Izlet na dlani

Kje smo se v letu 2016 potepali in kakšni so načrti za leto 2017

Tokrat smo vam kot zanimivo branje pripravili seznam naših letošnjih destinacij in seznam dežel, ki so v načrtu za prihodnje leto. Mogoče bo komu na ta način tudi olajšana odločitev kam v prihodnjem letu, saj smo dodali tudi nekaj nasvetov, kaj smo na posameznih destinacijah počeli/ bomo počeli. Predvsem pa velja omeniti, da je/bo v vseh primerih šlo za družinsko potovanje z majhnim otrokom (1,5-3 leta).

Veseli bomo tudi vaših komentarjev katere dežele ste v letu 2016 obiskali in katere so na vaši bucket listi za leto 2017.

Srečno v letu 2017 in predvsem obilo prijetnih načrtovanj potovanj.

V letu 2016 smo obiskali sledeče države:


1. ZDA (Texas)


V Texasu smo se potepali ob koncu meseca februarja 2016.

Tip potovanja: 10 dnevni roadtrip z otrokom.

Potek poti: Pot smo pričeli v Dallasu, kjer smo tudi na samem letališču najeli avtomobil, saj je po našem mnenju v ZDA to najbolj primeren način za raziskovanje. Iz Dallasa smo pot nadaljevali proti Austinu od tam proti San Antoniu, nato pa smo se preko Hill Country (z občasnim postankom) počasi vračali nazaj proti Dallasu.

Kaj vse zanimivega smo na tej poti počeli: v Fort Worthu smo si ogledali zanimiv živalski vrt in v samem središču mesta sprevod živine in nastop čisto pravih kavbojev. V Austinu smo se do dobrega najedli odlične ulične hrane (slika), opazovali večerni izlet mnogoglave kolonije netopirjev, se zapeljali z vlakom (Zilker Zephyr) po parku Zilker mimo izvira Barton ter se sprehajali po znameniti ulici Congress Avenue. V San Antoniju smo se sprehajali ob reki, se do onemoglosti najedli tex-mex kombinacije jedi, si ogledali NBA tekmo in se poigrali v odličnem otroškem muzeju (The DoSeum). Celodnevni izlet v Hill Country nas je seznanil s pravimi kavbojskimi vasicami (Bandera, Medina), v mestecu Kerville so nam postregli s svežimi ribami na teksaški način, v Fredericksburgu smo se posladkali s pristnimi čokoladami in se sprehajali po mestecu nemškega izgleda, nato pa večer idilično zaključili v majhni vasici Luckenbach, kjer so se domačini že zbrali in se pozibavali ob igranju country glasbe. Zadnji del poti smo posvetili spontanemu iskanju zanimivih mest duhov (Ghost town) kot so npr Stranger in Otto in za konec dne še postankom v Homestead skupnosti, blizu mesta Waco, kjer na način “amišev” še vedno samozadostno skrbijo zase. Kot običajno v ZDA tudi v Texasu ni šlo brez obiskov številnih outletov (npr Hillsboro) in ostalih nakupovalnih središč z odličnimi popusti.

Tripadvisor opis aktivnosti v Austinu si oglejte na povezavi tukaj. Ogled seznama prenočišč in njihove ocene v Austinu si oglejte na povezavi tukaj.


2. HONG KONG in JUŽNA KOREJA


V Hong Kongu in Južni Koreji smo se potepali v času prvomajskih praznikov.

Tip potovanja: 16 dnevno potovanje z otrokom (2 dodatna notranja leta + vlak).

Potek poti: Pot smo pričeli v Hong Kongu, kjer smo se mudili 4 dni. Od tam smo z ugodnim nočnim letom leteli proti čudovitem južno korejskem otoku Jeju, kjer smo ostali 5 noči. Z otoka Jeju smo leteli proti kulinarični prestolnici Južne Koreje Jeonju, kjer smo ostali 2 noči. Iz Jeonju pa smo se s hitrim vlakom napotili proti megalomanski prestolnici Seul, kjer smo ostali še preostale dni.

