Izlet na dlani


Korzika Francoski otok vulkanskega nastanka, ki ga najdemo v Sredozemlju, je priljubljen počitniški kraj med Slovenci. Dolgo je bil tudi na mojem popotniškem seznamu. Nenazadnje nas do tja loči kratek let ali 600 kilometrov italijanskih cest, ki nas pripeljejo do italijanskega pristanišča Livorno, kjer se vkrcamo na trajekt družbe Corsica Ferries. Za pot iz Ljubljane potrebujemo od pet do šest ur vožnje z avtomobilom, plovba s trajektom pa nam bo v najboljšem primeru vzela še štiri dodatne ure. Končna postaja je pristanišče v mestu Bastija, na severo-vzhodnem delu otoka.

Korzika ni pretirano velik otok. V primerjavi s Slovenijo je v grobem dvakrat manjši od naše države. Kljub majhnosti pa je otok nedvomno najbolje odkrivati tako, da se odločimo za krožni način potovanja. Kampov je tu na pretek, zato ni bojazni, da bi ostali brez prenočišča. Se pa le-ti med seboj razlikujejo tako po ceni, kot urejenosti. Nekateri ponujajo popotniku še tisto pravo naravno divjino, medtem ko se v drugih že lahko za osvežitev namakamo v bazenu. Sicer pa bazen gor ali dol, Korzika ima s svojimi tisoč kilometri obale kar 200 različnih plaž. Z vožnjo proti jugu se zdi, da je vsaka nova plaža lepša in bolj vredna našega občudovanja in časa.
Dejstvo, da smo tukaj s svojim avtomobilom oziroma ga najamemo, je vsekakor najboljša možnost za vse nas, ki smo radi na poti svobodni. Na vsakih nekaj kilometrov so namreč smerokazi, ki vodijo do vedno novih poti in plaž. Kljub množični turistični obiskanosti med poletjem, pa se izven glavne sezone še vedno najdejo čudoviti skriti kotički, ki s svojo turkizno barvo morja bolj spominjajo na kakšen eksotičen otok v karibskem morju. Ena najlepših plaž je nedvomno Palombaggia v bližini mesteca Porto Vecchio. Le-ta se uvršča v sam vrh najlepših plaž na svetu. Morda le opozorilo, da je obisk zanjo bolj primeren pred začetkom ali po končani glavni sezoni, saj se boste drugače kar naenkrat znašli med množico glasnih italijanov in prefinjenih francozov.

Obvezen ogled je tudi mesto na skrajnem jugu otoka – Bonifacio, ki je dobesedno zgrajen na 70 metrskem klifu, v katerega se zaletava morje. Sprehod po mestu, tako novem, kot starem delu, je nadvse prijeten. Ulice so polne restavracij, lokalov in trgovinic. Vredna ogleda pa je tudi njegova manjša marina, ki ima vedno zasidranih nekaj mogočnih jadrnic in jaht.

Tudi obisk bližnjih otokov Lavezzi vas ne bo pustil ravnodušnega. Ti otočki so dosegljivi le iz morja, kamor nas turiste popelje manjša turistična ladjica. Vožnja z njo vam vzame približno pol ure, dolžino dnevnega obiska pa si lahko določite kar sami, saj med mestom Bonifacio in otoki plujejo turistične ladjice. Nedvomno boste tu želeli ostati, saj boste v trenutku lahko spoznali, zakaj otokom pravijo raj pod nebom. Majhni zalivčki, bele peščene plaže in turkizna barva vode vam zleze naravnost pod kožo. Prenočevanje na otokih žal ni mogoče, saj le-ti spadajo v narodni park.

Za vse ljubitelje zgodovine se na otoku nahaja tudi kraj Filitosa, ki na Korziki velja za največje neolitsko središče. Odkrili so ga leta 1946, najstarejši ostanki pa segajo daleč nazaj – 3300 let pr.n.št. Filitosa je znana predvsem po kipih, menhirjih, ki ponazarjajo človeške obraze in do sedaj veljajo za najlepše odkrite primerke v Evropi.

Nad Korziko nikakor ne bodo razočarani niti tisti, ki namesto poležavanja na plaži, svoj dopust raje preživljajo bolj aktivno. Notranjost otoka je bujno zelena in obiskovalcem ponuja čudovite hribe s kar nekaj vrhovi preko 2000 metrov nadmorske višine. Konec koncev tukaj poteka pohodniška pot GR20, ki velja za eno bolj cenjenih znotraj Evrope.

Ne glede na to, ali ste ljubitelj plaž, dobre hrane, pohodništva, kolesarjenja ali vijugastih cest, vam bo Korzika s svojo majhnostjo in raznolikostjo nedvomno prirasla k srcu, tako kot je to že mnogim med nami. Nenazadnje se s tem strinja tudi najpopularnejši vodnik na svetu, Lonely Planet, ki je Korziko, najbolj hribovit otok na Mediteranu, za leto 2013 uvrstil na prvo mesto svetovnih regij, ki so najbolj vredne našega raziskovanja in časa.

Besedilo in fotografije: Nina Kogej

[nggallery id=10]

Nina Kogej piše svoj popotniški blog, ima potopisna predavanja in svoja doživetja deli v popotniških reportažah, ki jih objavlja v različnih tiskanih medijih. Leta 2012 je postala tudi članica uredniškega odbora pri prvi slovenski popotniški reviji Svet in Ljudje, kjer ima svojo stalno mesečno rubriko.

Več o Nini Kogej na strani www.nina-potuje.com ali na FB strani


Nina Kogej

Nina Kogej piše svoj popotniški blog, ima potopisna predavanja in svoja doživetja deli v popotniških reportažah, ki jih objavlja v različnih tiskanih medijih. Leta 2012 je postala tudi članica uredniškega odbora pri prvi slovenski popotniški reviji Svet in Ljudje, kjer ima svojo stalno mesečno rubriko.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.