Izlet na dlani

Počasi se bližajo prvomajski prazniki in mnogi izmed nas se že sprašujemo, kako bi izkoristili proste dneve. V kolikor vas doma ali v službi lahko pogrešijo vsaj za teden dni, je dobra država za hiter pobeg iz našega vsakdana severno afriška država Maroko.

Iz letališča Treviso, vas do Casablance loči približno dve uri dolg let. Z malo sreče pa boste za povratno letalsko vozovnico z arabskim prevoznikom Air Arabia, lahko odšteli manj kot 100 evrov. Prav takšna ponudba pa je pred dvema letoma prepričala tudi mene.

Že od nekdaj so mi všeč arabske dežele, saj me znova in znova očarajo s kančkom skrivnosti, ki jo obiskovalcu ponujajo. Poleg skrivnosti, pa nam Maroko ponuja še veliko več. Tu bo prav vsak našel nekaj zase, naj si gre za mogočno arhitekturo, ki se zlasti kaže pri gradnji mošej in kjer nedvomno izstopa mošeja Hasana II. v Casablanci ali pa zgolj za izgubljanje v ozkih uličicah starih medin, kjer se zdi, kot da se že dolga leta ni prav nič spremenilo. Vse polno je raznoraznih trgovcev, ki te glasno vabijo v njihove trgovine kjer je mogoče kupiti tipične maroške izdelke, kot so natikači babuši, barvna keramika, usnjeni izdelki, začimbe, berberske zobotrebce, arganovo olje… Vedno znova pa te premami tudi vonj tajina, ki se kuha v glinenih posodah in gre tako odlično skupaj z metinim čajem. Za tiste najpogumnejše, pa so lahko prava poslastica tudi polži, ki jih na maroških stojnicah nikakor ne manjka.

Poseben vtis pa v Maroku nedvomno pusti tudi narava, ki se bohoti prav na vsakem koraku. Le-ta je najlepša med prečkanjem gorovja Atlas ter na poti do puščave, kjer se popotniku prizori menjavajo hitreje, kot jih je zmožen dojemati. Visoki vrhovi, kjer je začetek meseca maja mogoče opaziti še sneg, počasi zamenjuje vedno bolj gola, kamnita pokrajina, ki se čisto na jugu države spremeni v peščene sipine in na trenutke povsem nenaravne prizore. Pobeg s kamelo v središče visokih sipin, pa je vsaj zame predstavljal enega izmed lepših doživetij na poti.

S prečkanjem najbolj znanega prelaza pa se pred nami zopet odpre nov svet. Tu spoznamo drugačen Maroko, bolj rodoviten in bolj zelen del, kjer se prideluje pšenica in kjer kraljujejo najvišji slapovi v državi Ouzoud.

S področja sladke vode, pa se je na poti vredno vstaviti tudi v kakšnem izmed mnogih obmorskih mestec. Eden bolj popularnih je  Essaouira, ki je zgrajen v tipično belo-modri kombinaciji in katerega obdaja obzidje, ki ščiti mesto že več stoletij. Energija, ki jo kraj nudi obiskovalcu je sproščena, s ponudbo hrane, stojnic z obrtniškimi izdelki pa še vedno dovolj Maroška. Kraj je že precej turističen, saj ga poleg popotnikov obiskujejo tudi ljubitelji kajtanja in surfanja. Vedno prisoten veter je namreč idealen za takšne vrste športov. Za konec in za pomiritev mišic od vsega športnega udejstvovanja ali pa zgolj zaradi radovednosti pa mesto ponuja še eno tipično relaksacijo – hamam, brez katere ni pravega maroškega doživetja.

Besedilo in fotografije: Nina Kogej

[nggallery id=4]

Nina Kogej piše popotniške reportaže in jih objavlja v različnih dnevnih časopisih ter v reviji Svet in Ljudje. Jeseni leta 2012 je postala celo članica uredniškega odbora in ima v reviji svojo stalno mesečno rubriko.

Več o Nini Kogej na strani www.nina-potuje.com ali na FB strani


Nina Kogej

Nina Kogej piše svoj popotniški blog, ima potopisna predavanja in svoja doživetja deli v popotniških reportažah, ki jih objavlja v različnih tiskanih medijih. Leta 2012 je postala tudi članica uredniškega odbora pri prvi slovenski popotniški reviji Svet in Ljudje, kjer ima svojo stalno mesečno rubriko.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.