Izlet na dlani

Lahkih nog naokrog: Gringo trip ali pol leta v Južni Ameriki

Začeti je treba na začetku, pravijo. Zato najprej par uvodnih besed o tem kdo sva, kam sva šla in kakšen je najin namen … ter seveda, zakaj tole berete na portalu Izlet na dlani.

Torej, sva Katarina in Rok Hočevar. Slovenca, on Gorenjec, ona Ljubljančanka, oba v poznih 20-tih letih, avtorja bloga Lahkih nog naokrog, on arhitekt in fotograf, ona … hm, kemik, ki še končuje doktorat iz biokemije in ljubiteljsko piše popotniške prispevke – tudi tega.

Nekega dne sva dobila preblisk: Greva na daljše potovanje! Pogledala sva koledar, kdaj bi lahko šla in kdaj se morava vrniti in tako izbrala datum odhoda: december 2018 in datum povratka: (najverjetneje) junij 2019. Se pravi, imava približno pol leta časa. Od vedno sva si želela potovati po Amerikah. Glede na časovni okvir se nama je zdelo edino smiselno, da se odpraviva v Južno Ameriko, saj bo tam v času najinega potovanja poletje.

Seveda ni vse potekalo tako gladko, kot se sedaj to bere. Pred odhodom na tako potovanje je bilo treba urediti malo morje stvari. Treba je bilo dati odpoved v službi oz. se dogovoriti, če naju bodo še potrebovali, ko se vrneva. Istočasno sva se tudi izselila iz najinega dosedanjega doma. To je pomenilo neštete ure pakiranja, zlaganja najinih stvari v škatle in odvažanja le-teh na podstreho starih staršev. Ko je bilo najhujše za nama, sva se končno lahko vsedla na letalo za Čile in najino potovanje se je lahko začelo. Po pristanku sva kaj hitro postala lastnika čilskega avtomobila, za potovanje predelane Toyote 4runner (s tem mislim, da ima avto urejeno posteljo, nekaj predalov, opremo za off-road vožnjo in kampiranje) in odpeljala sva se proti jugu.

Potovanje z avtomobilom je bilo vedno »najina stvar«. Vedno sva uživala v svobodi, ki nama jo avto daje. Predvsem je to možnost, da se odpeljeva, kadar želiva. Ker imava terenski avto, nama le-ta omogoča tudi dostop do številnih bolj odročnih kotičkov. S posteljo v avtu pa lahko na teh bolj odročnih, a lepih krajih tudi prespiva. Zaenkrat stvar funkcionira odlično 🙂

Načrta potovanja tokrat nimava. Saj je tudi nemogoče splanirati 6-mesecev dolgo potovanje do potankosti. Imava pa par točk na zemljevidu in par datumov, ki naju nekako držijo pri tem, da se ne izgubiva med vsemi lepotami Južne Amerike. Ker, glede na videno v prvih tednih, je tu toliko stvari za raziskati, toliko hribov za prehoditi, toliko za videti, da bi lahko potovala samo po Čilu vseh 6 mesecev. Najin prvotni plan je bil iz Santiaga (glavnega mesta Čila) čim hitreje do otoka Chiloe, kjer sva se nameravala malo odpočiti od stresa pred odhodom. Ampak se je že ta plan zelo hitro porušil. Na otok Chiloe sva prišla šele danes, kar je več kot 3 tedne kasneje. Ja, tako pač je, če nimaš fiksnega plana. Namreč, ko sva ugotovila, da je Chiloe predaleč, da bi se tja odpeljala v enem kosu, sva začela gledati, kaj bi bilo ob poti zanimivega za videti. In našla sva toliko lepih in zanimivih stvari, da sva se na poti zadržala kar tri tedne!

No, ampak, če vseeno pogledamo najin okviren plan potovanja, ta zgleda približno takole: še cel januar in vsaj polovico februarja bova potovala po jugu Čila in Argentine. Tu je slavna Patagonija, tu so čudovita jezera, ledeniki, gore in srčno upava na lepo vreme, da bova vso to lepoto lahko doživela. Želiva si čim več plezati in čim več hoditi po gorah. Rekla sva si, da morava biti do konca januarja na Ognjeni zemlji, ki predstavlja skrajni jug Južne Amerike, a sedaj že razmišljava, da se do tja sploh ne bova peljala, saj menda ni nič posebnega. Bova še videla, kako se bova odločila. Naslednja točka na zemljevidu in najin fiksen datum je karneval v Rio de Janeiru, za katerega sva že kupila vstopnice.

