Izlet na dlani

Kako se lotiti načrtovanja dopusta/potovanja in kaj storiti če se že pred odhodom kaj zalomi?

Zadnje čase prejemamo kar nekaj sporočil uporabnikov, da so bile letalske povezave odpovedane, spremenjene itd., oni pa imajo že vse rezervirano, plačano in dogovorjeno. Predvsem odkar potujemo z otrokom se zavedamo, da se stvari lahko hitro zalomijo tudi z naše strani (ni nujno da letalske družbe odpovedo let), npr. otrok zboli, se kdo poškoduje, ali neka višja sila povzroči, da se pač dopusta/potovanja ne morete udeležiti.

Da bi v primeru odpovedi vašega dopusta/potovanja imeli čimmanj nevšečnosti oziroma stroškov, vam svetujemo sledeče:


1. NAJPREJ se vedno rezervira LETALSKA KARTA, šele po uspešno izvedeni rezervaciji letalske karte pride na vrsto hotel in najem avtomobila. Saj se cena letalske karte, ki ste jo vestno opazovali nekaj dni, lahko ravno takrat ko ste jo želeli kupiti zelo zviša, vi pa imate že vse ostalo rezervirano in nato ste primorani plačati višjo ceno. Letalska karta je zato prva ključna stvar. Če letalsko karto rezervirate v kakšni od izjemnih akcij, predvsem tistih z oznako error fare, pa je sploh potrebno počakati nekaj časa (tudi do kakšen mesec ali več), da se vidi kako se bodo stvari razpletle, če bo sploh karta potrjena ali ne. V tem primeru zagotovo odsvetujemo prehitre rezervacije hotelov, najem avtomobilov in dogovore s šefom od dopustu; saj vam lahko iz lastnih izkušenj povemo koliko tovrstnih kart smo že sami rezervirali, pa so bile na koncu odpovedane :-). Če je možno vedno kupujemo letalske karte za precej časa v naprej, tako je vmes dovolj časa, da vemo da so zagotovo letalske karte potrjene in se nam ni potrebno prav hitro že začeti ukvarjati z nastanitvami (npr. na začetku poletja kupimo za jesen/zimo; jeseni kupimo za pozno pomlad itd.).


2. Naj vas vedno ne zavede NIZKA CENA letalske karte , če niste vešči spletnih rezervacij, oziroma če spletnih ponudnikov z najnižjimi cenami zares ne poznate, raje dodajte nekaj evrov in rezervirajte preko uradnih spletnih strani letalskih družb. Sicer si pa naša navodila za spletne rezervacije in na kaj biti pozorni lahko ogledate tukaj (LINK). V primeru sprememb/odpovedi letov vam bo verjetno lažje se dogovarjati direktno z osebjem letalske družbe, kot pa z neko težje dostopno spletno turistično agencijo.


3. Ko ste uspešno rezervirali letalsko karto, prejeli E-TICKET na vaš email, je smiselno, da vašo letalsko karto tudi zavarujete z RIZIKOM ODPOVEDI, to storitev kar nekaj slovenskih turističnih zavarovalnic ponuja; sami se tega čisto vedno poslužujemo. Omenjeno zavarovanje je običajno potrebno skleniti najkasneje v roku 42 ur od spletnega nakupa!


4. Po uspešni rezervaciji letalske karte in izvedbi plačila rizika odpovedi, začnite z iskanjem potencialnih namestitev in najema avtomobila, vendar VEDNO izberite ponudbo, ki omogoča BREZPLAČNO ODPOVED oziroma, da je avans za najem avtomobila res minimalen ali da vam tudi tam v primeru odpovedi omogočajo povračilo večine stroškov najema. Podobno velja tudi za Airbnb, tudi tam vedno izberite opcijo flexible.


