Izlet na dlani

Potepuha na frnikoli: Predlog potovanja po Gvatemali

Gvatemala morda ni prva država na vašem seznamu, ko načrtujete naslednje počitnice, pa vendar se na ozemlju, velikem za dobrih 5 Slovenij,  najde toliko raznolikih stvari, da bo navdušila še tako zahtevnega popotnika.

V tropskih gozdovih se skrivajo (v veliki meri še neraziskane) ruševine, ki pričajo o življenju starodavnih civilizacij. Tisti, ki si želijo bolj avanturističnega potovanja, se tako lahko odpravijo tudi na večdnevni treking po tropskem deževnem gozdu. Prelepi slapovi v srcu države, čarobno jezero Atitlán ter slikovita Antigva, obdana z mogočnimi silhuetami vulkanov, so le nekatere od znamenitosti, ki popotnika pustijo brez besed. Zajtrk s svežimi sestavinami iz lokalne tržnice ter jutranje posedanje ob gvatemalski kavici s pogledom na puhajoči vulkan pa dasta tisto piko na i. Gvatemala je resnično država,  v katero se zlahka zaljubiš. Midva vsega sploh še nisva videla in doživela – ampak nič hudega, tja se zagotovo še vrneva. 😊

Predlog 14 dnevnega potovanja: GVATEMALA

Dan 1
Let iz Evrope do prestolnice Cuidad Guatemala. Če vam čas dopušča, si lahko na hitro ogledate center mesta, sicer pa z notranjim letom odletite do Floresa (alternativa je nočni avtobus, ki traja 8-9 ur).

Nočitev: Flores

Dan 2
Dan namenite počitku in raziskovanju otočka na jezeru, ki ga s »celino«  povezuje cesta. Ob tej cesti boste pozno popoldan našli kup stojnic z lokalno hrano. Mize se šibijo pod tacosi in tortiljami s sto in enim nadevom ter njihovimi tipičnimi sladicami. Čeprav ne govorite špansko, le pokažite s prstom, kaj želite, ter se pustite presenetiti.

 
Barvite ulice v Floresu

Dan 3
Dan namenite ogledu majevskih ruševin Tikal. Najboljše je, da greste na turo zgodaj zjutraj (odhod ob 4.30 oz. najkasneje ob 8. uri), saj se boste tako izognili množicam, poleg tega pa bo manj vroče. Za tiste,  res »zgodnje ptičke«,  je možen odhod tudi ob 3. uri zjutraj, da ulovite sončni vzhod.


Kompleks ruševin v Tikalu je ogromen in ga zlahka raziskujete cel dan.

Dan 4
Vožnja iz Floresa proti Lanquinu (mini bus), ki bo trajala skoraj cel dan.

Nočitev: Lanquin

Dan 5
Izlet v Semuc Champey, ki na prvi pogled spominja na slapove reke Krke. Čas lahko namenite le čofotanju v naravnih bazenčkih, lahko pa se odpravite na razgledno točko, na krajši pohod v jamo (ob soju sveč) ali pa se greste spuščat z napihljivimi obroči.

Dan 6
Razdalje v Gvatemali niso tako velike, a tudi ceste niso najboljše. Zato vas ponovno čaka kar nekaj ur vožnje do naslednjega kraja – Antigva. Po prihodu in počitku se odpravite na potep po mestu in se prepustite barvitemu vrvežu srednje Amerike.

Nočitev: Antigva (namig: Hotel Casa Maria Eunice ; podaljšala sva kar 3x, tako nama je bilo všeč ).


Antigva je posejana s starimi stavbami, ki jih je v preteklosti uničil vulkan.

Dan 7
Po obvezni omamno dišeči jutranji kavici (ali pa dveh) se v eni izmed čokoladnic pridružite tečaju izdelave čokolade. Lahko pa seveda samo pokukate naokrog in poskusite brezplačne vzorčke. Popoldan se povzpnite na Cerro de la Cruz, razgledno točko nad mestom. Ko se odhajajoči sončni žarki razlijejo po mestu ter vulkanu Agua, ki se vzpenja nad njim, je razgled kar malo pravljičen.

Namig za večerjo: kljub temu, da ste v Gvatemali, vam priporočava obisk restavracije El Italiano – šef je gospod iz Italije in testenine ter panna cotta so temu primerno božanski!


Pogled s Cerro de la Cruz ob sončnem zahodu.

