Izlet na dlani

Magija ob reki: Zmaji, vitezi, pogumne deve

Bingen: pogled iz zraka na Mišji stolp na enem od otokov Rena © Rheintouristik Tal der Loreley, St. Goar / Mahlow Media, Winningen

 

Komaj katera naravna krajina v Nemčiji se po romantičnosti lahko kosa z Renom. Če se boste odpravili na potovanje ob tej čarobni reki, se boste znašli v svetu mitov in legend. Na vzpetinah ob Renu stoji kar 60 slikovitih gradov in palač.


Srednja dolina Rena: pesniki in slikarji, ki so podlegli njeni naravni lepoti

Pred približno 200 leti so romantični slikarji in pesniki odkrili pravljično lepoto rečne pokrajine med Bodenskim jezerom in mejo z Nizozemsko. Umetniki so bili prvi, ki so romali k Renu, in prav zaradi njih se je Ren začel uveljavljati kot popotniška destinacija. Srca zgodnjih romantikov so najbolj zaigrala ob pogledu na Srednjo dolino Rena z ozkim prehodom reke skozi Rensko skrilavo hribovje (Rheinische Schiefergebirge), z vinsko trto porasla pobočja, gradove, čudovite palače in idilične ribiške vasice. Danes je Zgornja srednja dolina Rena od Bingna do Koblenza del Unescove svetovne dediščine.


Neverjetna zgodba o prevarani svetlolaski

Lorelaj in mitična skrilasta skala v bližini St. Goarshausna poosebljata rensko romantiko. Legenda pravi, da nesrečno dekle sedi na skali, češe svoje zlate lase in poskuša ladje zvabiti na čeri. Tako se maščuje svojemu dragemu, ki jo je prevaral in hotel pobegniti po Renu. Kjer Lorelaj čaka na ladje, je Ren najožji  – tam se je v preteklosti prevrnilo več ladij. Danes je 132 metrov visoka skala Lorelaj razgledna točka, ki ponuja dih jemajoč pogled na dolino Rena.


Marksburg: potovanje v srednji vek do viteških dvoran in grajskih kuhinj

Grad Marksburg nad mestom Braubach v zvezni deželi Porenje-Pfalška je med številnimi gradovi in ​​palačami ob Renu prava posebnost. Zgrajen je bil v 12. stoletju in je edini srednjeveški grad, ki ni bil nikoli porušen. Grad stoji na 160 metrov visokem skrilastem griču, gosto poraslem z gozdom, in se ponosno vzpenja nad rečno krajino. Ko boste obiskali grad, se vam bo zdelo, da ste v času odpotovali v srednji vek; tam vas namreč čakajo izvrstno ohranjene orožarne, viteške dvorane, stolpi in stara grajska kuhinja.


Rheingau: samostan Eberbach, prizorišče romana Ime rože

Rheingau obiskovalce privablja s številnimi slikovitimi vinogradi in vinskimi festivali ter gradovi, palačami, samostani in prijetnimi sprehajalnimi potmi. Urejene pohodniške in kolesarske poti vodijo po gričevnati pokrajini in ponujajo čudovit pogled na Ren. Glavne zanimivosti regije Rheingau so strmo vzpenjajoči se grad Ehrenfels, spomenik Niederwald v Rüdesheimu, opatija sv. Hildegarde in samostan Eberbach, ki je služil kot prizorišče za filmsko priredbo romana Ime rože Umberta Eca.


Gorovje Siebengebirge: očarljive razvaline gradu Drachenfels

Gorovje Siebengebirge, ki leži jogovzhodno od Bonna, romantične razpoložene popotnike vedno znova očara s svojo lepoto. Siebengebirge bi lahko prevedli kot Sedmerogorje; danes ugibamo, da »sedem« v imenu gorovja pomeni »mnogo«, saj tu lahko naštejemo več kot 40 vrhov. Med njimi izstopa legendarni hrib Drachenfels (v prevodu Zmajeva skala) z gradom Drachenburg in ruševinami gradu Drachenfels. Iz njega je J. R. R. Tolkien črpal navdih za fantazijski roman Gospodar prstanov, na njem pa temelji tudi srednjeveški junaški ep Pesem o Nibelungih.

Nemška turistična organizacija

Sponzorska objava.

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.