Izlet na dlani

Pokukajte čez planke v počitniško deželo Nemčijo


Oglejte si oddajo Čez planke, nedelja 26.12.21 ob 13.25 na TV Slo 1

 

Da bi doživeli pravo Nemčijo, morate tja, kjer domačini pozabijo na pregovorno točnost.
Za Nemčijo in Nemce veljajo številni stereotipi, ki včasih sicer držijo, a ko bolje spoznamo pristno življenje domačinov, ugotovimo, da lahko o tej deželi in njenih prebivalcih odkrijemo še mnogo zanimivega.

Praznična voščilnica ©DZT

 

Ali ste na primer vedeli, da ima Nemčija kljub slovesu industrijske države velika območja neokrnjene narave? In da v nobeni drugi evropski državi ne pojedo toliko kruha? Ali pa, da je Unesco Kneippovo terapijo uvrstil na seznam nemške nesnovne kulturne dediščine? Ter da je torta črni gozdiček iz Schwarzwalda, ki odslikava barve tradicionalnega klobuka Bollenhut, najbolj priljubljena torta v Nemčiji?

Mojca Mavec v objemu švarzwaldskih narodnih noš © Mojca Mavec

 

Schwarzwald, ure s kukavico © DZT/ Leungmo

 

Popotniški duh je Mojco Mavec, simpatično voditeljico in ustvarjalko priljubljene oddaje Čez planke, popeljal na jug Nemčije. V tokratni oddaji, ki bo na sporedu v nedeljo, 26. 12. 2021, ob 13.25 na Televiziji Slovenija, boste lahko spoznali ohranjanje kulturne dediščine  tradicionalnih zdravilišč z elegantno arhitekturo v zdraviliškem mestu Baden-Baden, kjer so se po pričevanjih okoli leta 69 našega štetja zdravili že stari Rimljani, odkrili  gozdnato in hribovito območje, Schwarzwald. Ta je dom številnim umetnikom, ki so navdih črpali v ruralnem življenju, in si zasluži naziv kulinarične destinacije s kar 17. restavracijami z Michelinovimi zvezdicami. Razvajanje brbončic s tradicionalnimi ali sodobnimi jedmi, značilnimi za to nemško pokrajino, lahko zaključite s pravo češnjo na vrhu torte – in to slavne schwarzwaldske.

Baden-Baden, termalni krožni bazen v Friedrichsbadu © DZT/ Francesco Carovillano

 

Baden-Baden, panorama mesta s cerkvijo Stiftskirche © DZT/ Francesco Carovillano

 

Tu boste raziskali stare obrti Črnega gozda, prehodili dobro uhojeno pot med nekdanjo Kranjsko in očarljivim univerzitetnim mestom z osupljivo arhitekturo in slikovitim starim mestnim jedrom ob reki Neckar, Tübingen. Tübingen, ki je bil že v času reformacije pomembno kulturno središče. Tu je deloval Primož Trubar in dal v Morhartovi tiskarni leta 1550  natisniti prvi slovenski knjigi – Abecednik in Katekizem.

Tübingen, pogled na staro mestno jedro in reko Neckar © DZT/ Francesco Carovillano

 

Baden-Württemberg, torta črni gozdiček © DZT/ Leungmo

 

Pot vas bo vodila na podeželje, kjer se boste preko manj odkritih mokrišč ob vznožju Alp spustili do Oberammergaua. Sprehodili se boste po ulicah čarobnega in edinstvenega kraja Oberammergau, ki je povezan tudi z najstarejšim dramskim besedilom v slovenščini in videli neverjetno lepo fasadno slikarstvo ter pokukali v zakulisje edinstvene pasijonske igre.

Oberammergau © DZT/ Francesco Carovillano

 

Oberammergau, pasijonske igre, prihod v Jeruzalem © Passionsspiele Oberammergau/ Birgit Gudjonsdottir

 

Oberammergau, oder pasijonskih iger © Passionsspiele Oberammergau/ Foto Kienberger

 

Neskončni kilometri avtocest. To je prvi vtis, ki ga Nemčija pusti hitremu popotniku, ko drvi do svojega cilja. Toda v deželi, kjer je vožnja z avtomobilom del nacionalne identitete, se splača ustaviti. In to večkrat. Zadnji postanek bo v Augsburgu – enem najstarejših mest v Nemčiji, ki je po številu prebivalcev podobne velikosti kot Ljubljana. Kot Ljubljana pa je tudi Augsburg tesno povezan s starimi Rimljani, saj so mesto ustanovili prav oni in ga poimenovali po takratnem cesarju Avgustu.

Augsburg, pogled na mestno jedro z mestno hišo © Getty images/ SeanPavonePhoto

 

Želimo vam prijetno potovanje po južni Nemčiji in veselo ter popotniško prihajajoče leto 2022!

 

 

 

 

Sponzorska objava!

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.