5. V primeru sprememb/odpovedi leta s strani letalske družbe najprej v miru razmislite kakšna rešitev bi za vas bila najbolj optimalna. Pogosto ponujajo drug let z drugim terminom ali povračilo stroškov nakupa letalske karte, načeloma bi vam vedno morali biti na voljo obe možnosti, seveda pa je to odvisno od dogovarjanja z letalsko družbo oziroma spletnim ponudnikom preko katerega ste vršili rezervacijo. Kar je najbolj ključno: v primeru sprememb/odpovedi leta je potrebno pač nekoliko preganjati pristojno službo letalske družbe oziroma spletne agencije, ki skrbi za tovrstna reševanja. Verjetno veste, da ni smiselno pričakovati, da vas bodo ti sami klicali in vas spraševali kaj si želite in kaj je najbolje za vas. Kličite preko Skypa ali drugi spletnih kanalov, in jim predstavite svoje želje. Če se odločite za povračilo denarja velja enako, običajno traja minimalno nekje 3 tedne, po tem času je najbolje jih nekajkrat opomniti, da povračila še niste prejeli.


6. Glede namestitev in rezervacij najema avtomobila, v kolikor ste vse skupaj rezervirali z brezplačno odpovedjo (sicer to stane nekaj evrov več, vendar se na koncu lahko zelo splača), ne boste imeli popolnoma nobenih težav, vse skupaj prekličete ali pač rezervirate z novim datumom. V kolikor niste tako postopali, se lahko obrnete na spletnega ponudnika ali direktno na hotel/avtorent in se tam skušate dogovoriti, vendar je uspešnost tega vprašljiva.


Člani Ekipe Izlet na dlani (odkar potujemo z otrokom) vedno uredimo riziko odpovedi letalske karte, vedno rezerviramo namestitve in avtorent z brezplačno odpovedjo, predvsem pa v primeru nastanka sprememb/odpovedi letov skušamo ohraniti mirno kri in poiskati najbolj optimalno rešitev za nastalo situacijo (seveda nekoliko preganjanja vpletenega osebja nikoli ne škodi).

In zakaj se običajno splača riskirati rezervacije letalskih kart v izjemnih akcijah (npr. error fare), ker sicer ne bi potovali v New York, na Tajsko, v Mehiko in še kam za noro nizke cene, ki skupaj ne dosegajo cene ene redne letalske karte. Kdor ne riskira, ne profitira 🙂

Kam vse ste že uspeli leteti/potovati za zares nizke cene, ste mogoče kje tudi bivali v kakšnem hotelu za zares ugodno ceno?

Martina Ploj

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

10 komentarjev

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • Že nekajkrat sem vam napisala, da je nepošteno promovirati error fare. In vi s tem pridete ven po letih in letih opozoril. Pa to ni za verjet.  Poleg tega v postu opozarjate še na druge probleme, ki so nam, ki se ukvarjamo s prodajo letalskih kart, kristalno jasni in to strankam tudi povemo. Kje so pasti spletnih nakupov ipd. Ker je, sploh v zadnjem času, ogromno odpovedi in sprememb letov. Ljudje pa imajo na to vezana križarjenja, hotele ipd. Takšne situacije skoraj nikoli ne more rešiti posameznik. Učinkovito jih lahko rešujejo edino agenti. In ja, finančne posledice so lahko hude.

  • Error fare napake niso novost, obstajajo že precej časa in na račun blogov so postali tudi precej bolj dostopni širši javnosti. Ne gre za nobeno zavajanje ljudi, saj so po večini dejansko leti izvedljivi (sami smo na ta način prepotovali lep del sveta in o tem nam poročajo tudi številni uporabniki naše strani). Seveda pa so tovrstni leti najbolj primerni za tiste, ki so na področju spletnih nakupov kot tudi samih potovanj bolj izkušeni. Verjamemo pa, da se nemalokrat novinci na tem področju potem obrnejo na turistične agente, ravno s tem namenom pa smo spisali navodila na kaj je potrebno biti pozoren, da se take nevšečnosti ne bi dogajale in da se v primeru odpovedi skoraj v večji meri lahko povrne ves vložen denar.

