Izlet na dlani

Neskončen čar potovanja

Kaj je tisto, kar nas, nemirne popotniške duše, vleče vsakič znova, da zapustimo varno udobje domačega doma, si oprtamo tisti nerodni nahrbtnik in se podamo na cesto, v lov za novimi kraji, za novimi ljudmi, za čisto novimi dogodivščinami?
Občutek vznemirjenja preplavi tvoje telo, še preden zares kam greš. V glavi se ti utrne drobna misel, ki zaigra melodijo metuljčkom, da zaplešejo v trebuhu. Ta bežna misel požene cel motor, misel preide v drugo misel, porodi se ideja, in kolesje wanderlusta se zavrti. Vznemirjenje ob prvi misli je prvi stik s potovalnim duhom, ki te čaka tam za prvim ovinkom, da ga primeš za roko in te odpelje. V neznano. Vznemirjenje ti preplavi celo telo kot najbolj prijetni mravljinci, ki ti lezejo pod kožo. Dobiš nov zagon, novo energijo, nov smisel. Ko načrtuješ, planiraš, bereš, raziskuješ… živiš. To je čar potovanja, še preden zares kam greš. Ko greš najprej v svoji glavi, ko si rišeš sliko o tem, kam greš, kako in zakaj.

In bolj ko se približuje tisti dan za odhod, večje vznemirjenje trese tvoje telo. Želja po neznanem, lakota po odhodu je kot najbolj topel občutek svobode, ki ti daje krila da letiš visoko nad svetom vsakdanje rutine. Čar potovanja je v pričakovanju, je v navdušenem tekmovanju kaj-vse-bom-pozabil-vzeti, je v tistem večnem gužvanju na letališčih, v vedno istih procedurah, ki jih moraš dati skozi, da se končno začneš premikati. A potem pride tisti trenutek, ko sediš tam na tleh letališča in se prav zares zaveš, da se ti dogaja nekaj čudovitega. Vsedeš se na letalo in si tako zelo srečen, tako zelo hvaležen in tako zelo svoboden. Kot bi bila tisto tvoja lastna krila, da na njih poletiš.

Popotništvo te zasvoji. Naseli se v tvoje telo in se ti vtisne v srce. Čar potovanja je v svobodi, ki ti jo daje, da se premikaš kot si želiš in kadar si želiš. Da si v času izven časa, ko ni važno koliko je ura ali kateri dan je, ko ješ ko si lačen, spiš ko si zaspan in živiš vsak dan, kot da ga nikoli več ne bo. Čar potovanja je v novih prostorih in novih kulturah, ki te bogatijo in ti ponujajo drugo perspektivo. Čar potovanja je v hvaležnosti, ki se je učiš, ko vandraš med tu in tam, ko ceniš vsako najmanjšo stvar in vsakega, ki ti pride na pot in od katerega se lahko kaj naučiš. Čar potovanja je v izkušnjah, ki ti jih daje in iz katerih rasteš, spoznavaš svet in spoznavaš sebe in tisto, kar si želiš postati.

Čar potovanja je, ko se zbudiš v viseči mreži sredi male vasice v Laosu, do koder lahko prideš le s čolnom. Petelin kikirika nekje v bližini in ti poje pesem življenja. Zbudi se v nov dan, čaka te nepozabna pustolovščina. Sprehodi se do tržnice, poskusi česar še nisi. Lokalci vejo, kaj je dobrega. Pojdi ven, sprehodi se kot otrok, ki nima cilja, ampak uživa v vsakem delčku poti. Ustavi se in poglej: vidiš travo, bolj zeleno kot kdajkoli, nebo, bolj modro kot v najlepših sanjah. Poslušaj: slišiš živali in džunglo in se počutiš majhen in ponižen, kot enakomeren del tega čudovitega vesolja. Vdihni: ali vonjaš svobodo in mir, ki se ti naseli v vsak kotiček tvojega telesa, ko takole, kot pijan od vsega lepega, hodiš in enostavno si? Začuti: toploto sonca na goli koži, brezpogojnost sreče, ki jo nosiš s sabo.

Čar potovanja je, da nikoli ne nehaš potovati; da si vsak dan hvaležen, vsak dan svoboden, da vsak dan poiščeš drobne stvari, ki te osrečujejo in ki so najlepše, kar življenje premore.

Razmišljanja o čarih potovanja je z vami delila popotnica Renata.

Podatki o njenih zapiskih s potovanj:
– spletna stran: www.renatarts.com/pisanje/
– FB naslov: www.facebook.com/renatarts2015

 

 

Izlet na Dlani

Zagotovo se med vami najde kdo, ki pogosto sanjari o bližnjih kot tudi o daljnih destinacijah za potovanja, takšni smo tudi člani ekipe Izlet na dlani. Stran Izlet na dlani je nastala z željo po iskanju najugodnejših možnostih potovanja, hkrati pa tudi z željo, da potovalne dogodivščine ter ostale stvari povezane s potovanjem, delimo tudi z vami.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.