Izlet na dlani

Porurje, trajnostna in privlačna destinacija prihodnosti

Vzpetina Rheinpreußen in instalacija rudarske svetilke ob nočni osvetlitvi © Ravi Sejk

 

Industrijska doba je že zdavnaj minila, a je Porurje kljub temu dolgo slovelo po jaloviščih, rudnikih in premogovništvu. Destinacija zdaj želi te čase izkoristiti sebi v prid: v nekdanjih industrijskih obratih, ki so danes javno dostopni, se lahko obiskovalci potopijo v zgodovino in hkrati prispevajo k preobrazbi Porurja v privlačno turistično regijo.

Na svežem zraku www.ruhr-tourismus.de/anne-frischen-luft/

Krajinski park Duisburg Nord © Ravi Sejk

 

Potem ko so desetletja industrijske dejavnosti terjala svoj okoljski davek, je bilo svež zrak mogoče spet zagotoviti le z obsežnimi krajinsko-urbanističnimi ukrepi. Če se boste podali na katero od številnih razglednih točk, kot sta denimo Hoheward v Hertnu ali Skywalk Phoenix v Dortmundu, bo v vašem vidnem polju prevladovala zelena barva.

Porurje za kolesarje

Kolesarja pred infotablo, nekdanji rudnik Zollverein, Unescova svetovna dediščina © Schlutius

 

Kiosk Schalke © Dennis Stratmann

 

Skozi regijo se prepleta kar 1.200 km kolesarskih stez. Po nekdanjih železniških progah, rečnih kolesarskih poteh ali kolesarski »avtocesti« za dnevne migrante RS 1 lahko celotno območje raziščete kot prostočasni kolesarji, vozači na delo ali kolesarski popotniki. Mreža poti, ki večinoma potekajo stran od motornega prometa in po podeželju, uporabnikom ponuja izvrstno obliko trajnostne mobilnosti po vsej regiji.

Porurje za pohodnike

Razgledna točka na vzpetini Rungenberg © Dennis Stratmann

 

Podajte se na pohod! Porurje je sicer ravninsko, vendar ima zaradi industrijske zgodovine ogromno umetno nasutih in renaturiranih vzpetin, ki se imenujejo halden (jalovišča). Regija tako ponuja vznemirljivo kombinacijo narave in urbanosti. V Porurju je veliko možnosti za premagovanje višincev; od krajših in lažjih vzponov pa vse do večetapnih poti, kot sta denimo Hohe Mark-Steig in Baldeney-Steig, ki ponujata nepozabna doživetja v naravi.

Urbana džungla

Kaj pravite na plezanje v nekdanjem plavžu, potapljanje v zapuščenem skladišču plina v Duisburgu ali vihtenje palice na prvem evropskem vrhunskem igrišču za golf v Oberhausnu? Potem je tu še nogomet – Porurci so nanj nori, zlasti zaradi znamenitega porurskega nogometaša Helmuta Rahna (1929–2003). Dežela tisočerih derbijev vas s kampanjo RUHR.FUSSBALL vse vabi na nogometno obarvan obisk.

Fotogenično! www.ruhr-tourismus.de/echt-fotogen/

Slinky Springs to Fame, spiralni most v Oberhausnu © Jochen Schlutius

 

Porurje je neverjetno instagramabilno – ne glede na to, ali obiščete razgledne točke na vzpetinah ali se postavite pred nenavadne industrijske kulise, so edinstveni posnetki zagotovljeni.

Industrijska dediščina

Središča industrijske kulture, ki so bila nekdaj velikanski industrijski obrati, danes s svojo spektakularno arhitekturo ponujajo motive, ki jih ne boste našli nikjer drugje. Fotografom bo srce zaigralo zlasti ponoči, ko se prižge umetelna razsvetljava in jekleni velikani zažarijo v še lepši luči. Nekdanji rudnik Zollverein (Unescova svetovna dediščina), krajinski park Duisburg-Nord in kongresni center Jahrhunderthalle z Westparkom so le nekatere od znamenitosti, ki ponujajo edinstveno industrijsko kuliso za dih jemajoče fotografije.

Halden

Tudi porurske »gore«, halden, predstavljajo dediščino premogovništva, pri tem pa so več kot le jalovišča. Danes so vzpetine renaturirane ter posejane z impresivnimi umetniškimi instalacijami in znamenitostmi. Tako obiskovalcem ponujajo razgled na presenetljivo zeleno Porurje, znamenitostim in skulpturam pa nudijo lepo ozadje. Edinstven prizor, tako podnevi kot tudi ob nočni osvetlitvi, je denimo velika skulptura Tiger & Turtle na vzpetini Heinrich-Hildebrand-Höhe, ki spominja na progo za vlak smrti. Še dva motiva z nenavadnim vizualnim izrazom sta Tetraeder, ogromna jeklena konstrukcija s prosto lebdečo razgledno ploščadjo, ter umetniška instalacija Totems (Totemi) na vzpetini Halde Haniel.

 

Regionalna umetnost www.ruhr-tourismus.de/kreativ-von-hier/

 

Porurje se ponaša z neomejenim bogastvom idej in je s svojimi umetniškimi in trendovskimi četrtmi, umetnostnimi muzeji in žarišči ulične umetnosti živahna in ustvarjalna destinacija.

Trendovska četrt

Nakupujte trajnostno v številnih konceptualnih trgovinah v Bochumski mestni četrti Ehrenfeld, odkrijte najprikupnejše kavarnice na ulici, ki ji v Essnu ljubkovalno rečejo »Rü«, in si privoščite izvrstno tortico po babičinem receptu v dortmundski četrti Kreuzviertel.

Kultura

Obiščite spletišče Ruhrkultur.jetzt, umetnostno-kulturno platformo regije, ki obiskovalcem pregledno in na enem mestu prikazuje vse zanimivosti in dogodke s področja vizualne in industrijskokulturne umetnosti v kulturnem kozmosu Porurja.

Urbana scena pa se širšemu svetu predstavlja s projektom Urbanana, ki zajema ulično umetnost, grafitarstvo in še marsikaj.


Industrijska dediščina kot večerno zbirališče

Nočno življenje v Porurju, ki se odvija v osvetljenih industrijskih velikanih in ljubkih umetniških četrteh, bogati živahna umetniško-kulturna scena. Porurje obiskovalce vse leto privablja z izjemnimi prireditvami, ki jih ne boste našli nikjer drugje. Vse to dodatno začini še porurski karakter, ki je včasih brez dlake na jeziku, a ga vedno odlikuje polna mera srčnosti, šarma in humorja.

Nemška turistična organizacija

 

 

Sponzorska objava!

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.