Izlet na dlani

Praznični čas v Nemčiji – več kot le božični sejmi in piškoti

Božič je praznik družine in ljubezni, božični čas pa je za Nemce zelo poseben in čaroben. Imate v tem obdobju tudi sami kakšno družinsko tradicijo? Bi radi spoznali kak nov običaj in dobili pristen vpogled v drugo kulturo? Med letošnjimi prazniki lahko spoznavate nemške običaje – ti obsegajo veliko več od izvrstnih božičnih sejmov in domačih piškotov! V Nemčiji veste, da se božič bliža, ko zadiši po medenjakih in piškotih spekulas – ti se na policah supermarketov pojavijo že v začetku septembra. Od prve adventne nedelje naprej pa se razmahnejo številni božični sejmi, na radiu se vrtijo božični hiti, pravljične lučke pa praznični duh se širijo po vsej državi.

 

Nürnberški Hrestač in lesene igrače © DZT, Foto: Malorny

 

V Nemčiji božič obsega dva praznična dneva, 25. in 26. december; 24. december, božični večer, pa se običajno deli na skrbne dopoldanske priprave in še zadnje nakupe ter praznični del dneva, ki ga preživimo z bližnjimi. Potem Nemci božično drevo okrasijo z lučkami in raznobarvnimi kroglicami, zavijejo darila in kuhajo. Družine se zberejo zgodaj zvečer. Različne družine imajo različne tradicije; zelo pogosto je skupinsko petje. Po obroku sledi obdarovanje: Pakete, ki ležijo pod božičnim drevescem, lahko končno odpremo. Tega se posebno veselijo otroci.

 

Božična darilca ©DZT, Foto: Liliboas

 

Številni mladi, ki se za praznike vrnejo v svoj rodni kraj, priložnost izkoristijo za druženje s starimi prijatelji. Praznovanje božiča se tako začne že na božični večer, 24. decembra. Pomemben del praznovanja je božično drevesce. Smrečice stojijo v dnevnih sobah, cerkvah in na pomembnejših trgih v posameznih krajih, okrašene pa so z lučkami, svečami, steklenimi kroglicami, bleščečimi girlandami in lametami, angeli in drugimi figurami. Božična drevesca v nemških domovih običajno ostanejo še dolgo po božiču.

 

Okraševanje božičnega drevesca © DZT, Foto: FatCamera

 

Je bilo v preteklosti vse drugače? Malo pa že. Božič so v različnih regijah Nemčije od nekdaj praznovali različno. V Turingiji je bila tako kot v skoraj vseh delih Nemčije pred 500 leti navada, da so družine na božični večer šle v cerkev in si ogledale žive jaslice. Nato so se ljudje po visokem snegu vrnili v svoje tople domove. Konec 18. stoletja je v dnevnih sobah Nemcev svoje mesto našlo božično drevesce. Zaradi prostorske stiske so nekateri drevesce obrnili na glavo in ga obesili na strop. Okrasili so ga z jabolki, oreščki ali piškoti, ovitimi v barvni papir, ter z doma izdelanimi božičnimi okraski iz naravnih materialov. Seveda takrat še ni bilo lučk, zato so nekateri drevesca okrasili s pravimi svečami. Tudi darila so bila včasih skromnejša. Ljudje so se obdarovali s koristnimi predmeti, kot so nogavice, rokavice ali šal. Kadar so otroci dobili igrače, so bile te običajno ročno izdelane. Včasih so božič praznovali kot krščanski družinski praznik. Na glas so prebirali božične zgodbe, skupaj peli božične pesmi, otroci pa so dlje verjeli v Christkinda oz. Jezuščka, ki na božič nosi darila. Danes božič praznujejo tudi nekristjani, darila pa so običajno večja in dražja.

 

Radostno predbožično vzdušje © gettyimages, Foto romrodinka

 

Ali veste, …?

  • … da so leta 2019 v Nemčiji izdelali 151 milijonov čokoladnih Božičkov?
  • … da so leta 2019 v Nemčiji izdelali približno 86.360 ton medenjakov, medenih kolačev in piškotov printen? In da so jih leta 1995 izdelali celo več kot 116.000 ton?
  • … da se je leta 2019 v Nemčiji prodalo 29,8 milijona božičnih drevesc?
  • … da Nemci za božično obdarovanje vsako leto povprečno namenijo 281 evrov? V zahodni Nemčiji sicer več kot v vzhodni Nemčiji. Mimogrede, leta 2008 so bili načrtovani izdatki občutno nižji: 221 evrov.
  • … da so najbolj priljubljeno božično darilo postali boni (56 %)? Sledijo živila/sladkarije, knjige in igrače.
  • … da Nemci naravnost obožujejo kuhano vino? Na leto ga popijejo kar 50 milijonov litrov, večino pred božičem in na božič.
  • … da so med najbolj priljubljenimi božičnimi piškoti vanilijevi rogljički vanillekipferl? V prazničnem času so idealni za vse sladkosnede ljubitelje vanilije. Vanillekipferl je tradicionalni nemško-avstrijsko-češki božični piškot v značilni obliki polmeseca, t. i. kifeljčki pa so priljubljeni tudi v Sloveniji. Poleg kokosovih poljubčkov in brizganega peciva Nemci obožujejo tudi linške piškote. Te in druge dobrote večina peče po družinskih receptih.
Peka božičnih piškotov © gettyimages, Foto: GMVozd

 

To seveda niso vsi nemški običaji, saj se nekateri razlikujejo od družine do družine. Najbolje je, da počitniško deželo Nemčijo uvrstite na svoj seznam potovanj in čarobni božič v Nemčiji izkusite kar sami. To enostavno morate doživeti.

Želimo vam prijeten adventni čas z nemškim pridihom in srečen božič!

Nemška turistična organizacija

Sponzorska objava.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.