Izlet na dlani

Mesto Kandy (Šrilanka)

nina-potuje-šri-lanka-kandy3_630

Prvi koraki po drugem največjem mestu na Šri Lanki so me takoj navdajali z navdušenjem in spoznanjem, da mi bo Kandy prirasel k srcu. Pogled levo in desno je pričal, da se nahajam sredi živahnih ulicah, ki jih krasijo nepregledne vrste stojnic z najrazličnejšimi rečmi.

Tu se prodaja praktično vse, od mesa, sadja in zelenjave do oblačil in piratskih kopij zgoščenk ter DVDjev. Na stojnicah pa se seveda najdejo tudi predmeti, ki so razpoznavni znak te otoške države. Mesto Kandy se namreč nahaja v samem osrčju čajnih plantaž in vrtov z začimbami, saj je zaradi njegove nadmorske višine (465 m) ozračje tu nekoliko hladnejše, kar je kot nalašč za uspevanje teh tipičnih Šri Lanških proizvodov.

Spoznavanje in raziskovanje mesta nikakor ne bi bilo popolno brez ogleda predstave njihovih tipičnih plesov, ki jih spremljajo prekrasna tradicionalna oblačila, elegantni gibi in glasni bobni, ki donijo po celi dvorani, polni radovednih turistov. Med določenimi točkami prepoznam iz lesa ročno izrezljane in pobarvane tradicionalne maske, ki so jih nekoč pogosto uporabljali pri verskih obredih, saj naj bi z njimi ščitili in zdravili ljudi. Ločimo štiri vrste mask; za zdravje, energijo, zaščito in za srečno življenje.

Zaključek predstave pa je pravi čas tudi za obisk najpomembnejšega budističnega templja v mestu – Tempelj zoba, kjer še vedno skrbno shranjujejo Budin zob. Vse polno je vernikov, zato je gneča nepopisna in drenjanje v vrsti daje prej vtis kaosa kot blaženosti, ki bi morala vladati na takšnem svetem kraju. Množica me kmalu pusti ravnodušno, saj se sama že osredotočam na vse prekrasne stenske poslikave, ki me vodijo v sobane s kipi Bude in njegovimi daritvenimi oltarji. Da je ogled še bolj doživet, pa poskrbijo glasni udarci na bobne. Le-te lahko slišimo le ob sončnem vzhodu in zahodu.

Za vse ljubitelje narave in zelenja Kandy skriva še eno poslastico. Na obrobju mesta se namreč nahajajo kraljevi botanični vrtovi, ki se razprostirajo na slabih 60 hektarjih in vsebujejo preko 4000 različnih drevesnih in rastlinskih vrst. Na leto ga obišče več kot 2 milijona ljudi in dejstvo, da se v njem nahaja tudi drevo, ki ga je posadil sam Tito, je vsekakor zanimiv podatek za vzbujanje mojega zanimanja. Sprehod med palmami in drevoredi ter mimo cvetočih dreves in grmov je bil po vseh hrupnih mestnih ulicah pravi balzam za moja ušesa in kraj, kjer sva z možem preživela večji del dneva.

Kandy je zaradi svoje preteklosti nedvomno pravo kraljevo mesto, kulturno in zgodovinsko bogato. Je kraj, kjer se v sožitju zlivajo največje Šri Lanške značilnosti. Konec koncev pa je Kandy tudi kraj, ki je s svojo podobo, pozornost nase usmeril že leta 1984, saj so tu posneli večji del pustolovskega filma o Indiana Jonesu. Senzacionalni in atraktivni filmski svet iz Hollywooda naj bi že vedel, kaj dela.

Besedilo in fotografije: Nina Kogej

[nggallery id=16]

Nina Kogej piše popotniške reportaže in jih objavlja v različnih dnevnih časopisih ter v reviji Svet in Ljudje. Jeseni leta 2012 je postala celo članica uredniškega odbora in ima v reviji svojo stalno mesečno rubriko.

Več o Nini Kogej na strani www.nina-potuje.com ali na FB strani


 

Nina Kogej

Nina Kogej piše svoj popotniški blog, ima potopisna predavanja in svoja doživetja deli v popotniških reportažah, ki jih objavlja v različnih tiskanih medijih. Leta 2012 je postala tudi članica uredniškega odbora pri prvi slovenski popotniški reviji Svet in Ljudje, kjer ima svojo stalno mesečno rubriko.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.