Izlet na dlani

NAMIG ZA VALENTINOVO! 10 najbolj romantičnih evropskih destinacij

Tokrat smo pripravili seznam najboljših desetih evropskih destinacij za romantike (zagotovo bodo tam kaj zase našli tudi vsi, ki niso ravno romantiki po duši). Seznam je povzet po strani European Best destination. Tako Benetke kot tudi Budimpešta sta npr zares v bližini Slovenije, zato lahko letos svojega najbližjega presenetite s čudovitim romantičnim izletom. Člani Ekipe Izlet na dlani smo od navedenih top 10 romantičnih evropskih destinacij že uspeli obiskati sedem, kaj pa vi?


1. BENETKE


V očeh mnogih turistov so se nekdanje Benetke spremenile v kamniti spomenik, ki ga je potrebno videti. Posebej privlačne točke so Trg svetega Marka s svojim 175 m dolgim in razkošnim prostorom, s cerkvijo in 99 m visokim Campanilom (zvonik), ki stoji samostojno in s posebej izrazito doževo palačo z arkadami z zašiljenimi loki. Predvsem pa so privlačni kanali s skoraj štiri kilometre dolgim Canalom Grande, ki seka mesto v obliki velike črke S. Romantična vožnja z gondolo po Canalu Grande je še danes obvezen program vsakega obiskovalca Benetk. Kmalu se bo tudi pričel svetovno znani Beneški pustni karneval (več o karnevalu na povezavi tukaj).

Tripadvisor opis znamenitosti, namestitev in restavracij v Benetkah si oglejte na povezavi tukaj.


2. PARIZ


Pariz je eno najbolj obiskanih turističnih ciljev na svetu, z več kot 30 milijoni obiskovalcev širšega mestnega območja na leto. Mesto Pariz je s 16 milijoni obiskovalcev na leto za Londonom drugo najbolj obiskano mesto na svetu. Ponaša se s številnimi svetovno znanimi znamenitostmi, ki zaznamujejo panoramo mesta, med njimi Eifflov stolp, Elizejske poljane, Slavolok zmage, Notredamska katedrala..

Tripadvisor opis znamenitosti, namestitev in restavracij v Parizu si oglejte na povezavi tukaj


3. CINQUE TERRE 


Cinque Terre  je naziv 18-kilometrskega pasu severozahodne obale Ligurskega morja v Italiji s številnimi zalivi in plažami, obdanimi s strmim reliefom. V dobesednem prevodu ime pomeni »Pet dežel«, vendar gre pravzaprav za pet slikovitih vasi, ki si od severa sledijo v naslednjem vrstnem redu: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola in Riomaggiore. Vasice so nastale ob skalnati, strmi klifni obali, ki se v vrsti zaporednih teras z vinogradi spušča proti morju. Od leta 1997 je območje Cinque Terre skupaj s sosednjim parkom Portovenere in bližnjimi otoki Palmaria, Tino in Tinetto uvrščeno na Unescov seznam dediščine.

Tripadvisor opis znamenitosti, namestitev in restavracij v predelu Cinque Terre si oglejte na povezavi tukaj


4. SINTRA


Sintra je portugalsko mesto na severnem delu gorovja Serra de Sintra. Nad mestom se razprostira pravljični romantični dvorec Palacio National de Pena z obširnim zelenim parkom. Mesto in park sta del svetovne dediščine.

Tripadvisor opis znamenitosti, namestitev in restavracij v Sintri si oglejte na povezavi tukaj


5. LONDON


London je mesto v Angliji, glavno mesto Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske. Je eno najpomembnejših poslovnih, kulturnih, političnih in izobraževalnih središč na svetu. Leži ob reki Temzi na jugovzhodu Velike Britanije in je po večini kriterijev največje mesto v Evropi. Je tudi eno najpomembnejših svetovnih središč umetnosti, gospodarstva, izobraževanja, zabave, turizma in transporta. Po številu mednarodnih prihodov je najbolj obiskano mesto na svetu in ima najprometnejši sistem letališč po številu prepeljanih potnikov.

Tripadvisor opis znamenitosti, namestitev in restavracij v Londonu si oglejte na povezavi tukaj


6. BIARRITZ


Biarritz je letoviško mesto na jugozahodu Francije. Nekaj znamenitosti, ki jih mesto ponuja: cerkev Sv. Martina iz 12. stoletja, obnovljena v 16. stoletju,
ruska ortodoksna cerkev, azijski muzej s pomebno zbirko azijske umetnosti, pomorski muzej in muzej čokolade.

