Izlet na dlani

Škotska

Verjetno so prve misli ob besedi Škotska povezane z whiskyem, moškimi v kiltih in dudami. Kdor se je že odpravil na severni del Otoka ve, da temu preprosto ni tako. Podvržena hitrim spremembam vremena z Atlantika, na katere je priporočljivo hitro privajanje, Škotska pokrajina predstavlja idealen popotniški cilj za vse tiste, ki željo aktivno preživeti svoj prosti čas. Nekoč pokrajina, bogata z gozdovi, je danes zanimiva zaradi značilne in izrazite zeleno obarvane krajine, s številnimi jezeri in gradovi, ki dajejo pridih mističnosti. Na zahodni obali Škotske najdete otoke, kot so Skye, Mull, Jura, z bogato favno, predvsem pa mnoge destilarne whiskya.

V grobem se Škotska deli na južni in po površini manjši Lowlands in večji severni Highlands. Slednji je redko poseljen in prepreden s številnimi pohodniškimi potmi. Urbano je možno enostavno zamenjati za naravno okolje, kjer te obdajajo griči, potoki in jezera, šota ter nadloga v vseh pogledih – midges oziroma nekaj med mušicami in komarji, ki ti neprestano pijejo kri. Z Andražem sva se odločila, da prepešačiva Great Glen Ways v dolžini 127 km. Pot poteka od mesta Fort William do Invernessa, največjega mesta v severnem delu Škotske.

Potovanje sva torej pričela v Fort Williamu na zahodni obali, ki je najbolj priljubljeno kot izhodišče za vzpon na najvišji vrh Škotske, 1.344 metrov visoki Ben Nevis. Tudi midva nisva hotela izstopati in sva se z vso resnostjo lotila podviga. Množici vzpona željnih sva se pridružila na poti do vrha, ki je bolj avtocesta kot pešpot. Žal nama ni uspelo priti do cilja, ker so Andraža izdale težave s kolenom in sva nekje na pol sestopil apo drugi poti. Tu sva se prvič srečala z značilno škotsko pokrajino z izrazito zeleno obarvano travo, šotno rjavo zemljo in mnogimi potoki ter prilomastila nazaj v dolino.

Avgustovski čas je zaradi najbolj stabilnega vremena za obisk Škotske najbolj primeren, čeprav na preveč sončnih dni ne gre računati. Spremenjljivo škotsko vreme sva tako dodobra izkusila na najinem pohodu. Po dnevu bivanja v Fort Williamu sva se peš odpravila proti severu. Škotsko je dežela jezer, ki so, čeprav precej oddaljena drug od drugega, vsa plovna. Med seboj so povezana s sistemom kanalov in zapornic, ki omogočajo prehajanje plovilom iz višjih v nižje predele in obratno. Pot sva nadaljevala mimo kanala Caledonia do jezera Loch Lochy in po 35 km hoje prespala v hostlu ob poti.

Naslednji dan sva pot nadaljevala ob jezeru Loch Oich in po dobrih 25 km pripešačila do mesta Fort Augustus, kjer sva si privoščila vsak svoje zasluženo pivo, fish and chips ter haggis ali škotske krvavice. Mesto se nahaja na južnem delu znanega jezera Loch Ness, dolgega preko 40 km. V načrtu sva imela prehoditi pot ob jezeru in zaključiti v Invernessu, vendar poškodba kolena z se je ponovila. Tako sva prilagodila načrte in nadaljevala z javnim prevozom. Ob poti sva se ustavila ob razvalinah gradu Urquhart, kjer so čudoviti razgledi na Loch Ness in od koder naj bi na jezerski gladini večkrat videli jezersko pošast Nessie.

Inverness je neformalno glavno mesto območja Highlands. Najbolj značilna zgradba v mestu je grad, ki se nahaja na vzpetini in je bil skozi škotsko zgodovino pomembno prizorišče različnih bitk. S skrajne severne točke najinega potovanja sva se začela vračati proti Edinburgu z vmesnim postankom ob vzhodni obali v mestu St. Andrews. Mesto je znano predvsem kot zibelka golfa, kjer naj bi se pričel njegov razvoj. V okolici mesta je pet večjih golf igrišč, kamor hodijo igralci s celega sveta. Mesto je znano po najstarejši univerzi na Škotskem s prostori v najstarejših viktorijanskih stavbah, razporejenih po vsem mestu. Ena izmed značilnih kulis v mestu so ruševine stare opatije, ki leži ob obali in od koder seže pogled daleč na morje in peščeno obalo polotoka Fife.

Edinburg je bil najin končni cilj. Imenovali bi ga lahko tudi mesto festivalov, saj si sledijo eden drugemu. Če se znajdeš v mestu avgusta si priča poteku dveh največjih in najbolj prepoznavnih festivalov, The Fringe ter Tatoo. Prvi je največji svetovni festival uličnega gledališča in komedije, drugi pa festival vojaških orkestrov, ki vsako leto poteka na edinburškem gradu. Mesto je v času festivalov polno obiskovalcov, kar mu daje utrip metropole.

Mesto je prepredeno s parki, me d katerimi je najbolj priljubljen Holyrood park z mnogimi zgodovinskimi spomeniki, potmi in krasnim razgledom na mesto. Edinburg je mesto, kjer bodo zadovoljni tako ljubitelji kulturnih dogodkov in znamenotosti, kot tudi privrženci rekreacije in naravnega okolja. In slednje bi lahko trdili za celotno Škotsko.

Besedilo in fotografije: Sašo Jenko

Sašo Jenko

Sašo je popotnik, ki ga privlači mističen svet Orienta. Ta ga navdušuje predvsem zaradi prijaznosti domačinov, izvrstne hrane in edinstvene pokrajine. Z vami bo delil svoje dogodivščine po bližnjih in daljnih deželah in vam tako podal kakšen popotniški nasvet ali dva za vaše prihodnje potovanje.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.