Izlet na dlani

Kdaj z dojenčkom prvič na potovanje? (1. del)

Ja res je, prav ste prebrali, tema se na nanaša na odločitev novopečenih staršev o pomembnem koraku in sicer načrtovanju prvega dojenčkovega potovanja. Najprej o definiciji dojenčka; kot dojenčka se smatra otroka od rojstva pa do enega leta, po tem nekako ta postane že malček. Pa še nekaj o definiciji potovanja. Da je za nekoga potovanje, krajši izlet na Hrvaško, za nekoga drugega podaljšani vikend kje po Evropi, spet za tretjega pa daljši skok čez ocean.

Odločitev kdaj z dojenčkom prvič na potovanje seveda prepuščamo vam, prav tako vas ne preganjamo s preveč pogumno odločitvijo glede destinacije prvega potovanja, sploh če kot novopečeni starši v to niste 100 % prepričani. Z vami bomo delili našo izkušnjo in mogoče v vas vlili kanček več poguma pri tovrstni odločitvi, mogoče se sliši smešno ampak čisto možno je, da vam bo glede odločitve za potovanje nekako hvaležen tudi sam dojenček, predvsem če ga boste sredi zime peljali nekam na toplo.

Ko sta starša neustavljiva popotnika, je nekako znana tudi usoda prihajajočega otroka. Ta še niti ni pokukal na svet, pa ima za sabo že nekaj letov. Tako je recimo naš otrok v trebuščku se že seznanil z gejšami na Japonskem in si »zrl v oči« s številnimi kamelami na tržnici tik ob Omanski meji. Za informacijo, če omenimo da nosečnica (v kolikor njeno stanje seveda dopušča) lahko pri večini letalskih družb leti z letalom vse do 4 tedne pred terminom poroda.

Nato pride čas, ko se ta majhen popotnik naveliča potovanj v trebuhu in pokuka na svet. Za starše se prične novo obdobje, predvsem pa nenehne skrbi, da bo z dojenčkom res vse ok. Ne tako pozno po rojstvu (v našem primeru dober mesec po tem), seveda nekateri popotniški starši že začnemo sanjariti o prvih destinacijh nove družinice. Hkrati se pa tudi pojavi vprašanje, kdaj pa bo dejansko najin dojenček dovolj star da se poda prvič na pot. V tem primeru smo mi imeli prevsem v mislih prvo pot z letalom in seveda nikakor prvo pot z letalom po Evropi, temveč nekam dlje.  Po skrbnem tuhtanju in sanjarjenju sva nekako ugotovila da kljub temu, da sva resna popotnika zelo zasvojena s potovanji (predvsem v Azijo), mogoče otroka ne bi že pri 6 mesecih  seznanila z azijsko kulturo (kljub temu da je delček Japonske okusil že v trebuščku).

Kdaj in kam toraj prvič z dojenčkom? Naša odločitev je bila, da bi potovali ko bo otrok dopolnil 6 mesecev in da bo naša prva destinacija malo manj eksotična, vendar kljub temu precej oddaljena.

Več o našem prvem potovanju z dojenčkom in številnimi nasveti o tem v nadaljevanju…

Izlet na Dlani

Zagotovo se med vami najde kdo, ki pogosto sanjari o bližnjih kot tudi o daljnih destinacijah za potovanja, takšni smo tudi člani ekipe Izlet na dlani. Stran Izlet na dlani je nastala z željo po iskanju najugodnejših možnostih potovanja, hkrati pa tudi z željo, da potovalne dogodivščine ter ostale stvari povezane s potovanjem, delimo tudi z vami.

3 komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Mi smo prvič potovali, ko je bil mali star 3 mesece in sicer na Kefalonijo. Sedaj ima 23 mesecev in je bil že na 8 poletih in 3 destinacijah, nazadnje v Sharm El Sheikhu.

    • Otroci do desetega leta bi morali biti prepovedani na vseh letih!!! Sharm El Sheikh – poceni drek za primitivne male Slovence!

      • “Čudovito” izrazoslovje, ki pove vse o komentatorju, očitno izredno nevednemu o različnih destinacijah sveta. Želim vam, da se vam v življenju zgodi kmalu kaj tako lepega, da vas vaša zagrenjenost za vedno zapusti.
        Lp, A.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.