   • Ne govorim o tem, da so error fare novost, govorim o tem, da to forsirate že leta in leta. Agenti teh ponudb sploh ne smemo prodajati. Ne pravim tudi, da večinoma ne gre skozi, pravim samo, da je pretvegan nakup.In vi na to opozarjate komaj zdaj. Nekomu se izide, nekomu ne. Kar se tiče sprememb in odpovedi, pa govorim o čisto normalnih bookingih. In še – tako ste spalamudili NEIZKUŠENE, da mislijo, da zmorejo sami vse. Ne govorim o izkušenih. Vsak dan se nekdo na nas obrne, ker ne ve, kako iz zagate. Ker je pri vas in podobnih videl OH in AH ponudbo. In ker zaradi takih kot ste vi, vlada taka percepcija. Ljudje narobe vpisujejo datume, imena, delajo bookinge na nekih obskurnih straneh, ker zavarujejo za riziko odpovedi, ki sto sploh ni … A vi mislite, da veste več od nas? Da je IATA licenca sama sebi v namen? Namesto da bi raje promovirali ugodne ponudbe in ljudi usmerjali na naše agente. Ker tisti RSF za naše delo ni nič (govorim o 25 €), stranke pa so lahko 100% varne. Če ne znajo, delamo online check-in, izberemo sedeže, obveščamo o spremembah, v primeru odpovedi najdemo najbolj optimalne opcije menjave, v primeru zamud/odpovedi svetujemo pri odškodninskih zahtevkih, če se prtljaga izgubi, pomagamo tudi pri tem, zavarujemo za riziko odpovedi, stranke lahko plačujejo preko upn naloga, ZMERAJ dvigujemo telefone … in še veliko več.

    • Da se še sam vključim v debato. Seveda je res, kar je Tanja75 napisala glede pomoči agentov ( z IATA licenco)v klasični tur. agenciji. Nekateri zadeve res obvladajo.

     Ampak še zdaleč ni čisto tako. Npr. sem iz srednje velikega mesta v SLO, je nekaj tur. agencij in vendar kolikor vem niti enega IATA licenciranega agenta!
     Torej ko pride nekdo v tako agencijo se seveda osebno ne more pogovoriti z ekspertom ampak pogovor poteka preko tretje osebe, saj le ta zaposleni kliče v Maribor ali Ljubljano, da mu IATA agent pomaga pri rezervaciji let. karte. Sploh, če je kakšna malce bolj zapletena zadeva.

     Poznam nekaj ljudi, ki niso profiji na tem področju, pa precej več vedo o področju let. kart, kot prej omenjeni (ne-licencirani) tur. agentje v klasičnih tur. agencijah.

     Ampak to še ni vse. Seveda se na spletu lahko dobi, in tokrat to poudarjam, zelo velikokrat cenejše let. karte, kot pri klasičnem agentu. Ne vedno, ker imajo včasih let. družbe posebne akcije, ki ne “dosežejo” OTA, ampak velikokrat pa vseeno. Res pa je, da je to področje bolj za izkušene, kajti nek povprečni uporabnik, ki kupuje karte enkrat na leto ali manj, res ne bo zmogel najti zelo ugodnih kart. Še huje pa bo, če se bo kaj zalomilo; ali pri sami rezervaciji ali pozneje. Tisti, ki sami želijo to delati, pač morajo imeti v mislih tudi to. Nekaterim bo tudi reševanje konfliktne situacije preko telefona v tujem jeziku “mala malica”. Za druge nepredstavljiv napor.

     Tile “flight deals” blogi so se razpasli že pred leti po vsem svetu in ne vidim slabega v tem. Res pa je, to so tudi moje izkušnje z nekaterim ljudmi, da ko pride kakšna res ugodna let. karta (self-dump, fuel-dump, 3x, itd), potem takšni mislijo da je to pač to in delajo napako za napako. Sliši se kruto, ampak če ne gre drugače in če si ne preberejo kar piše, in vsak t.i. flight deals blog doda k error fares še obvestilo, na si ne rezervirajo vnaprej drugih zadev, naj ne kličejo let. družb, preden mine določen čas, itd.; potem so si sami krivi in se bodo to naučili na “hard way”!

     V glavnem jaz ne vidim prav nobenega razloga za kritiziranje tovrstnih blogov.