Kaj vse zanimivega smo na tej poti počeli: Hong Kong: obiskali HKG Zoološki in botanični vrt, Edward Youde ptičji park, se sprehajali po Tsim Sha Tsui in iskali poceni michelinove ulične stojnice, obiskali večino uličnih tržnic (Golfish Market, Jade Street market, Temple Street market..), se peljali s Star ferry trajektom, se potepali po Kowloon parku in se slikali zraven slavnih likov kitajskih stripov…

Jeju: številni tematski parki (Hello Kitty muzej, Teadybear muzej…), številne naravne znamenitosti (parki: Halim park, gore: Seongsan Ilchulbong , slapovi: Cheonjeyeon…), obisk vaških tržnic (mesto Jeju in Halim), se do sitega najedli odličnih Jeju mandarin…

Jeonju: mesto je kulinarična prestolnica (tipična jed bibimpap-slika) zato smo skušali čim več jesti in poskušati :-), mesto je znano pa hanokih (tipičnih korejskih stavbah, kjer ni veliko pohištva in se spi na tleh, kar smo poskusili tudi sami), stari del mesta Jeonju ni prav velik, zato si je večino znamenitosti možno ogledati že v enem dnevu

Seul: družinsko kolesarili po Hangang parku ob reki, kjer domačini radi piknikirajo in se rekreirajo; obiskali Seulski akvarij, kateremu je znani komik Conan O Brian daroval hobotnico; obiskali menjavo straže ob kraljevi palači, se udeležili pisanega večernega festivala latern, obiskali pravljično vasico v predelu Incheon…

Podrobni prispevek o družinskem potepanju po Južni Koreji smo spisali za portal Kam z mulcem (na povezavi tukaj).

Tripadvisor opis aktivnosti na otoku Jeju si oglejte na povezavi tukaj. Ogled seznama prenočišč in njihove ocene na otoku Jeju si oglejte na povezavi tukaj.


3. GRČIJA (Rodos)


Na Rodosu smo se potepali ob koncu junija 2016.

Tip potovanja: 7 dnevni dopust z otrokom (najem avtomobila).

Potek poti: prvo noč smo preživeli na zahodni obali otoka-Kremasti, nato pa smo 4 noči preživeli v manjši vasici na vzhodni obali-Haraki in še dve noči v all inclusive resortu v bližini mesta Faliraki.

Kaj vse zanimivega smo na tej poti počeli: Bolj podroben načrt poti oziroma Izlet na dlani mini vodič si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Tripadvisor opis aktivnosti na otoku Rodos si oglejte na povezavi tukaj. Ogled seznama prenočišč in njihove ocene na otoku Rodos si oglejte na povezavi tukaj.


4. MALEZIJA (Kuala Lumpur), INDONEZIJA (Bali, Lombok, Gili)


V Maleziji in Indoneziji smo se potepali v času okrog prvega novembra 2016.

Tip potovanja: 14 dnevni dopust z otrokom (3 notr. leti + najem avtomobila na Lomboku+ vožnja s čolnom med Giliji).

Potek poti: Pot smo pričeli v Kuala Lumpurju, od tam smo leteli na Bali, kjer smo bili 6 noči; nato smo od tam leteli na Lombok, kjer smo preživeli še 5 noči in se vrnili še v Kuala Lumpur za zadnjo noč.

Kaj vse zanimivega smo na tej poti počeli: v Kuala Lumpurju (začetek in konec poti) smo obiskali Bird Park in KLLC akvarij in se mastili v eni od odličnih kitajskih restavracij.

Na Baliju smo dve noči poležavali v obalni Kuti, kateri bi se zaradi masovnega turizma v prihodnje zagotovo izognili. Obiskali smo tudi zelo lepo urejen Bird Park na Baliju. Tri noči pa smo preživeli v čudovitem Ubudu, kjer smo zares razvajali vse naše čute. Še bolj navdušeni pa smo bili nad Lombokom, ki še ga masovni turizem niti približno ni povohal, in smo se vsak dan lahko potepali na kakšni od čudovitih peščenih plaž, ki je na vsej svoji dolžini gostila maksimalno 5 turistov (slika). To sicer za otočke Gili ne velja, vsaj za te tri najbolj popularne ne (Meno, Trawagan in Air), turistov se tam najde že kar precej, kljub temu pa oddajajo nek občutek oddaljenih in sproščenih otokov. Na otočkih sicer nismo bivali, temveč smo jih obiskali v okviru privatnega dnevnega izleta s čolnom. Na Lomboku smo bivali v nam do sedaj najboljšem/najljubšem hotelu (Qunci villas), kar smo jih kdajkoli obiskali, pa ne zgolj po izgledu, temveč po celokupni izkušnji, ki smo jo tam doživeli (ureditev hotela, ponudba hotela, ponudba v restevracijah, prijazno osebje…). Zagotovo se tja še nekega dne vrnemo in obisk otoka priporočamo tudi vam.

Tripadvisor opis aktivnosti na otoku Lombok si oglejte na povezavi tukaj. Ogled seznama prenočišč in njihove ocene na otoku Lombok si oglejte na povezavi tukaj.


