Izlet na dlani

Nemčija, dežela izumov

Vrtni palčki © Pixabay

 

Nemčija ima že od nekdaj veliko mojstrov, obrtnikov in drugih iznajdljivih glav. Njihovi izumi so pustili pomemben pečat na svetu, saj jih uporabljamo še danes. Varnostna zračna blazina, vrtni palček, porcelan … iz Nemčije izvira marsikaj.

Stuttgart, starodobnik v muzeju Mercedes-Benz v Untertürkheimu © DZT/Leungmo

 

V Nemčiji so pred več kot 125 leti izumili tudi avtomobil in ga od takrat nenehno izpopolnjevali. Zvezna dežela Baden-Württemberg velja za zibelko avtomobilizma. Leta 1883 je Gottlieb Daimler v Bad Cannstattu zasnoval prvi štiritaktni enovaljni motor. Leta 1886 je Carl Benz v Mannheimu patentiral prvo vozno motorno vozilo. Ta izumitelja sta začela zgodovino razvoja avtomobila, ki je še danes tesno povezana s proizvajalci iz Baden-Württemberga. Nemški avtomobili ostajajo sinonim za kakovost in zanesljivost. Pri tem je pomembno vlogo igra varnostna zračna blazina, ki je bila leta 1981 v Nemčiji prvič vgrajena v avtomobil in je danes del standardne opreme varnih vozil.

München, Nemški muzej (Deutsches Museum) na Muzejskem otoku (Museumsinsel) © Deutsches Museum

 

Kartica s čipom – najdemo jo v vseh mobilnih telefonih in plačilnih karticah. Zanjo se lahko zahvalimo Jürgenu Dethloffu, nemškemu radijskemu mehaniku, ki je leta 1969 skupaj s Helmutom Gröttrupom dobil zamisel za majhno pomnilniško kartico. Kako so mikročipi spremenili svet in nam lajšajo vsakdan, lahko izveste na oddelku za komunikacije Nemškega muzeja v Münchnu.

Ahrenshoop, cvetice na vrtu nekdanje umetniške kolonije © DZT/Francois Thierens

 

Še ena tipična nemška značilnost je vrtni palček. Pa ste vedeli, da prihaja iz vasi Gräfenroda? Te okrasne vrtne figure sta tam prva začela množično proizvajati August Heissner in Philipp Griebel. Njuna tovarna na obrobju Turinškega gozda odtlej slovi kot rojstni kraj vrtnih palčkov. Možičke z belimi bradami in rdečimi kapami tam izdelujejo že štiri generacije.

Figura umetnice Chris Antemann © Staatliche Porzellan-Manufaktur Meissen GmbH, MEISSEN®

 

Alkemist Johann F. Böttger je opustil poskuse, da bi ustvaril zlato, in se začel ukvarjati s porcelanom – v tistem času so ga v Evropo namreč morali za velike denarje Figura umetnice Chris Antemann © Staatliche Porzellan-Manufaktur Meissen GmbH, MEISSEN®uvažati s Kitajske. S porcelanom je imel več uspeha kot z zlatom in tako so v Meissnu že leta 1710 začeli serijsko proizvajati prvi evropski porcelan. Danes, dobrih tristo let pozneje, meissenski porcelan še vedno slovi kot porcelan najvišje kakovosti. V hiši Erlebniswelt Haus Meissen obiskovalci dobijo vpogled v tristoletno zgodovino porcelana, ki mu upravičeno pravimo tudi belo zlato.

Termovka © Pixabay

 

Na zimskih pohodih v naravi je termovka nepogrešljiva. Pa ste vedeli, da je termovka nemška iznajdba? Leta 1903 jo je zasnoval steklarski tehnik Reinhold Burger. Termovka se je takoj izkazala kot izjemno praktičen izum in še danes ne moremo brez nje. Razstavo in zgodbo o uspehu termovke si lahko ogledate v muzejski vasi Museumsdorf Baruther Glashütte v Brandenburgu.

To so le nekateri od revolucionarnih izumov, ki izvirajo iz Nemčije. Spoznajte še druge nemške izume, ki se jim ne boste mogli načuditi.

Nemška turistična organizacija

Sponzorska objava.

Martina Ploj

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.