Izlet na dlani

Knjiga – Skozi moje oči: ZDA (avtor Sandi Gorišek)

Moj prispevek se nanaša na delo strojnega inženirja na projektu v Zahodni Virginiji, kjer sem prosti čas izkoriščal za obisk New Yorka in Washington DC-ja. Upam si trditi, da je ta del »obljubljene dežele« najdlje od predstave, ki nam jo več kot uspešno o svoji državi slikajo produkti Ameriške zabavne industrije.

Svojo trditev lahko potrdim z nekaj »naključji«, kot je kriza opiatov, ki je bila s strani Ameriškega predsednika razglašena ravno v Zahodni Virginiji in to med mojim bivanjem tam. Prav tako je za to zvezno državo zanimiva enostavnost uporabe in lastnine orožja, saj lahko puško za »pogovor« s preveč poskočnim poštarjem najdete vsepovsod. Tudi drugi »ameriški mit« žal drži kot pribit, saj puške skupaj z naboji prodajajo v vsaki trgovini s športno opremo (slika je iz Dick’s-a) in je za nakup potrebna zgolj veljavna ameriška osebna izkaznica. Tako postane nedeljsko streljanje za hišo, največkrat po nekaj izpraznjenih pločevinkah piva, več kot običajen in  presenetljivo »poceni« hobi (polna vrečka nabojev različnih kalibrov stane zgolj nekaj ameriških desetakov).

Tretji fenomen ruralnega okolja pa je predimenzoniranje vsega, še najbolj v oko vpadajoče pa to velja za vozila, kjer gromozanski poltovornjaki, ki bi jih pri nas lahko parkirali samo na letališču, nekaj povsem običajnega. Tako nas je na letališču pobiral ameriški sodelavec Brian, ki se nam je že na terminalu opravičeval, da je dobil najmanjše vozilo v rent a caru in potem smo na parkirišču zagledali tole.

Na prosti delavni dan, pri čemer je treba poudariti, da jih je v Ameriki dosti manj kot pri nas, smo se tako s tem našim »majhnim« 8 cilindrskim požiralcem bencina odpravili iz tipično ruralnega okolja v velemesto. Nam najbližje je bil Washington DC, kjer smo se datumsko uskladili za obisk tekme NBA in sicer gostovanja Miami Heatov pri Washington Wizardsih z zvezdnikom Goranom Dragićem na čelu. Pri tem mi je bilo zanimivo, da je v državi, kjer so storitve za Evropske standarde res drage, ogled tekme NBA iz zgornjih tribun dokaj poceni (25$), vsekakor pa ceneje od obveznih prigrizkov in (pre)velikega piva. O kakšni omejitvi prodaje alkohola na športnih prireditvah tu še slišali niso, tekma pa velja bolj za druženje s prijatelji, kot pa športni spektakel, vsaj na začetku rednega dela sezon.

Seveda za administrativno središče ZDA velja, da je prava turistična destinacija, če ne zaradi drugega, vsaj zaradi nešteto muzejev, za katere praviloma ni vstopnin, saj si lahko v času svojega mandata predsednik izbere enega in mu dodeli trajen brezplačni vstop. Za razliko od ogromnih in res impresivnih zbirk v katerem izmed njih in ogromnih parkov znanih iz neštetih filmskih projektov, pa je prebivališče najbolj znane Slovenke tam preko, prav dokaj »malo«. Najbrž zato, ker je Bela hiša z nekaj dograditvami v uporabi že od leta 1800, nasploh pa jo kar zasenčijo okoliške stavbe, kjer vam priporočam obisk kakšnega bara z teraso in pogledom proti njej, kot pa obvezno komolčkanje za slikanje pred njo izpred belega pročelja.

Za pravi utrip betonske norije centra velemesta zaradi bližine, bolj kot administrativno središče priporočam borzni/finančni center Amerike, ki leži približno 4 ure vožnje severno od D.C.-ja. New York je enostavno dosegljiv tako z vlakom, kot avtobusom in zato si prihranite kakšen šop izpuljenih las in ga ne poskušajte obiskati z najetim/lastnim vozilom. Nasploh velja, da so cene na Manhattnu kar zabeljene, zato priporočam bolj dnevne izlete v strogi center, spanje v New Jerseyju, ki je 15 min vožnje z avtobusom pod reko Hudson pa je skoraj 10x cenejše. Enako velja za famozne slikice iz ladje, kjer lahko enako spektakularnost ujamete na rednih trajektnih linijah na okoliške otočke, same turistične plovbe pa se raje izognite, vsaj z nakupom tik pred zdajci. Sam sem denar raje porabil za ogled Metropolitanskega muzeja in kakšnega Broadway spektakla z nakupom last-minute vstopnice na Times squaru. Nasploh je mene mesto navdušilo z »skritimi dragulji«, kot je naprimer umetniška četrt Hell’s kitchen z neštetimi bari in živo glasbo talentiranih umetnikov v vzponu in predel Soho za ljubitelje Jazza in Bluesa.

Vsekakor je zame Amerika dežela priložnosti in neslutenih možnosti za uspeh, hkrati pa ogromnih razlik, ki so nam, Slovencem, težko razumljive. Tam preko ni nič nenavadnega, da v nekaj milijonov vrednih stanovanjih lastniki svoje štirinožne prijatelje sprehajajo po umetnih livadah na predzadnjem nadstropju stolpnice, 2-3 ure vožnje vstran pa ljudje lovijo divjad za hrano, saj je v mestu po izumrtju premogovništva zavladala revščina in droge…

Sandi Gorišek

Za vse, ki si želite o mojem delu in potovanju v »obljubljeni« deželi izvedeti več, sem pripravil posebno ponudbo moje e-knjige na Amazonu. Vsi, ki pa prisegate na materinščino, pa lahko moj umotvor najdete na straneh založbe.

3 komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Absolutno priporočam! Knjiga na humoren način predstavi življenje v “obljubljeni” deželi, in je ena izmed tistih knjih, ki je kar ne moreš in ne moreš odložit iz rok. Upam, da kmalu sledi nadaljevanje 😉

  • Resnično vsem toplo priporočam, tudi tistim, ki vam knjige niso najbolj pri srcu. Branje te je ena sama velika zabava in smeh, poleg tega pa spoznavanje sveta, ki nam ga v raznih ameriških filmih prikazujejo preveč idealistično. Nič omahovat, knjigo prebrat (hihihi) 😀

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.