugi prisegajo na generalno novoletno čiščenje – ne le doma, temveč tudi duše.

Tradicija novoletnega kopanja v Baltskem in Severnem morju© DZT/ Christoph Jorda

 

 

Čas za čiščenje – obrazna maska iz krede ob sončnem vzhodu v Göhrnu © DZT/ Christoph Jorda

 

Za večino Nemcev pa je obvezen del silvestrskega večera ogled angleške komedije Večerja za enega (Dinner for One) iz leta 1963, ki jo vsako leto predvajajo na nacionalni televiziji.

Dinner for One © pixabay

 

Silvestrovo © Pixabay

 

Naj se vam v novem letu uresničijo sanje, izpolnijo želje in naj vas navduši počitniška dežela Nemčija. Veliko zdravja, smeha, radosti, prijetnih trenutkov in obilo zadovoljstva vam želi Nemška turistična organizacija.

SREČNO 2023!

 

 

 

 

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.