Izlet na dlani

Rekordi in presežki v počitniški deželi Nemčiji

Baden-Württemberg, proizvodnja lesenih ur s kukavico © DZT/Leungmo

 

Najbolj nagnjen stolp na svetu, mesto, starejše od Rima, in največja ura s kukavico – Nemčija vas bo navdušila s tem in še marsičim. Pridružite se na potovanju in odkrivanju nepričakovanih in rekordnih stvari!

Kölnska stolnica je najpomembnejša gotska verska zgradba v Nemčiji, katere gradnja je trajala več kot šeststo let. Temeljni kamen te veličastne kölnske znamenitosti je bil položen leta 1248, njeno dokončanje pa so praznovali leta 1880. Od začetka do konca gradnje je torej minilo 632 let, pri čemer so gradbena dela stala kar okoli tristo let.

V Porenju-Pfalški pa se z rekordom ponaša tudi srednjeveška utrdbena zgradba. To je verjetno najbolj nagnjen stolp na svetu, ki je del starega mestnega obzidja v mestu Dausenau. Nagnjen je za kar 5,22 stopinje. Za primerjavo: slavni poševni stolp v Pisi je nagnjen »le« za slabe štiri stopinje. Bolj postrani stoji celo cerkev v vzhodnofrizijskem mestu Huurhusen, ki se nagiba za 5,19 stopinje.

 

Impresivna je tudi največja ura s kukavico na svetu; najdemo jo v mestu Triberg v Schwarzwaldu. Med vodenim ogledom lahko pokukate v notranjost te 4,50 x 4,50 m velike ure in si ogledate ogromne lesene zobnike s premerom do 2,60 m. Že samo kukavica tehta 150 kilogramov, nihalo je dolgo osem metrov, celotna ura pa tehta kar šest ton.

Kdor ima raje naravo, lahko v narodnem parku Berchtesgaden na bavarskem obišče najvišji slap v Nemčiji; to je 470-metrski Rothbachfall. V alpskem mestecu Allgäu blizu Tiefenbacha pa lahko občudujete Breitachklamm, najglobljo sotesko v Nemčiji, ki jo obdajajo do 150 metrov visoke pečine.

 

Ali veste, …?

… da ima Ulmska stolnica najvišji cerkveni stolp na svetu (161,53 m)? Do razgledne ploščadi vodi 768 stopnic, z nje pa na jasen dan pogled seže vse do Alp. Ulmsko stolnico, ki je med drugo svetovno vojno ostala skoraj nepoškodovana, so gradili približno 200 let. Gradnja je bila končana leta 1890.

Ulmska stolnica © Ulm/Neu-Ulm Touristik GmbH/Hühn

 

… da Trier velja za najstarejše mesto v Nemčiji, pri čemer to ni uradno potrjeno? Mesto je bilo ustanovljeno okoli leta 2050 pr. n. št., kar pomeni, da je 1300 let starejše od Rima.

Trierska stolnica sv. Petra, notranje dvorišče, Unescova svetovna dediščina © Getty Images/Fredy Jeanrenaud, EyeEm

 

… da je baltski otok Rügen z 926 kvadratnimi metri največji nemški otok? Med znamenitimi krednimi pečinami v narodnem parku Jasmund je najvišja Königsstuhl (118 metrov).

Rügen, kredne pečine v narodnem parku Jasmund © DZT/Francesco Carovillano

 

… da je v Wolnzachu ena od največjih hmeljarskih regij na svetu? Tam lahko obiščete hmeljarski muzej in se podate na potovanje skozi zgodovino hmeljarstva.

Hallertau, kolesarjenje med nasadi hmelja © TOM e.V./Peter von Felbert

 

Nemška turistična organizacija

Sponzorska objava.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.