Izlet na dlani

Predlog potovanja po Islandiji

Predlog potovanja po Islandiji sta spisala blogerja Rok in Katarina Hočevar, ki svoje popotniške misli in dejanja zlivata na svojo spletno stran Lahkih nog naokrog.

Islandija – dežela na severu, kjer prevladujejo ovce, zelen mah in divja pokrajina. Le kdo si ne bi želel tja? Naju so dolgo časa odbijale visoke cene in množice turistov, zato sva se tja odpravila izven glavne sezone. To sicer pomeni bolj muhasto vreme in nekoliko krajše dni, ampak tudi manj gneče in vsaj malo nižje cene. Čeprav je še vseeno drago. 🙂
Na visoke cene sva se pripravila tako, da sva s seboj prinesla veliko hrane (testenine, riž, konzervirana zelenjava, marmelada in podobne namaze …) ter izbirala nastanitve, kjer je bila možnost souporabe kuhinje. Hrana v restavracijah je namreč na Islandiji nenormalno draga. Kot najcenejšo možnost nastanitve na Islandiji sva našla hostle verige HI (Hosteling International). Člani HI dobijo še dodaten popust na nočitve, zato sva si pri Popotniškem združenju Slovenije uredila člansko izkaznico. Še en trik za cenejšo nastanitev sva našla: če s seboj prineseš spalno vrečo, se izogneš doplačilu za posteljnino. Tako sta z nama šli tudi najini »spalki”. Na Islandiji sva na letališču najela en manjši avto in tako se je najino raziskovanje tega severnega otoka lahko začelo.

 

Načrt 8 dnevnega potovanja po Islandiji

 

Prvi dan

Popoldan sva pristala na Islandiji in takoj na letališču prevzela najet avto. Odpeljala sva se do Reykjavika, najbolj severne prestolnice na svetu, in si ga na hitro pogledala: imajo cel kup domiselnih in bizarnih muzejev ter nekaj zanimivih stavb. Všeč nama je bila koncertna dvorana Harpa, Nordijska hiša, ki jo dizajniral priznani arhitekt Alvar Aalto ter njihova stolnica, cerkev Hallgrimskirkja.
Prenočišče: HI City Hostel v Reykjaviku.

Drugi dan

Odpeljala sva se proti severu do polotoka Snaefellsnes in občudovala islandsko pokrajino: gore, ki padajo direktno v morje ter kuštrave islandske konje z zimskim kožuhom, ki se pasejo za vsakim ovinkom. Ustavila sva se pod bazaltno šest-kotno steno Gelduberg, pri slapu Hraunfossar, splezala na sveto goro Helgafell, nato pa dan zaključila pod impozantno goro Kirkjufell v kraju Grundarfjordur.
Prenočišče: HI Hostel Grundarfjordur.Tretji dan

Želela sva na »orca tour«. To je izlet z ladjico na morje (Atlantik), kjer lahko vidiš orke – kite ubijalce, vendar je bilo preveč vetrovno in deževno in so turo odpovedali. Tako sva se potem samo odpeljala v nacionalni park Snaefellsjökull in občudovala tamkajšnji ledenik, slapove in čudovite plaže. Zvečer sva se vrnila v Reykjavik.
Prenočišče: HI City Hostel v Reykjaviku.Četrti dan

Čeprav je Golden Circle (ali Zlati krog) najbolj turistična stvar na Islandiji, je vreden ogleda. Če ne drugega zaradi gejzira. Poleg izbruha gejzira Strokkur (ki bruha vsakih 10 minut) in naju je res navdušil, sva si pogledala še razpoko med tektonskima ploščama v Nacionalnem parku Thingvelir, slapova Godafoss in Thorufoss ter vulkanski krater Kerid, v katerem je sedaj jezero. Za zaključek dneva sva se odpravila še na ogled geotermalne elektrarne Hellisheidi, kjer ti razložijo, kako imajo prebivalci Reykjavika skoraj zastonj električno energijo in ogrevanje.
Prenočišče: HI City Hostel v Reykjaviku.

Peti dan

Iz Reykjavika sva se odpeljala proti vzhodu. Najprej sva se v kraju Hveragerdi podala na krajši pohod do vroče, geotermalne reke, ki se tam meša s hladno ledeniško rečico in tako dpbimo ravno prav toplo vodo za kopanje. Ja, tudi ko je zunaj okoli ničle, se na Islandiji lahko kopamo na prostem, kar v reki. Kasneje sva se odpeljala do dveh fasinantnih slapov Seljalandsfoss in Skogafoss. V bližini prvega je še eno termalno kopališče, imenovano Seljavallalaug. Tokrat je geotermalna topla voda speljana v bazen, v katerem so se nekoč islandski ribiči učili plavati. Upala sva, da bova zaključila s sončnim zahodom na črni plaži Reynisfjara, a vreme ni sodelovalo. Je pa plaža vseeno izredno lepa in je bila vredna obiska.
Prenočišče: HI Hostel VikŠesti dan

