Izlet na dlani

Velika noč v Nemčiji

Velika noč © pixabay

 

Velika noč je v Nemčiji pomemben družinski praznik. Otroci takrat iščejo velikonočne pirhe, družine skupaj hodijo na sprehode, na velikonočno nedeljo pa si privoščijo obilen zajtrk s sorodniki. Od kod pa pravzaprav izvirajo nemški velikonočni običaji in katere nenavadne in edinstvene velikonočne običaje lahko najdemo v različnih nemških regijah?

Izvor in pomen velike noči

Velika noč je najstarejši krščanski in najpomembnejši cerkveni praznik. Že od drugega stoletja se kristjani v tem času spominjajo Kristusove smrti in vstajenja. Nemško poimenovanje za veliko noč, »Ostern«, najverjetneje izhaja iz starogermanske besede »Eastron«, kar lahko približno prevedemo kot »jutranja zarja«.

Velikonočni običaji

Na veliko nedeljo otroci iščejo pirhe, ki jih je zanje na skrita mesta nastavil velikonočni zajec. Tudi velikonočni zajec je poleg pirhov simbol plodnosti in izvora življenja. Velika noč je tudi praznik pomladi, zajec pa njen glasnik. Zajec je bil v povezavi z velikonočnimi jajci prvič omenjen leta 1682. Zanimivo je, da so v nekaterih nemških regijah pirhe dolgo prinašale tudi lisice, petelini ali kukavice. Jih nosi petelin ali morda štorklja? Morda celo kukavica, ko poje? To je skrivnost, ki jo boste morda izvedeli ob poslušanju velikonočne pesmi Goethe-Instituta Ljubljana. Poleg tega pa se boste v tem videu naučili tudi, kako si lahko doma sami izdelate preprost instrument in se spremljate pri petju. V kolikor pa bi si sami radi pripravili velikonočno dekoracijo za praznično mizo, kot npr. velikonočne zajčke z ušesi iz prtičkov, si oglejte video Goethe-Instituta Ljubljana.

Z velikonočnim ognjem naj bi pregnali hudobne zimske duhove in pozdravili pomlad – to je poganski obred, ki izvira iz srednjega veka. Ljudje les in posušeno grmovje nakopičijo čim višje, nato pa ga – odvisno od regije – prižgejo na veliko soboto ali na veliko nedeljo zvečer. Družine nato ob ognju pogosto sedijo pozno v noč ter uživajo v toploti ognja in čarobnem vzdušju.


Velikonočni kviz z Angie

Ali veste zakaj je velika noč vsako leto na drug datum? Ali je slika Poljski zajec Albrechta Dürerja v bistvu velikonočni zajček? Poigrajte se tudi vi in rešite »Velikonočni kviz z Angie« na spletni strani Goethe-Instituta.

Velikonočna kulinarika

Velikonočne kulinarične specialitete vključujejo velikonočno jagnje – bodisi pravo ali kot pecivo –, velikonočno pletenico iz kvašenega testa, okrašeno z barvitimi pirhi, na veliki petek pa ribe. Velika noč napoveduje tudi konec posta, zato Nemci na veliko nedeljo tradicionalno jedo obilen velikonočni zajtrk.

Nenavadni velikonočni običaji

Poleg klasičnih velikonočnih tradicij, ki so razširjene po vsej Nemčiji, obstaja tudi nekaj nenavadnih običajev, ki jih najdemo le v nekaterih nemških regijah. Vznemirljiva različica velikonočnega ognja, ki jo najdemo v Hessnu, pa tudi v nekaterih regijah vzhodne Nemčije, so velikonočna kolesa (Osterräder). Običaj veli, da s slamo napolnjena kolesa prižgejo in zakotalijo po hribu navzdol.

V Zgornji Lužici in v nekaterih lokalnih skupnostih na Bavarskem na veliko nedeljo prirejajo velikonočno povorko konj (Osterritt). Moški si nadenejo frak in cilinder ter na slavnostno urejenih konjih odjezdijo po vnaprej določeni poti in pri tem oznanjajo ponovno vstajenje Kristusa.

Tradicija velikonočne okrasitve vodnjakov izvira iz Frankovske Švice v Zgornji Bavarski in jo najdemo samo na Bavarskem. Že več kot sto let tamkajšnji prebivalci za veliko noč barvito okrasijo številne vodnjake in fontane. Dekoracija vključuje na tisoče pisano pobarvanih jajčnih lupin, cvetje in girlande.

Veliko zabave, veselja in radosti pri barvanju pirhov. Nemška turistična organizacija vam želi obilo pirhov in vesele velikonočne praznike.

Nemška turistična organizacija

Sponzorska objava.

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.