Izlet na dlani

Načrt potovanja po Patagoniji

Patagonija je čudovita pokrajina na jugu Čila in Argentine, ki bi jo moral obiskati vsak vsaj enkrat v življenju. Če imate 2 tedna časa, željo po hribolazenju in najdete ugodne letalske karte do Buenos Airesa, vam predlagava naslednje potovanje:

1.dan

Let iz Evrope do Buenos Airesa. Odvisno, kdaj pristanete, a če imate čas, se sprehodite po mestu in si ga oglejte. Predlagava t.i. free walking tour po predelu La Boca.

Prenočišče: v Buenos Airesu

2.dan

Let iz Buenos Airesa do El Calafate, kjer prevzamete najeti avto. Spočijte si in si vzemite čas za aklimatizacijo. Lahko obiščete muzej Glaciarium ali pa se sprehodite ob čudovitem jezeru Lago Argentino.

Prenočišče: v El Calafate

 

3.dan

Ogled ledenika Perito Moreno, najbolj aktivnega ledenika na svetu, ki se dnevno premakne za 2m. S tolikšno aktivnostjo vam je zagotovljeno, da boste videli vsaj del ledenika, kako se s hruščem odlomi in pade v jezero spodaj. Fenomenalna zadeva!

Prenočišče: v El Calafate

Prevožena razdalja: 140km iz El Calafate do ledenika in nazaj

 

4.dan

Vožnja do El Chaltena, ki je središče za pohodništvo v argentinski Patagoniji. Popoldan se odpravite na sprehod na Mirador Condor (20 minut hoje v eno smer) z najlepšim razgledom na gore v ozadju El Chaltena: Fitz Roy in Cerro Torre.

Prenočišče: v El Chaltenu

Prevožena razdalja: 270km

 

5.dan

Čas je za kakšen resnejši treking, recimo do Laguna de Los Tres, kjer pridete direktno pod goro Fitz Roy. Hoje je približno 4h v eno smer.

Prenočišče: v El Chaltenu

 

6.dan

Še en treking vam priporočava: treking do Laguna Viedma, kjer lahko od blizu vidite ledenik Viedma in ledene gore. Laguna je naravnost čudovita, ogromnih kosov ledu pa nikjer drugje ne boste videli tako blizu. Hoje je približno 5h v eno smer, vendar gre ves čas po ravnem in treking ni zahteven. Vmes bo treba prečkati reko s pomočjo škripca, zato si potrebno opremo sposodite v športnih trgovinah v El Chaltenu, kjer vam bodo tudi razložili njeno uporabo. Ni težko, nič skrbet 😉

Prenočišče: v El Chaltenu

Prevožena razdalja: 40km do Bahia Tunel (izhodišča za treking) in nazaj

 

7.dan

Zapustite čudoviti El Chalten in se odpeljite proti Čilu in naprej do parka Torres del Paine. Na poti se ustavite na razgledni točki jezera Lago Sarmiento in lagune Amarga, kjer lahko najdete številne flaminge. Tik pred kampom in hotelom z imenom Las Torres pa si poglejte še slap Cascada del Paine.

Prenočišče: Las Torres (hotel ali kamp)

Prevožena razdalja: 420km

 

8.dan

Treking v Torres del Paine, priporočava treking do Mirador de Los Torres (4h v eno smer).

Prenočišče: Las Torres

 

9.dan

Zjutraj greste na razgledno točko Cuernos (1h v eno smer), od koder boste imeli razgled v srednjo dolino parka Torres del Paine, imenovano Frances Valley. Popoldan pa pojdite na sprehod po Pumini restavraciji (1,5h v eno smer), kjer obstaja velika verjetnost, da vidite kakšno zanimivo žival (pume se navadno skrivajo, je pa veliko gvanakov, zajcev, tudi kakšna lisica …).

Prenočišče: Las Torres

Prevožena razdalja: 60km znotraj parka

10. dan

Odpeljete se iz parka Torres del Paine do kraja Punta Arenas in si ga popoldan ogledate. Je zelo simpatično mesto, kamor se je v času zlate mrzlice priselilo veliko Hrvatov. Zato ne bo nič nenavadnega, če boste v mestu vidli hrvaški grb, zastavo, na pokopališču hrvaške priimke ali pa zavili v hrvaško slaščičarno Cafe Imigrantes, ki streže odlične in ogromne torte.

Prenočišče: v Punta Arenas

Prevožena razdalja: 370km

11. dan

S trajektom se odpeljete preko Magelanovega preliva do kraja Porvenir in nadaljujete pot do parka kraljevih pingvinov (Parque Pinguino Rey). Dan preživite v družbi teh pernatih živali. So edina kolonija kraljevih pingvinov, ki živi na celini Južne Amerike. Vse ostale kolonije so ali na Antarktiki ali pa na drugih odročnih otokih. Popoldan nadaljujte pot do kraja Rio Grande, ki je že na argentinski strani Ognjene zemlje.

Prenočišče: v Rio Grande

Prevožena razdalja: 270km od Porvenirja do Rio Grande, prvi del poti se opravi s trajektom.

12. dan

Še malo vožnje in prispeli boste do kraja Ushuaia. Za vas se pot tu konča, čestitajte si, saj ste prispeli do »konca sveta«. Ushuaia je namreč splošno priznana kot najbolj južno mesto na svetu.

Prenočišče: v Ushuaii

Prevožena razdalja: 220km

13. dan

Dan preživite v nacionalnem parku Tierra del Fuego in naredite krajši treking, predlagava Cerro Guanaco (2,5h v eno smer).

14. dan

Poslovite se od Ognjene zemlje, vrnite najeti avto in iz Ushuaie odletite nazaj v Buenos Aires, od tam pa nadaljujete pot proti Evropi.

 

Patagonija je res lepa pokrajina. Če imate na razpolago več časa, seveda priporočava, da ji ga namenite več in naredite kakšen več-dnevni treking. Ampak tudi v 2 tednih se da videti in doživeti veliko. Zelo verjetno je, da vam bo Patagonija tako zelo všeč, da se boste želeli ponovno vrniti 😉 In na svoji poti ne pozabite poskusiti kakšne okusne patagonske borovnice poimenovane calafate. Menda zagotavljajo ponovno vrnitev v Patagonijo 😉

Avtorja prispevka in fotografij: Rok in Katarina Hočevar (Lahkih nog naokrog)

Lahkih nog naokrog

Sva Katarina in Rok Hočevar – dva posebneža, ki imata doma namesto televizorja ogromen, na roke narisan zemljevid sveta. »Zemljevid nama je inspiracija, svet pa destinacija,« je bil stavek, ki nama ni dal miru po 2-dnevnem risanju in barvanju tega zemljevida. Od takrat naprej ves čas razmišljava, kateri nepoznan košček našega planeta bi še obiskala.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.