Odpravila sva se dalje proti vzhodu, kjer so naju pričakali nori pogledi: sončni zahod in deloma zasnežene, deloma pa še travnate gore, ki jih vmes presekajo ledeniški jeziki. Čudovita ledeniška pokrajina parka Skaftafell je nekaj, kar res ne smeš zamuditi. Sprehodila se do slapu Svartifoss, ki ima zanimivo kuliso bazaltnih šestkotnih stebrov, nato pa šla na bližnji hrib Sjonarnipa, od koder se odpira čudovit razgled na ledenik spodaj.
Prenočišče: HI Hostel VagnsstadirSedmi dan

Sončni vzhod sva želela pričakati v ledeniški laguni Jokulsarlon, ampak ne boste verjeli, spet je deževalo  Tako sva si laguno ogledala med dežnimi kapljicami. Kljub slabemu vremenu, je tudi ta laguna noro fotogenična. Popoldan sva imela rezervirano turo v ledene jame, vendar pa je tudi ta odpadla zaradi poplavljenih jam in močnega vetra na ledeniku. Sledila je le še vožnja nazaj do Vika.
Prenočišče: HI Hostel VikOsmi dan

Odpeljala sva se nazaj proti Reykjaviku in si na poti na letališče ogledala še lepote polotoka Reykjanes. Zanimivo je bilo geotermalno področje Seltun, kjer je polno fumarol, brbotajočega blata in izvirov vroče vode. Stvar je podobna okolici gejzirja Strokkur, le bistveno manj obiskana. Za zaključek sva šla še do kopališča Blue Lagoon in občudovala čudovito modro barvo vode, ter kontraste belih silikatnih sedimentov in črnih, vulkanskih skal. V soju izjemnega sončnega zahoda, ko se je nebo odprlo in se je videlo vse do vulkana Snaefelljokul, sva se vkrcala na letalo in se poslovila od Islandije.

Kljub temu, da je Islandija zelo draga država, se da potovati relativno ugodno. Predvsem s pravočasno rezervacijo nastaitev ter s pripravo lastne hrane se da veliko privarčevati. Najboljša stvar pa je, da je velika večina nacionalnih parkov, slapov, jezer, ledenikov … brezplačnih! Narava je torej dostopna vsem. Plača se le vodene oglede oz. izlete. Te pa seveda vsak posameznik izbere glede na lastne interese in finance. Najin najdražji izlet bi stal 160€ na osebo – toliko je namreč tura v ledene jame. Najcenejši izlet bi bil pa spust v vulkansko jamo na polotoku Snaefellsnes, ki stane okoli 30€.

Najino potovanje na Islandijo je bilo polno ekstremov: čistega navdušenja nad lepoto pokrajine kot tudi popolnega razočaranja nad odpovedanimi izleti. Ampak, tako to je na Islandiji. Imajo namreč zelo muhasto vreme, midva pa sva imela verjetno še posebno nesrečo, saj je bilo večina dni oblačnih ali deževnih. Vseeno lahko potrdiva, da je islandska narava oz. pokrajina čudovita tudi v dežju. Ko pa posije sonce, je pa to najlepši kraj, kar sva jih kadarkoli videla.Podatki o blogu Lahkih nog naokrog:

Na spletni strani Lahkih nog naokrog lahko zasledite podrobne opise z njunih potovanj po skoraj vseh kontinentih (od Evrope, Azije, Avstralije, Afrike itd.), pa tudi nekaj zanimivih z domačih krajev. Ne gre pa spregledati tudi rubrike Okusi sveta, kjer vam zaupata kar nekaj zanimivih kuharskih receptov iz različnih držav, s podrobnimi navodili za pripravo. Kot zanimivost strani pa so tudi zgodbe njunih couchsurfing obiskov, kjer sta se ponudila v vlogi gostiteljev. Če ju še niste uspeli videti v živo, lahko to tudi  storite, saj napovedujeta kar nekaj potopisnih predavaj z zgodbami iz njunih potovanj.
– spletna stran oz.blog: https://lahkihnog-naokrog.si/

Avtorja fotografij: Rok in Katarina Hočevar (Lahkih nog naokrog)

Lahkih nog naokrog

Sva Katarina in Rok Hočevar – dva posebneža, ki imata doma namesto televizorja ogromen, na roke narisan zemljevid sveta. »Zemljevid nama je inspiracija, svet pa destinacija,« je bil stavek, ki nama ni dal miru po 2-dnevnem risanju in barvanju tega zemljevida. Od takrat naprej ves čas razmišljava, kateri nepoznan košček našega planeta bi še obiskala.

1 komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Imate li koju sliku iz vulkanske jame? I link agencije?svi izleti tog tipa što sam ja gledala su puno skuplji. Hvala!

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.