Dan 8
Čas za vulkane! V kolikor ste navajeni hribolazenja in  ste v dobri kondiciji, se podajte na dvodnevno turo na vulkan Acatenango (odhod dopoldan in vrnitev sredi dneva naslednji dan). Izbruhi dima in lave iz sosednjega vulkana Fuego so skoraj vsakdanji prizor, ki pa ga zagotovo ne boste nikoli pozabili.

Vsekakor pa gora ni za podcenjevati – za manj kondicijsko pripravljene je na voljo alternativa, vulkan Pacaya. Po slabi uri in pol zmernega vzpona so ob sončnem zahodu vseeno prelepi razgledi  in z malo sreče boste prav tako videli izbruhe lave. Slednji vulkan je zanimiv tudi za (male in velike) otroke, saj se na koncu v »nekaj tednov stari« lavi peče marshmallovs (penice).


Neskončno veselje ob pogledu na lavo.

Dan 9
V kolikor se niste odpravili na vulkan Acatenango, dopoldan skočite na krajšo turo po kavnih plantažah (pokušanje kavice na koncu je seveda vključeno). Popoldan obiščite lokalni supermarket – ogromno tržnico, kjer prodajajo tako hrano kot oblačila in spominke. Slednja je tudi cenejša od tržnice s spominki ob glavnem parku v centru mesta. Namig za zaključek dneva? Pivo (ali sok!) z razgledom na vulkan na terasi kraft pivovarne Antigua Brewing Company. 😊


Edini spominek, ki ga na daljšem potovanju lahko spraviva v (pre)polne nahrbtnike.

Dan 10
Vožnja proti jezeru Atitlán. Pripravite fotoaparat, razgledi med potjo proti jezeru so veličastni! Ob jezeru Atitlán se nahaja več vasic, priporočava pa San Pedro, saj predstavlja izhodišče za kar nekaj aktivnosti.

Nočitev: San Pedro La Laguna


Jezero Atitlán

Dan 11 – 13
Raziskujte okolico jezera Atitlán. Med drugim lahko najamete kajak in se odpravite veslat po jezeru, se povzpnete na vulkan San Pedro, pogrejete v naravnih termah ali pa občudujete sončni vzhod (z obilico vulkanov na obzorju) s hriba Indian nose.

Za tiste, ki radi spoznavajo kulturo, priporočava tečaj tkanja pri domačinkah, kuharski tečaj ali pa nekaj ur učenja španščine. En dan pa lahko namenite temu, da s čolni obiščete še ostale vasice ob jezeru.


Nočna verzija vulkana San Pedro

Mnogi pridejo do Atitlána le za nekaj dni, pa ostanejo več tednov ali mesecev. Morda boste tudi vi dobili občutek, da ne želite oditi. 😉

Dan 14
Z jezera Atitlán so na voljo prevozi direktno na letališče v Cuidad Guatemala. Let domov.

Pa še ena uporabna informacija za kolesarje – v Gvatemali je precej razvito gorsko kolesarstvo (tudi enduro in spust s kolesi), zato morda velja razmisliti, da na dopust s seboj pripeljete svoje kolo (možne pa so seveda ture vključno z izposojo koles).

Upava, da sva vas vsaj malo navdušila nad to čudovito državico. Če imate kakršnokoli vprašanje, vam z veseljem odgovoriva – tako prek elektronske pošte kot socialnih omrežij, ali pa nama pustite komentar pod kakšnim od prispevkov.

Uživajte v načrtovanju vaših naslednjih potepanj!

 

Potepuha na frnikoli/BlueMarble Vagabonds

Sva Sandra in Bojan, avtorja bloga Potepuha na frnikoli (oz. BlueMarble Vagabonds). Običajno se potepava v družbi dodatnih štirih tačk, trenutno pa sva na enoletnem poročnem potovanju po centralni in južni Ameriki. Z vami deliva tako najine dogodivščine kot potepuške nasvete. Pokukajte na blog www.potepuhanafrnikoli.si in se na raziskovanje bližnjih in daljnih kotičkov naše prelepe frnikole z nama odpravite tudi vi. 😊 Aktualna dogajanja pa lahko spremljate tudi na Facebooku (BlueMarble Vagabonds / Potepuha na frnikoli) ali na Instagramu (@bluemarblevagabonds).

 

 

Potepuha na frnikoli

Potepuha na frnikoli

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.