Izlet na dlani

Nemčija, kot je še niste poznali

Bamberg, sveže pečeno pecivo © DZT Julia Nimke

 

In ali ste že slišali, da je Nemčija raj za ljubitelje pekovskih izdelkov? Ali pa, da v nobeni drugi evropski državi ne pojedo toliko kruha? Z več kot 3.200 vrstami kruha velja nemško pekarstvo za eno najbolj edinstvenih na svetu. Leta 2014 ga je Unesco celo dodal na seznam nesnovne kulturne dediščine. Ne glede na to, kam v Nemčiji se odpravite, ne boste povsod naleteli na samo odličen kruh ampak tudi na številne dvorce in palače. Ali ste vedeli, da je samo na Bavarskem več kot 30 parkih in dvornih vrtovih? In, da je v Bavarski prestolnici eden najsodobnejših nogometnih stadionov v Evropi? Ali pa, da je na letališču v Münchnu prodanih 590.000 belih klobas (weißwurst)?

Nemčija po domače: Odkrijte Bavarsko >.

Spoznajte Bavarsko še na drugačen način

Najbolj gorata nemška dežela je tista, ki jo doživimo kot prvo, ko se z avtomobilom odpravimo iz Slovenije proti severu. Bavarske gore z najvišjim vrhom Zugspitze, v bližino katerega vas pripelje zobata železnica, so le eden od razlogov za obisk. Poleg narave Bavarska navduši tudi s svojo bogato kulturno in tehnično dediščino ter številnimi dvorci in gradovi. Vsaj na fotografijah ste zagotovo že videli svetovno znani grad Neuschwainstein, med vožnjo po avtocesti mimo Kimskega jezera pa ste v daljavi morda uzrli delček dvorca kralja Ludvika II, ki je menda želel ustvariti pomanjšano kopijo slavne francoske kraljeve rezidence v Versaillesu.

Raznolikost  kulturnih zakladov vas bo povedla v različna obdobja bavarske, nemške in evropske zgodovine. Tako lahko v vili Pomepejanum v mestu Aschaffenburg na severozahodu Bavarske pobliže spoznate antično kulturo, v gradu Burghausen na meji z Avstrijo lahko podoživite obdobje srednjega veka, v dvorcu Nymphenburg v Münchnu pa spoznavate posebnosti življenja na bavarskem dvoru. Na svoj račun pa ne bodo prišli le ljubitelji kulture, temveč tudi vsi, ki imajo radi vrtove in parke, ter vsi, ki iščejo zelene oaze za nabiranje nove energije – v več kot 30 parkih in dvornih vrtovih bo gotovo dovolj priložnosti za oddih. V parkih pride do izraza celotna zgodovina Bavarske. Oglejte si rokokojski dvorni park Veitshöchheim, renesančni dvorni park v Münchnu ali pa baročnega pri dvorcu Linderhof.

Vrhunec v pisani vrsti dvorcev in gradov predstavljajo kraljeve palače Ludvika II. Bavarskega ter Unescova kulturna dediščina v Würzburgu, Bayreuthu in Bambergu.

Za še večji odmerek narave ali osvežitev v vročih poletnih dneh velja obiskati kako izmed številnih bavarskih jezer. Pri jezerih, kot so Alpsee, Chiemsee ali Starnberger See, se je rad pomudil že slavni pravljični kralj Ludvik II.

Ko si zaželite počitka, vam za to ne bo treba daleč. Na Bavarskem je več kot 30 parkov in dvornih vrtov, kjer si boste – morda po obisku muzeja FC Bayern in nogometnega stadiona Allianz Arena – zlahka napolnili baterije. Obiskovalcem muzeja FC Bayern se bo srčni utrip pospešil ob modelih vseh trenutnih igralcev v naravni velikosti, zraven katerih se lahko fotografirate, dresih iz skoraj vsake sezone in osebnih mejnikih legendarnih nogometašev. Kot posebno poslastico si lahko nogometni navdušenci ogledate tudi izvirne replike vseh dosedanjih pokalov v kronološkem vrstnem redu.

