Izlet na dlani

Načrt potovanja po Maroku

Predlog potovanja po Maroku sta spisala blogerja Rok in Katarina Hočevar, ki svoje popotniške misli in dejanja zlivata na svojo spletno stran Lahkih nog naokrog.

Maroko ima vse lastnosti dobre popotniške destinacije:

  • kultura je drugačna od naše (a vseeno ne preveč, da bi ob obisku doživeli kulturni šok),
  • narava je izredno lepa in raznolika (na področju Maroka najdemo puščavo, oaze, atlantsko in sredozemsko obalo, pa tudi gore, kjer se da pozimi celo smučati),
  • mesta so drugačna kot pri nas, bolj kaotična, a tudi polna zgodovine in starodavnih obrti (Maroko je znan po usnjarstvu, keramiki, mozaikih ter oblikovanju kovin),
  • cene so v primerjavi z našimi nizke in si za svoj denar lahko privoščimo več,
  • ceste dokaj dobro urejene, ponudnikov avtomobilov pa veliko, zato je samostojno raziskovanje Maroka preprosto,
  • Maroko je relativno blizu, zato so tudi letalske karte ugodne pa še ne izgubimo preveč časa na poti
  • in nenazadnje hrana v Maroku je odlična! Sveže sadje, banane, dateljni, kaktusove fige in pa slavni maroški »tažin«.

Načrt 14 dnevnega potovanja po Maroku

Prvi dan

Polet v Maroko. Ugodne letalske karte se dobi iz številnih bližnjih letališč. Konkretno, naša skupinica petih ljudi je izbrala ne ravno najbližje letališče Milano Malpensa in let z EasyJetom do Casablance. Predlagam najem avtomobila kar na letališču v Casablanci, nato pa gremo proti Fesu.
Prevožena razdalja: 300km
Prenočišče: Fes

Drugi dan

Ogled mesta Fes, obisk stare islamske šole Medresa, ogled predelave živalskih kož v usnje in obisk delavnice mojstrov izdelave mozaikov.
Prenočišče: Fes

Tretji dan

Pred nami je dolga, ampak izredno razgledna vožnja preko Srednjega Atlasa. Fes pustimo za sabo in se odpeljemo proti Srednjemu Atlasu. Ceste so prazne in ravne, razgledi pa super: pokrajina postaja suha, rdečkasta, kamnita … nato pa pridemo do Srednjega Atlasa, kjer se peljemo skozi gozdove, polne opic. Za nas je bilo to prvo srečanje z opicami v divjini in zato navdušenje še toliko večje.
Na drugi strani Srednjega Atlasa pokrajina postane spet suha, ob cesti pa nas pozdravijo tudi smešne skalne strukture, ki jih je izoblikoval veter. Do večera prispemo v Merzougo, izhodišče za izlete v Saharo.
Prevožena razdalja: 470km
Prenočišče: Merzouga

Četrti dan

Po dolgi vožnji sledi dan za počitek. Dopoldan se sprehodimo do prvih oranžnih sipin in predvsem uživamo v norih pogledih na Saharo. Okoli poldneva se odpravimo na 4×4 izlet po sipinah do alžirske meje. Voznik s terenskim vozilom nas pobere pred hotelom in odpeljemo se po puščavi. Vedeti je treba, da se Sahara v Maroku šele dobro začne in v bližini je le nekaj večjih »peskovnikov« oranžne mivke. Na alžirski meji se sipine zaključijo in nekaj časa je spet na pogled le suha kamnita pokrajina, kjer se da najti številne fosile. Malico si privoščimo na lokalni tržnici, nato pa se vrnemo v hotel in se pripravimo za noč v puščavi. Vsak osedlamo svojo kamelo in odjahamo približno 1h globoko v puščavo do najbližje oaze. Sončni zahod pričakamo na eni izmed sipin, nato pa dan zaključimo s tradicionalno maroško večerjo pod tisočerimi zvezdami.
Prenočišče: kamp v oazi

Peti dan

Po sončnem vzhodu in zajtrku v puščavi se na kamelah vrnemo v Merzougo, od tam pa nadaljujemo pot proti gorovju Visoki Atlas. Ob vznožju gora se nahaja soteska Todra Gorge, ki je naša prva postojanka. Vhod v sotesko zaznamuje bujno zelenje mandljevih palm ter prve kasbe – tipične hiše iz blata in slame – na naši poti. Mi smo se odločili za manj turistično varianto in pot nadaljevali skozi sotesko Todra preko prelaza Tizi Tirherhouzine do vasice Imilchil. Večina popotnikov pa Atlas prečka na prelazu Tizi Ticka, ki je višji, a tudi veliko bolj turističen.
Prevožena razdalja: 315km
Prenočišče: Imilchil

Šesti dan

Dopoldne imamo čas za sprehod skozi vasico Imilchil in ogled najbolj lokalne in najbolj pristne tržnice tega potovanja. Nas je najbolj presenetil prizor uličnega zobozdravnika, ki je popravljal pa tudi ruval zobe kar na svoji stojnici. V bližini Imilchilla je lepo gorsko jezero Lac de Tislit, okoli katerega je speljanih nekaj pohodniških poti. Ravno prav za ležerno popoldne.
Prenočišče: Imilchil