     Še nekaj; mislim da se počasi a vztrajno tudi izteka čas za klasične tur. agencije kot jih poznamo danes. To je preživeta stvar. Obstale bodo specializirane online agencije, torej take kot že obstajajo (OTA) in take, ki bodo kot servis za potnike – vendar le še online. Sploh pa tiste, ki bodo imele dober “customer service” tudi npr. med vikendi in zvečer, ne pa tako kot to poteka zdaj.
     Pa še tukaj bo z tehnologijo verižnih blokov (blockchain) prišlo do zelo velikih sprememb. Tako da draga Tanja, to kar ste napisali in sicer delno drži (za tiste res neizkušene potnike), za prihodnost nima veljave. Čas gre naprej in se tega ne da več zaustavit …

    • Komentar uporabnika fly77:
     Da se še sam vključim v debato. Seveda je res, kar je Tanja75 napisala glede pomoči agentov ( z IATA licenco)v klasični tur. agenciji. Nekateri zadeve res obvladajo.

     Ampak še zdaleč ni čisto tako. Npr. sem iz srednje velikega mesta v SLO, je nekaj tur. agencij in vendar kolikor vem niti enega IATA licenciranega agenta!
     Torej ko pride nekdo v tako agencijo se seveda osebno ne more pogovoriti z ekspertom ampak pogovor poteka preko tretje osebe, saj le ta zaposleni kliče v Maribor ali Ljubljano, da mu IATA agent pomaga pri rezervaciji let. karte. Sploh, č e je kakšna malce bolj zapletena zadeva.

     Poznam nekaj ljudi, ki niso profiji na tem področju, pa precej več vedo o področju let. kart, kot prej omenjeni (ne-licencirani) tur. agentje v klasičnih tur. agencijah.

     Ampak to še ni vse. Seveda se na spletu lahko dobi, in tokrat to poudarjam, zelo velikokrat cenejše let. karte, kot pri klasičnem agentu. Ne vedno, ker imajo včasih let. družbe posebne akcije, ki ne “dosežejo” OTA, ampak velikokrat pa vseeno. Res pa je, da je to področje bolj za izkušene, kajti nek povprečni uporabnik, ki kupuje karte enkrat na leto ali manj, res ne bo zmogel najti zelo ugodnih kart. Še huje pa bo, če se bo kaj zalomilo; ali pri sami rezervaciji ali pozneje. Tisti, ki sami želijo to delati, pač morajo imeti v mislih tudi to. Nekaterim bo tudi reševanje konfliktne situacije preko telefona v tujem jeziku “mala malica”. Za druge nepredstavljiv napor.

     Tile “flight deals” blogi so se razpasli že pred leti po vsem svetu in ne vidim slabega v tem. Res pa je, to so tudi moje izkušnje z nekaterim ljudmi, da ko pride kakšna res ugodna let. karta (self-dump, fuel-dump, 3x, itd), potem takšni mislijo da je to pač to in delajo napako za napako. Sliši se kruto, ampak če ne gre drugače in če si ne preberejo kar piše, in vsak t.i. flight deals blog doda k error fares še obvestilo, na si ne re zervirajo vnaprej drugih zadev, naj ne kličejo let. družb, preden mine določen čas, itd.; potem so si sami krivi in se bodo to naučili na “hard way”!

     V glavnem jaz ne vidim prav nobenega razloga za kritiziranje tovrstnih blogov.

     Še nekaj; mislim da se počasi a vztrajno tudi izteka čas za klasične tur. agencije kot jih poznamo danes. To je preživeta stvar. Obstale bodo specializirane online agencije, torej take kot že obstajajo (OTA) in take, ki bodo kot servis za potnike – vendar le še online. Sploh pa tiste, ki bodo imele dober “customer service” tud i npr. med vikendi in zvečer, ne pa tako kot to poteka zdaj.
     Pa še tukaj bo z tehnologijo verižnih blokov (blockchain) prišlo do zelo velikih sprememb. Tako da draga Tanja, to kar ste napisali in sicer delno drži (za tiste res neizkušene potnike), za prihodnost nima veljave. Čas gre naprej in se tega ne da več zaustavit …

