Izlet na dlani

Potujete z otroki? Preverite pogoje za potovanja za otroke do 18 let

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 Ministrstvo za zunanje zadeve slovenskim državljanom svetuje, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti.

Prispevek na temo Kam v tujino lahko trenutno potujemo? si lahko ogledate tukaj!

Tokratni prispevek je namenjen predvsem tistim, ki se že zadovoljno spogledujejo s precej ugodnimi letalskimi povezavami za poletno sezono ali z morebitnimi načrti po daljših roadtripih izven slovenskim meja v družinskem krogu. Ni nobena novost, da bo najlažje potovati po Evropi, če ste že cepljeni ali imate dokazilo da ste COVID preboleli. Ostali posamezniki, ki niso niti cepljeni, niti niso COVID preboleli, pa bodo za na pot morali stopiti do posameznih inštitucij in opraviti kakšen hiter (HAG) ali PCR test.

Kaj pa otroci? Govorimo seveda o skupini od 18 let. Domnevalo se je, da za primer, da sta oba starša že cepljena in izpolnjujeta pogoje za vstop, da bo to hkrati veljalo tudi za otroke, pa vendarle  temu (še?) ni tako. Grčija recimo zahteva PCR test za otroke od 6 let naprej, Portugalska zahteva test za otroke od 2 let, da ne omenjamo, da vedno bolj popularni Maldivi zahtevajo PCR test za vse otroke od 12 mesecev starosti naprej. Tudi Italija zahteva hitri test za otroke od 2 let naprej.

V nadaljevanju vam bomo tako predstavili nekaj trenutno bolj zanimivih držav in trenutne pogoje za vstop za otroke (tudi tukaj se lahko razmere spreminjajo na tedenskem nivoju, zato pred odhodom obvezno preverite veljavne pogoje):

 • Hrvaška
  otroci od 12 do 18 let potrebujejo hitri test (HAG)/PCR test/potrdilo o prebolevosti);
 • Italija (Sardinija, Sicilija…)
  otroci od 6-18 let potrebujejo hitri test/PCR test/potrdilo o COVID prebolelosti;
 • Avstrija
  otroci od 12-18 let potrebujejo hitri test/PCR test/potrdilo o COVID prebolelosti;
 • Grčija (+ grški otoki Mikonos, Santorini, Kreta…)
  otroci od 12-18 let potrebujejo hitri/PCR test/potrdilo o COVID prebolelosti;
 • Španija (+ Balearski otoki, Kanarski otoki…)
  otroci od 12-18 let potrebujejo hitri test/PCR test/potrdilo o COVID prebolelosti;
 • Malta
  otroci od 5-18 let potrebujejo PCR test;
 • Ciper
  otroci od 12-18 let potrebujejo PCR test/potrdilo o COVID prebolelosti;
 • Portugalska
  otroci od 2-18 let potrebujejo hitri test/PCR test/potrdilo o COVID prebolelosti;
 • Črna Gora
  za otroke od 5- 18 leta hitri test/PCR test/potrdilo o COVID prebolelosti
 • Srbija
  otroci od 15 do 18 let PCR test/potrdilo o COVID prebolelosti
 • Turčija
  za otroke od 6- 18 leta hitri test/PCR test/potrdilo o COVID prebolelosti
 • Bosna in Hercegovina, Makedonija in Albanija
  za otroke do 18 leta v spremstvu ni posebnih pogojev za vstop (neuradno!)

Imejte v mislih, da na samih destinacijah (predvsem na letališčih) lahko tudi ob prihodu naključnim potnikom izvajajo  hitre COVID teste (npr. Grčija…).

Pogoji za povratek v Slovenijo iz držav, ki so na rdečem/temno rdečem seznamu za otroke so sledeči: otroci od 15-18 let potrebujejo hitri test/PCR test/potrdilo o prebolevosti; otroci do 15 let, ki prehajajo mejo skupaj z ožjim družinskim članom/v skupini z učiteljem imajo vstop brez omejitev).

Podrobni pregled ukrepov po državah si lahko ogledate tukaj (GOV).

Ne pozabite tudi na izpolnitev obrazcev pred vstopom, ki jih posamezna država zahteva! Preverite tudi kakšne so zahteve glede časovnega trajanja PCR/HAG od odvzema do prihoda na destinacijo (večinoma max 72 ur). V kolikor se podajate izven EU si obvezno uredite tudi mednarodno potovalno zdravstveno zavarovanje, saj je to po večini lahko tudi pogoj za vstop!

 

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.