Lahko izkoristite tudi možnost kombiniranega ogleda muzeja in arene. Obiskovalce čaka voden ogled (45 minut) domačega igrišča FC Bayern München, na katerem boste izvedeli veliko o enem najsodobnejših nogometnih stadionov v Evropi. Doživite Allianz Areno z vidika poklicnega nogometaša in se sprehodite skozi tunel za igralce ter spoznajte vznemirljive podrobnosti o tej edinstveni zgradbi.

Dežela na jugu Nemčije je od Slovenije oddaljena le dobre tri ure vožnje z avtomobilom, zato je kot nalašč za jesenski vikend pobeg. A četudi se boste tja odpeljali po cesti, se ob obisku Münchna zapeljite in ali poletite še s tamkajšnjega letališča, ki je bilo lani že štirinajstič razglašeno za najboljše letališče v Evropi. Ali ste vedeli, da litališče povezujejo 254 destinacij in 75 držav sveta?

Airport City se ponaša s kar 60 restavracijami, bari in kavarnami, svojo pivovarno in več kot 150 trgovinami, ki pričarajo nepozabno doživetje. Iz samega mesta se boste do münchenskega letališča najlažje in najhitreje pripeljali z železniško povezavo S-Bahn.

Ko pa je »Čas za počitek«, pa se v v bližini Angleškega vrta (Englischer Garten) v znameniti münchenski četrti Arabellapark nahaja sodoben vrhunski hotel s tremi zvezdicami in 220 sobami. Hotel v srednjem cenovnem razredu izžareva eleganten življenjski slog ter pod eno streho združuje sodoben ambient in regionalno obarvane oblikovalske elemente. Tako poslovni potniki kakor tudi mestni turisti bodo v sobah, opremljenih v alpskem slogu in z brezstičnimi digitalnimi rešitvami, našli svoj drugi dom. »In pivski užitek«? Čaka vas bogata izbira nacionalnih in regionalnih piv, ginov z vsega sveta in skrbno izbranih vrhunskih viskijev. »Ter bogat in zdrav zajtrk«? Ob raznoliki in zdravi ponudbi bodo zadovoljni še najbolj izbirčni! Privoščite si lahko svetovno znani müsli bircher, se pocrkljate s  palačinkami in hrustljavimi lokalnimi rogljički in žemljicami ali pa morda vzamete še kakšno sveže pripravljeno jed iz jajc, si nalijete dišečo kavo ali pa izbirate med široko paleto čajev. V ponudbi najdete tudi izbrane izdelke brez laktoze, seveda pa tudi številne vegetarijanske in nekatere veganske izdelke. Ob raznoliki in zdravi ponudbi bodo zadovoljni še najbolj izbirčni.

 

Hotel Arabellapark München ©Best Western Hotel Arabellapark München

 

Obiščite spletno aplikacijo Nemčija po domače in spoznajte še druge naravne, kulturne in zgodovinske bisere Nemčije. Če boste izpolnili kupon za sodelovanje v nagradni igri, lahko z malce sreče osvojite nagradni paket, ki vam med drugim prinaša 2 nočitvi za 2 osebi v vrhunskem hotelu Arabellapark München, nakupovalni darilni bon, vstopnice za ogled gradov in dvorcev ter vstopnice za ogled muzeja FC Bayern in nogometnega stadiona Allianz Arena.

Kliknite, spoznajte Nemčijo in osvojite nagrado! Nemčija po domače: Odkrijte Bavarsko >

To in še mnogo drugih zanimivih – manj znanih – dejstev o Nemčiji vam razkriva spletna aplikacija Nemčija po domače, ki vam v spremstvu domačinov predstavlja bogato zgodovino, naravo, kulinariko, kulturo in način življenja tamkajšnjih ljudi.

Kliknite spodnji gumb, spoznajte Nemčijo še na drugačen način in sodelujte v nagradni igri z bogatimi nagradami!

Želim spoznati Nemčijo po domače in sodelovati v nagradni igri >

 

Veliko uspeha in držimo pesti!

Sponzorska objava!

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.