Izlet na dlani

Neokrnjeni biser Kirgizije: jezero Ala kul

Kirgizija je ena izmed držav, ki popotniku ponudi izjemno naravo. Kljub temu, da gre za državo v Centralni Aziji, kjer turizem še ni v popolnem razcvetu, je za ljubitelje narave, trekingov, jahanja konj in raziskovanje neobljudenih mest to idealna priložnost za malce drugačen poletni oddih.

Eden izmed krajev, ki ponuja veliko možnosti, je prav gotovo Karakol, ki leži ob ogromnem slanem jezeru Issy kul (dolg je 178 km). Številne soteske ponujajo možnosti za krajše, enodnevne pohode ali pa večdnevni treking s konji in spanjem v tradicionalnih hišah nomadov, imenovanih jurte (Slika spodaj)

Slika 1

Nedvomno pa edinstveno doživetje predstavlja izlet do jezera Ala kul, ki leži na nadmorski višini 3500 m. Na pot se lahko podaš iz prej omenjenega Karakola sam ali z vodičem, ki ti uredi tudi prevoz do začetka peš poti (gre za vratolomno, 1 urno vožnjo z 4×4 džipom).
Na začetku pot poteka ob reki, ki se vije med smrekovimi gozdovi, ki jih obdaja jutranje sonce (Slika spodaj)

Slika 2

Nekajkrat prečkaš reko ali potok, zato je obvezna dobra obutev in rezervni par nogavic, lahko pa se preprosto sezuješ, bos prečkaš ledeno vodo in mirno nadaljuješ pot.
Na poti srečuješ konje, ki se pasejo in se za človeka niti malo ne zmenijo. Urejenih je kar nekaj prostorov, kjer lahko preživiš noč v šotoru.

Pot nadaljuješ po precej strmem pobočju, ki pa z vsakim korakom ponuja čudovit razgled na sotesko Karakol, ki se vije vzdolž reke in počasi izgublja za okoliškimi vrhovi gorovja Tian Shan. (Slika spodaj)

Slika 3

Po nekaj napornih urah, ko gozdove zamenjajo skale, si zelo blizu jezera Ala kul. (Slika spodaj)

Slika 4

Po prihodu na vrh je pogled na turkizno barvo jezera nepozaben. Ne traja dolgo, da pozabiš na naporno hojo, sploh za najpogumnejše, ki se želijo osvežiti v vodi, ki ima 2 stopinji. (Slike spodaj)

Slika 5 Slika 6 Slika 7

Ko opraviš še s prelazom, ki leži okoli 300 m višje in ponuja prekrasen pogled na celotno jezero, se počasi spustiš proti dolini in uživaš v spominu na neokrnjeni biser narave, v žgočem visokogorskem soncu in pitju hladne vode iz številnih izvirov.

Kirgizija je resnično edinstvena.

S potovanja po Kirgiziji poroča Grega Kajnih.

Instagram: https://instagram.com/traveler_for_life/

 

Izlet na Dlani

Zagotovo se med vami najde kdo, ki pogosto sanjari o bližnjih kot tudi o daljnih destinacijah za potovanja, takšni smo tudi člani ekipe Izlet na dlani. Stran Izlet na dlani je nastala z željo po iskanju najugodnejših možnostih potovanja, hkrati pa tudi z željo, da potovalne dogodivščine ter ostale stvari povezane s potovanjem, delimo tudi z vami.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.