Sedmi dan

Nadaljujemo vožnjo preko Atlasa do slapov Ouzoud, ki si jih popoldan ogledamo.
Prevoženi kilometri: 240 km
Nastanitev: Ouzoud

Osmi dan

Jutranja vožnja do Marakeša in ogled vseh njegovih znamenitosti. Zvečer si privoščimo sprehod po starem delu Marakeša in si pogledamo dogajanje na trgu Jeema el-Fna. Nam je bilo kar malo preveč turistično vse skupaj, a pomarančni sok in sveži dateljni kupljeni na stojnicah so odtehtali gnečo.
Prevoženi kilometri: 160km
Prenočišče: Marakeš

Deveti dan

Dopoldan še uživamo v Marakešu in raziskujemo ozke uličice stare Medine, popoldan pa se odpeljemo na obalo do Essaouire.
Prevoženi kilometri: 190km
Prenočišče: Essaouira

Deseti dan

Essaouira: počitek in čas za plažo, kopanje in skakanje v valove ter sprehod po starem mestnem jedru.
Nastanitev: Essaouira

Enajsti dan

Izlet na jug do Sidi Ifni. Na poti se ustavimo v vasici Tamri in na tamkajšnji tržnici nakupimo svežih banan, ki je pridelujejo v okolici vasi. Dokler ne poskusite, ne veste, kakšna razlika je lahko v okusu banane, ki jo kupimo v Sloveniji in tiste, ki je bila pravkar odtrgana z drevesa. Naslendji postanek je kraj Massa, kjer je menda raj za opazovanje ptic. Mi sreče z živalmi nismo imeli, le lep razgled na plažo. Do popoldneva prispemo v Sidi Ifni, na plažo Legiza, ki je znana po zanimivih skalnih strukturah. Včasih je bil tam tudi naravni most, vendar se je pred leti podrl.
Prevoženi kilometri: 350km
Nastanitev: Sidi Ifni

Dvanajsti dan

Počitek na plaži v Sidi Ifni oz. če si kdo želi bolj turističnega življenja z več restavracijami, bari in dogajanjem, se splača zapeljati do Agadirja.
Nastanitev: Sidi Ifni

Trinajsti dan

Čas je za povratek. Pred nami je dolga vožnja nazaj do Casablance. Pametno je, da se na pot odpravimo zgodaj zjutraj. Kljub veliki razdalji, je pot zanimiva, saj gre mimo oz. preko gorovja Anti-Atlas, kjer je možnosti za razgledne postanke veliko.
Prevoženi kilometri: 610km
Nastanitev: Casablanca

Štirinajsti dan – Vožnja do Ljubljane

Ogled Casablance in popoldanski odhod na letališče ter povratek domov. V Casablanci je izredno lepa in definitivno vredna ogleda mošeja Hasana II, kateri je vredno nameniti vsaj 2h za ogled. Nam je bila zelo všeč tudi katoliška cerkev Notre Damme de Lourdes, ki se lahko pohvali s čudovitimi vitraži in modernistnično betonsko notranjostjo.

V kolikor imate na razpolago manj časa, lahko izpustite najbolj južni del predlagane poti (Sidi Ifni in okolico) in se iz Essaouire odpeljite nazaj v Casablanco. Za še krajšo verzijo potovanja pa izpustite še Essaouiro in pojdite iz Marakeša proti Casablanci, kjer zaključite potovanje.

Nas je Maroko navdušil in očaral. Barve, vonjave mest, čudovita pokrajina, prijaznost domačinov, toplo podnebje in odlična hrana … odlična kombinacija, ki naredi Maroko top destinacijo za potovanje.

Podatki o blogu Lahkih nog naokrog:

Na spletni strani Lahkih nog naokrog lahko zasledite podrobne opise z njunih potovanj po skoraj vseh kontinentih (od Evrope, Azije, Avstralije, Afrike itd.), pa tudi nekaj zanimivih z domačih krajev. Ne gre pa spregledati tudi rubrike Okusi sveta, kjer vam zaupata kar nekaj zanimivih kuharskih receptov iz različnih držav, s podrobnimi navodili za pripravo. Kot zanimivost strani pa so tudi zgodbe njunih couchsurfing obiskov, kjer sta se ponudila v vlogi gostiteljev. Če ju še niste uspeli videti v živo, lahko to tudi  storite, saj napovedujeta kar nekaj potopisnih predavaj z zgodbami iz njunih potovanj.
– spletna stran oz.blog: https://lahkihnog-naokrog.si/

Avtorja fotografij: Rok in Katarina Hočevar (Lahkih nog naokrog)

Lahkih nog naokrog

Sva Katarina in Rok Hočevar – dva posebneža, ki imata doma namesto televizorja ogromen, na roke narisan zemljevid sveta. »Zemljevid nama je inspiracija, svet pa destinacija,« je bil stavek, ki nama ni dal miru po 2-dnevnem risanju in barvanju tega zemljevida. Od takrat naprej ves čas razmišljava, kateri nepoznan košček našega planeta bi še obiskala.

1 komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Krasen potopis. Že nekaj let se pripravljam na organizacijo potovanja za 5 člansko družino ( otroci 8,11 in 12). Zbiram destinacijo in denar 🙂 zdaj pa mislim, da še bom odločila za Maroko nekako po vaših sledeh.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.