Zelo se spogledujeva z idejo, da bi iz Brazilije prečkala mejo v Venezuelo in si pogledala nekaj lepot na jugu te sicer nevarne države. Zakaj na jugu? Ker pravijo, da je to najbolj varen del. No, ampak tudi to bova še videla, če bova realizirala ali ne.

Zagotovo bova okoli prvomajskih praznikov v Boliviji. Te države se najbolj veseliva, saj ponuja ogromno naravnih lepot. Najbolj poznana je slana puščava Salar de Uyuni, potem pa so tu še številne lagune, Altiplano planota, gore, vulkani, ter amazonski gozd in tamkajšnja raznovrstnost rastlinja in živalstva. Skok čez mejo v Peru in ogledala si bova še Machu Picchu, potem pa nadaljevala naprej proti severu Peruja, kjer bova spet prišla v visoke Ande, znane pod imenom Cordiliera Blanca. Ste že uganili, kaj bova tam počela? Spet bi rada hodila v hribe in plezala. Ne veva, če bova imela dovolj časa za obisk Ekvadorja in Kolumbije, saj se morava junija vrniti v Čile, kjer bova najin avto prodala. Torej, na poti nazaj si bova ogledala še severni Čile, kjer je znana puščava Atacama – najbolj sušen kraj na svetu, pa verjetno še kakšna zanimiva stvar, za katero še ne veva. Če nama ostane kaj časa in denarja morda skočiva tudi na Velikonočni otok, v nasprotnem primeru pa bova šla le smučat v Ande. Namreč, junija bo v Čilu že prava zima in sezona smučanja tukaj bo v polnem zamahu.

Tako, sedaj veste najin plan (oz. želje), ali se ga bova držala, pa bova še videla.

In za konec še razlog, da vse to sploh berete: že dolgo časa sva strastna popotnika. Ko sva bila še »normalni« zaposleni osebi, sva potovala, kolikor je pač dopust in denar dopuščal. Imela sva srečo, da sva bila zelo fleksibilna z dopustom – kdaj in koliko naenkrat ga lahko vzameva. Zato sva z veseljem sledila raznoraznim akcijam letalskih kart, ki jih portal Izlet na dlani objavlja, in ko je prišlo kaj zanimivega za naju, sva karte hitro kupila in začela načrtovati novo potovanje. Naj navedem samo nekaj super primerov poceni kart, ki sva jih v zadnjih letih na ta način dobila: 5€ povratna letalska karta Benetke – Pariz, 170€ povratna letalska karta Amsterdam – San Salvador (Srednja Amerika), 0,02€ povratna letalska karta Dunaj – Ciper, 2€ povratna avtobusna karta Benetke – Rim … lahko bi naštevala še in še, saj je bilo takih poceni stvari res ogromno. Izlet na dlani je sproti objavljal take akcije, midva pa sva jih pridno koristila in potem sva o vsem tem pisala na najinem popotniškem blogu Lahkih nog naokrog. Ekipa Izlet na dlani naju je prosila, da bi svoje pisarije razširila še preko meja svojega bloga in napisala še kaj za njih. Sprva sva napisala nekaj načrtov potovanj, tokrat pa se bova javljala iz Južne Amerike.

Trenutno sva torej v Čilu na poti proti njegovemu jugu. Spremljajte naju na Facebooku (Lahkih nog naokrog) ali Instagramu (@world_map_duo), da boste na tekočem z najinim napredovanjem. Se pa javiva tudi še s kakšnim prispevkom na tejle spletni strani.

PS: manjka še razlaga naslova. Najino potovanje sva poimenovala »gringo trip«, kjer je gringo španska oz. latinoameriška beseda za belca. Torej, sva dva »gringota« na potovanju po Južni Ameriki.

Avtorja fotografij: Rok in Katarina Hočevar (Lahkih nog naokrog)

Martina Ploj

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.