Tripadvisor opis znamenitosti, namestitev in restavracij v Biarritzu si oglejte na povezavi tukaj


7. FIRENCE


Firence so glavno mesto dežele Toskana v Italiji. Ležijo ob reki Arno. Samo mesto je bilo srednjeveški center evropske trgovine in velja za rojstno mesto italijanske renesanse. Od 1.000 najpomembnejših evropskih umetnikov 2. tisočletja jih je 350 živelo oz. delovalo prav tu. Predlogi aktivnosti in znamenitosti, ki si jih lahko ogledate v Firencah so: ogled umetniških del, ogled sončnega zahoda nad Firencami, obisk znamenitega Ponte Vecchio (stari most), obisk Mestne katedrale/ Il Duomo, poskusite slavni sladoled oz. gelato, ogledate si predstavo uličnega umetnika ali se zlijte z domačini in raziskujte Firence s skuterjem.

Tripadvisor opis znamenitosti, namestitev in restavracij v Firencah si oglejte na povezavi tukaj


8. SANTORINI


Santorini je najjužnejši grški otok v Kikladih. Otok  je velik 72 km². Glavna panoga na otoku je turizem, otok pa je poznan po vinu, pistacijah in paradižnikih. Leži med otokoma Ios in Anafi in je od Krete je oddaljen 63 navtičnih milj.  Otok je vulkanskega izvora in ga tako s svojo osupljivo vulkansko pokrajino dopolnjujejo stavbe v modro-beli barvi, bogata turistična ponudba in njihova prijaznost domačinov. Santorini je bil že večkrat izbran za najbolj priljubljeno počitniško destinacijo v Evropi in za najlepši vulkan na svetu.

Tripadvisor opis znamenitosti, namestitev in restavracij na Santoriniju si oglejte na povezavi tukaj


9. BRUGGE (BRUŽ)


Brugge je mesto na severu Belgije. Podobno kot Gent ima tudi Brugge dobro ohranjeno srednjeveško mestno jedro. Je ena glavnih turističnih znamenitosti Belgije.  Zaradi številnih plovnih kanalov v središču mesta Brugge je pogosta primerjava z Benetkami, vendar bo tukaj turistov precej manj kot v Benetkah.  Dobro ohranjeno srednjeveško mestno jedro je uvrščeno na Unescov seznam svetovne dediščine. Med najbolj znanimi stavbami v mestu sta cerkev Naše gospe, katere zvonik je z 122 metri eden najvišjih opečnatih stolpov na svetu, in zvonik Belfry, ki ga sestavlja 47 zvoncev.

Tripadvisor opis znamenitosti, namestitev in restavracij v Bruggu si oglejte na povezavi tukaj


10. BUDIMPEŠTA


Budimpešta se razteza ob obeh bregovih Donave, ki teče od severa proti jugu. Na desnem bregu se nahaja nekdanje samostojno mesto Budim (Buda) in severno od njega Stari Budim (Óbuda). Pešta se nahaja ob levem bregu Donave. Na Donavi je nastalo tudi nekaj otokov. Severno od mestnega središča sta Margit – sziget (Margaretin otok), danes priljubljen park in rekreacijsko središče, in Óbudai – sziget (Starobudimski otok). Budimpešta ima številne znamenitosti, saj velja za eno izmed najlepših mest v Evropi. Nekaj glavnih znamenitosti Budimpešte: Kraljeva palača (Varpalota), Grajski hrib, Bazilika Sv. Štefana, Margaretin otok, Parlament (Orszaghaz), Trg svobode, Szenchenyijev verižni most, Mestni park, Ulica Vaci (Vaci utca), Termalna kopališča (Gellert, Kiraly, Szenchenyi, Lukacs in Rudas)…

Tripadvisor opis znamenitosti, namestitev in restavracij v Budimpešti si oglejte na povezavi tukaj


Člani Ekipe Izlet na dlani smo od navedenih top 10 romantičnih evropskih destinacij že obiskali sedem, za prihodnji obisk so nam ostale še Cinque Terre, Biarritz in Santorini.

Koliko od naštetih romatičnih destinacij ste že obiskati in katero drugo destinacijo kot predlog bi še dodali na seznam? 

Seznam povzet po strani European Best destinations. Opisi povzeti po Wikipediji. Predlogi za aktivnosti in znamenitosti v Firencah povzeti po strani Nina potuje.

Izlet na Dlani

Zagotovo se med vami najde kdo, ki pogosto sanjari o bližnjih kot tudi o daljnih destinacijah za potovanja, takšni smo tudi člani ekipe Izlet na dlani. Stran Izlet na dlani je nastala z željo po iskanju najugodnejših možnostih potovanja, hkrati pa tudi z željo, da potovalne dogodivščine ter ostale stvari povezane s potovanjem, delimo tudi z vami.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.