Izlet na dlani

Nemčija – čudežna dežela za pohodnike

Poiščite pravo pohodniško pot zase, potem pa … pot pod noge!

Za nosom po Nemčiji: Korak za korakom raziskujte to čudovito deželo med obalo in Alpami in zbirajte trenutke, ki vam jih nihče ne more vzeti. Več kot 200.000 kilometrov označenih pohodniških poti se ponaša z veliko raznolikostjo, zato bodo na svoje prišli tako zagrizeni planinci kot ležerni sprehajalci in družine. Pustite se razvajati gostiteljem v pohodnikom prijaznih nastanitvah in izvedeli boste, zakaj aktivne počitnice v Nemčiji pomenijo čisto sprostitev. Kaj pravite na pohod po eni od naslednjih 13 pohodniških poti?

Lüneburg, lüneburška resava ©DZT, Foto: Markus Tiemann

 

Gremo na jug! Denimo na pohod po najdaljši certificirani pohodniški poti v Nemčiji, »zlati poti« Goldsteig. Izbirate lahko med športno navdahnjeno severno različico poti, ki vodi skozi narodni park Bavarski gozd, in nekoliko bolj ležerno južno različico. Na tej 660 kilometrov dolgi poti iz Zgornje Pfalške skozi Bavarski gozd boste ves čas v objemu narave. Goldsteig se začne v Marktdrewitzu in konča v Passauu, mestu treh rek.

Uživajte v presunljivih razgledih in si pljuča napolnite s svežim zrakom. Ob poti so tudi čudovite gore Rachel, Lusen in Großer Falkenstein. Regija, po kateri vodi Goldsteig, slovi po bavarskem pivu, ki se odlično poda k obilnemu obroku. Če pivski kozarec pridržite proti soncu, jo boste zagledali: zlato barvo Goldsteiga.

Bavarski gozd, jezero Arber ©DZT, Foto: Isabelle Auer

Enega od najlepših pohodov ponuja Malerweg, Pot slikarjev. Ko boste hodili po pravljični pokrajini Saške Švice, vas bo obdajala čista romantika. V Labskem peščenjakovem hribovju (Elbsandsteingebirge) vas bodo očarale impozantne pečine iz peščenjaka, panoramski pogledi na Elbo in mizaste gore. Čaka vas slikovito pohodniško doživetje. Romantični slikarji, kot je Caspar David Friedrich, so Labsko peščenjakovo hribovje kot velikansko kuliso odkrili že dolgo tega. Na Malerwegu pa so motive našli tudi številni hollywoodski ustvarjalci.

V Labskem peščenjakovem hribovju so bili posneti filmi Zgodbe iz Narnije, Atlas oblakov in Grand Budapest hotel. Malerweg je poseben tudi zato, ker ima veliko športnih odsekov. Rustikalne gorske koče v ozkih dolinah in na gorskih vrhovih pa vas bodo vedno znova premamile s hladno pijačo in toplim obrokom. Posebno vredna ogleda sta slap Lichtenhain in trdnjava Königstein. Ne spreglejte tudi starega mestna jedra Pirne in zdraviliškega mesta Bad Schandau.

Saška Švica, gorovje Elbsandsteingebirge © DZT, Foto: Jens Wegener

 

Saar-Hunsrück-Steig je razburljiva pot s številnimi naravnimi stezicami. 410 kilometrov čistega pohodništva! Izhodišče je pri Zgornji Mozeli, pri tromeji, nato pa se nadaljuje čez travnike in sadovnjake vse do znamenitega rečnega okljuka Saarschleife. Ob poti lahko občudujete akumulacijska jezera, reke Mozela, Saar in Ren ter številne očarljive potočke. Spoznavali boste Hunsrück, divjo naravno krajino z obsežnimi gozdovi, polji in travniki. Začutite utrip mesteca Herrstein s tradicionalno predalčno leseno gradnjo ter divjo in romantično dolino Baybachtal z zasanjanimi mlini.

Zaključek Saar-Hunsrück-Steiga pa je naravnost presunljiv: slikovite poti, razgledi in vinogradi ob Renu vodijo v mesto Boppard.

Saar-Hunsrück-Steig, viseči most Geierlay ©DZT, Foto: Günter Standl

 

Pa zaključimo z nemško pohodniško klasiko: 285 kilometrov dolgo pohodniško potjo Westweg v Schwarzwaldu. Prepustite se slikoviti pokrajini, gostoljubju in kulinariki regije na grebenih Schwarzwalda. Bi poskusili schwarzwaldsko šunko ali se posladkali s schwarzwaldsko češnjevo torto? Priložnosti, da se okrepčate, bo dovolj, sicer pa boste večino časa preživeli zahodnem grebenu Schwarzwalda. Tam se bodo vedno znova ponujali pogledi na dolino Rena vse do francoskih Vogezov. Po obsežnih smrekovih gozdovih, ozkih gorskih poteh in širokih gozdnih cestah, po zgodovinskih lesenih mostovih čez potoke, skozi visoko barje in mimo znamenitega jezera Titisee … Odklopite se od preostalega sveta in uživajte na najlepši pohodniški poti v Schwarzwaldu.

Titisee-Neustadt, pogled na jezero Titisee © Klaus Hansen

 

Ne glede na to, kateri pohod vam bo najljubši, pa boste brez dvoma izkusili najlepšo plat Nemčije. Zdaj pa le hitro obujte pohodniške čevlje in pot pod noge!

Nemška turistična organizacija

Sponzorska objava.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.