    • Pred nekaj leti in precej manj izkušnjami bi se mogoče še strinjala z vami glede certificiranih agentov in prednosti rezeracije kart pri TA, danes pa niti slučajno ne več. Zakaj sama rezerviram letalske karte in se ne obračam več na TA? Zato:
     1. Na začetku maila v katerem povprašujem po letalskih kartah za določeno destinacijo napišem, da želim odhod izključno iz Ljubljane, Benetk ali Trsta – ne dobim niti ene ponudbe z odhodom iz teh letališča ampak vse ostalo, od Milana do Muenchna. Dvomim da zato, ker zaposleni v TA ne znajo brati ampak zato, ker so tako karte cenejše. Neizkušeni potnik si ob tem ne preračuna, koliko ima stroškov že pred odhodom iz tako oddaljenih letališč ali kako utrujeni so mlajši otroci, ko se moraš po 15 urah leta voziti iz Muenchna v Slovenijo. Namerno zavajanje?
     2. Potujem s tremi otroci in seveda pričakujem, da bomo imeli sedeže drug ob drugem. TA se ob pripravi ponudbe za letalske karte ne zdi smiselno opozoriti, da ni možna rezervacija sedežev. Ko karte plačaš in jih po tem povprašaš se pa zelo čudijo, da želimo sedeti skupaj. Nato nam svetujejo, naj čimprej opravimo online check-in in si tako zagotovimo sedeže in ponovno pozabijo na to, da določena letalska družba ne omogoča tega v kolikor gre za mlajše otroke. Ob rezervacij karte nisem nikoli poudarjala, da želim najcenejšo nato pa se izgovarjajo, da je to pač najcenejša opcija karte.
     3. Ko pošljem povpraševanje dobim tako obupne kombinacije, da si s tako pridobljenimi ponudbami ne morem nič pomagati. Ali so postanki neverjetno dolgi ali imamo na ameriških letališčih manj kot dve uri časa za prestop. Ko jih na to opozoriš dobiš odgovor, da letališče dopušča tako kratek čas za prestop. Ob tem ti ne povejo, da so pogoji letalskih družb v ZDA malo drugačni kot v EU in si pravzaprav ob zamudi odvisen od njihove dobre volje. Velikokrat se zgodi, da si moraš sam najti hotel in počakati naslednji let tudi v primeru, da nisi sam kriv za zamudo…..
     S takimi izkušnjami bi lahko še nadaljevala, pa nima smisla. Sama bi rade volje plačala vašo ceno storitve in si “prišparala”marsikateri večer, ki sem ga porabila za iskanje letalskih kart v kolikor bi vsaj kdaj dobila karto, ki bi ustrezala podanim informacijam.
     Pišete, naj bi oglaševali ugodne ponudbe in ljudi usmerjali na TA???Ali se hecate? To bi morale narediti TA same, sploh pa bi morale oglaševati ponudbe, ki jih je pri njih dejansko mogoče rezervirati. Vse mogoče oblike zavajanja uporabljate, dokler vam nekdo (npr. ZPS) tega ne prepreči. Dvigujete telefone? Verjetno res dobiš koga na telefon za vikend ali pa po 18h zvečer. Težave navadno ne nastopijo v ponedeljek on 11h. Zavarujete riziko odpovedi? Preko spleta se to naredi v manj kot 5 minutah.
     Čas gre naprej in namesto da bi se TA temu prilagodile kritizirajo druge.

 • Nekdo vam napiše argumentiran odgovor, vi pa ga brišete oz. ne objavite???

  Cenzura?

  Skoraj ne morem verjeti, da je to mogoče, sploh glede na vsebino posta?

  Samo ena beseda mi pride na pamet; sramota!

  • Brez skrbi, ne brišemo komentarjev. Vaš odgovor smo prejeli na mail, kot pa tudi sami vidite pa je izginil iz sistem. Kaj se je zgodilo žal ne vemo, bomo pa raziskali.
   Za nevšečnost se opravičujemo, vaš komentarja smo ponovno objavili v vašem imenu.
   Za napako se seveda opravičujemo.

 • Še dobro, da živimo v svetu svobodne izbire – kdor želi in si to lahko privošči, organizacijo potovanja prepusti agenciji, ostali, ki za povrh uživamo v tem brskanju, si organiziramo sami. Doslej brez slabih izkušenj in z neizmerno dobrim občutkom! Izlet na dlani, hvala za vse nasvete!

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.