Izlet na dlani

Pravljična Toskana

toskana_6_630

Toskano pozna že skoraj vsak, ki ga zanimajo tuje dežele, saj le-ta s svojimi zgodovinskimi mesti in očarljivo pokrajino že desetletja privablja trume obiskovalcev. Pokrajina je resnično množično obiskana, kar je mogoče opaziti predvsem v večjih mestih. Nekateri ulice raziskujejo z nahrbtniki na ramah, medtem ko spet drugi prihajajo sem v dizajnerskih oblačilih in si privoščijo vse najboljše, kar jim Toskana lahko ponudi.

Največ obiskovalcev lahko najdemo v Firencah in Pisi in prav tu sva tudi midva s Simonom začela najino raziskovanje. Firence so mesto, kjer prevladujejo muzeji in umetniške galerije, ki jih je med drugim zaznamoval tudi slavni italijanski umetnik Michelangelo. Za vse ljubitelje umetnosti in arhitekture, je najbolj zanimiv stari del mesta, kjer nama pogled nikakor ne more uiti mimo ogromne katedrale, ki jo krasi visoka kupola, slikovita fasada in bogata notranjost. Ker je bila za vzpon na kupolo več ur trajajoča vrsta, se brez čakanja v vrsti raje povzpneva na 85 metrski zvonik v njeni neposredni bližini. Na vrh naju vodi 414 stopnic zaradi katerih sva veselo pozdravljala pridobljeno kondicijo iz osvajanja slovenskih vrhov. Zadnja stopnica poplača ves trud in pred nama se kot na dlani odprejo Firence in njene opečnate strehe. V kolikor vam stopnice predstavljajo moteč dejavnik, je lep panoramski pogled na mesto mogoče doseči tudi iz Michelangelovega hriba (Piazzale Michelangelo), kamor se splača peš ali z avtom predvsem ob večerih, ko mesto zaživi v povsem drugi luči.

V kolikor vas vožnja ne moti in imate radi drugačnost, predlagam da se do Pise zapeljete po slikovitih severnih cestah nad Firencami in raziščete simpatične in nekoliko pozabljene predele Toskane. Med potjo, blizu kraja La Lima, se boste od vožnje po vseh ovinkih lahko oddahnili s sprehodom čez viseči most. Vredno se je vstaviti še ob “hudičevem” mostu (Ponte della Madalena), ki ga zaznamuje stara legenda, in nas ponese na drugi breg reke Serchio. Po starodavni legendi in v zameno za življenje prvega, ki ga prečka, naj bi most zgradil sam hudič. Iznajdljivi domačini so čez most poslali najprej psa.

Pot naju vodi naprej do simpatičnega mesta Lucca, ki so ga ustanovili Etruščani in se skriva za masivnim obzidjem po katerih dandanes vozi kolesarska steza. Proti večeru prispeva še do najine zadnje postojanke tistega dne, do slavnega poševnega stolpa v Pisi. Stolpu je zaradi vsakoletnega nagibanja grozilo zrušenje, zato je bil zaradi obnove zaprt dobrih deset let. Z obnovo je bilo njegovo nagibanje zajezeno in vzpon nanj je sedaj zopet mogoč. Žal za nič manj kot »skromnih« 18€.

Po ogledu dveh najbolj prepoznavnih toskanskih mest je sledil še jug te italijanske regije. Šele tukaj se pred nama začno kazati prvi in najbolj tipični prizori Toskane, ki so nam vsem znani predvsem iz razglednic. Ogromno je manjših kamnitih mestec, med katerimi izstopa San Gimignano, kjer so v 11. stoletju v njem živeli vitezi templjarji. Središče mesta z njegovimi štirimi stolpi je sedaj pod Unescovo zaščito, zato privabi kar precej obiskovalcev. Le-ti si, pod vročim toskanskim soncem, za osvežitev pogosto privoščijo pravi domači italijanski sladoled. Pogosto obiskani mesti pa sta tudi Siena in Lucca.

Voziva se med grički, ki so v poletnem času zaradi pšeničnih polj zlato obarvani in pred nama rišejo pravljično pokrajino. Tu resnično človek ostane brez besed – naravnost čudovito!

S težkim srcem zapustiva fotogenično pokrajino, in se prehitro podava nazaj proti domu. Vožnjo sva si popestrila z lokalnimi cestami znotraj pokrajine Chianti, ki je znana po njihovem isto imenskemu vinu. Privoščiva si kozarček in najin kratek izlet zaključiva s prekrasnimi spomini ter odločitvijo, da se sem nedvomno še kdaj vrneva. Navsezadnje je Toskana lepa prav v vseh letnih časih.

Koristne informacije:
Prenočišča: ogromno je kampov, hotelov, turističnih kmetij, vil… za vsak okus in žep se nekaj najde
Vstopnine: stolp v Firencah (6€/osebo), kupola v Firencah (8€/osebo), poševni stolp v Pisi (18€/osebo), stolp v Sieni (8€/osebo)
Sladoled / gelato: cena odvisna od korneta (od 1€ pa vse do 5-6€)
Kos pice: od 1,50€ do 2,50/3,00€
Parkirišče: parkomati (Firence cca 2€/uro, Pisa veliko brezplačnih parkirišč v bližini “čudežnega polja”, San Gimignano cca 2€/uro, Siena, okoli obzidja brezplačna parkirišča).

Besedilo in fotografije: Nina Kogej

[nggallery id=15]

Nina Kogej piše popotniške reportaže in jih objavlja v različnih dnevnih časopisih ter v reviji Svet in Ljudje. Jeseni leta 2012 je postala celo članica uredniškega odbora in ima v reviji svojo stalno mesečno rubriko.

Več o Nini Kogej na strani www.nina-potuje.com ali na FB strani


Nina Kogej

Nina Kogej piše svoj popotniški blog, ima potopisna predavanja in svoja doživetja deli v popotniških reportažah, ki jih objavlja v različnih tiskanih medijih. Leta 2012 je postala tudi članica uredniškega odbora pri prvi slovenski popotniški reviji Svet in Ljudje, kjer ima svojo stalno mesečno rubriko.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.