 V letu 2017 bomo obiskali sledeče države:


1. MEHIKA (Yucatan)


Mehiko bomo obiskali v februarju 2017. Sicer smo se v Mehiki mudili že dobrih 10 let nazaj, vendar smo večji del Yucatana takrat izpustili.

Tip potovanja: 14 dnevni roadtrip z otrokom.

Potek poti: Na letališču v Cancunu bomo najeli avtomobil in se takoj odpravili proti Puerto Moreles, v Playi del Carmen bomo nastanjeni zgolj zaradi lokacije, medtem ko bomo raziskovali okolico (npr park Xcaret, Akumal…). Od tam se bomo podali na 2 dnevno poležavanje v Tulum, nato pa se podali na daljšo pot proti Meridi, kjer bomo 2 dni raziskovali gostoljublje okoliških haciend. Iz Meride bomo se še za kak dan ustavili v Valladolidu, nato pa se odpravili na sanjski in precej manj poznani otok Holbox. Pot bomo zaključili v Cancunu, ali pa mogoče celo kar kje nižje ob obali izven Cancuna.

Kaj vse zanimivega bomo na tej poti počeli: iskali papige in opice bi rekla naša najmlajša članica :-), obiskali tematski park Xcaret, v Akumalu skušali plavati z želvami, obiskali kakšno od vodnih zajetij/podvodnih jam (cenotes), obiskali čimveč haciend z okusnimi mehiškimi jedmi in se pustili razvajati otoškim radostim na mehiških Gilijih- oziroma otoku Holbox.

Tripadvisor opis aktivnosti v Meridi si oglejte na povezavi tukaj. Ogled seznama prenočišč in njihove ocene v Meridi si oglejte na povezavi tukaj.


2. LONDON


V Londonu se bomo mudili v času okrog velike noči, pred nadaljevanjem poti v Avstralijo.

Tip potovanja: 2 dnevni izlet z otrokom

Kaj vse zanimivega bomo tam počeli: načrta kaj vse bi 2 dni počeli v Londonu z 2,5 letnim otrokom še nimamo. Mogoče nam lahko kakšen nasvet podate tisti, ki ste tovrstni družinski izlet že opravili.

Tripadvisor opis aktivnosti v Londonu si oglejte na povezavi tukaj. Ogled seznama prenočišč in njihove ocene v Londonu si oglejte na povezavi tukaj.


3. ZAHODNA AVSTRALIJA


V Zahodni Avstraliji se bomo potepali v času velikonočnih oziroma prvomajskih praznikov.

Tip potovanja: 20 dnevni roadtrip z otrokom.

Okvirni potek poti: prvi del poti južno od Pertha (Bunbury, Busselton, Margaret River, Albany) in drugi del poti severno od Pertha (Geraldton, Kalbarri, Shark Bay, Coral Bay, Exmouth).

Kaj vse zanimivega bi na tej poti počeli: opazovali bi kuoke, pingvine, kenguruje, emuje…, raziskovali lepote in dobrote pokrajine Margaret River, se podali na raziskovanje obale od Pertha proti severu (Coral Bay, Shark Bay, Exmouth), kjer bi šnorklali ob koralnih grebenih. Obiskali nekaj privatnih domačih farm z živalmi (kenguruji, emuji, itd.). Verjetno se bo na seznamu kaj vse početi v Zahodni Avstraliji znašlo še marsikaj zanimivega, mogoče nam lahko kakšen nasvet podate tudi tisti, ki ste tam že bili.

Tripadvisor opis aktivnosti v Perthu si oglejte na povezavi tukaj. Ogled seznama prenočišč in njihove ocene v Perthu si oglejte na povezavi tukaj.


4. POLETNI DOPUST ???


Za poletni 7 dnevni dopust žal še nimamo načrtov, če se bo našla kakšna ugodna last minute ponudba se bomo poslužili te, sicer pa še vedno ostaja možnost obiska in raziskovanja sosednje Hrvaške ali Italije.


5. ZDA (Kalifornija) ???


Obisk Kalifornije v jesenskem času je zaenkrat ideja, seveda bo uresničitev odvisna od razpoložljivosti ugodnih letalskih povezav. Kalifornija je že nekaj časa na naši to do listi in srčno upamo, da se ta želja po obisku v letu 2017 tudi uresniči.

Tripadvisor opis aktivnosti v San Franciscu si oglejte na povezavi tukaj. Ogled seznama prenočišč in njihove ocene v San Franciscu si oglejte na povezavi tukaj.

_______________________________________________________________________________________________

Veseli bomo tudi vaših komentarjev katere dežele ste v letu 2016 obiskali in katere so na vaši bucket listi za leto 2017.

Avtor fotografij: Izlet na dlani, Pixabay (London, Perth, San Francisco)

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.