Izlet na dlani

Zgodbe in dejstva o počitniški deželi Nemčiji

Sigmaringen, grad Sigmaringen © DZT/Francesco Carovillano

 

Počitniška dežela Nemčija se ponaša z izjemno raznolikostjo; ne le pokrajinsko, temveč tudi kulturno in kulinarično. Zdaj imate priložnost, da spoznate številne zanimive zgodbe in dejstva o Nemčiji.

Ste denimo vedeli, da povprečni Nemec na leto zaužije okoli tri kilograme pečenic? V mestu Mühlhausen v Turingiji je celo muzej pečenic. Pečenica je običajno dolga 20 centimetrov. Aktualni rekord za najdaljšo pa ima 5888 metrov dolga pečenica, ki jo je leta 1999 izdelala ekipa mesarjev iz Bavarske. Ob tem je dobro vedeti, da se v Regensburgu na bavarskem lahko okrepčate v »najstarejšem obratu s hitro hrano na svetu«, ki vam ponuja tradicionalno regensburško pečenico s kislim zeljem in gorčico. To slikovito mesto ob Donavi pa je že samo po sebi vredno ogleda: v dobro ohranjenem starem mestnem jedru, ki je na seznamu Unescove svetovne dediščine, se boste počutili, kot da ste za hip odpotovali v srednji vek.

Od ponovne združitve Nemčije je minilo že več kot 30 let, nekdanjo ločnico pa v Berlinu ponoči lahko še danes vidimo iz vesolja. S satelitskih posnetkov je namreč razvidno, da je zahodni del prestolnice osvetljen z modrikasto-belo svetlobo, vzhodni del pa s toplejšo rumenkasto. Vzrok je v različnih sistemih javne razsvetljave. Turisti lahko danes v Berlinu nekdanjo mejo med dvema Nemčijama prosto prehajajo in sproščeno kolesarijo ob ostankih zidu. Ste  kdaj razmišljali, zakaj je pravzaprav prišlo do gradnje Berlinskega zidu? Kako je le-ta vplival na življenja vzhodnih in zahodnih Nemcev? In zakaj je padel? V kratkem učnem videu „Mauerfall“ so na enostaven način prikazani zgodovinski dogodki, ki so pripeljali do gradnje in padca Berlinskega zidu. Prisrčno vabljeni k ogledu. Če pa bi želeli temo predstaviti tudi mlajšim generacijam, je Goethe-Institut za vas pripravil tudi transkripcijo, učne liste in didaktizacijo k omenjenemu spotu.

Bi se raje kot v velemesto odpravili v naravo? Ni problema! Kar okoli tretjino nemškega ozemlja predstavljajo gozdovi. V narodnem parku Bavarski gozd lahko najdete tudi pravi novodobni pragozd. Ljudje že stoletja skrbimo za gozdove z gozdarskimi posegi, leta 1983 pa se je bavarski minister za kmetijstvo odločil, da drevesa, ki jih je podrlo neurje, pusti kar tam, kamor so padla. Tako je nastal nov pragozd – tudi nered je lahko čudovit. Ali pa se celo na pot podali raje z avtoprikolico? Nemci naravnost obožujejo svoje male domove na kolesih; danes je v Nemčiji registriranih okoli 700.000 prikolic, število pa še vedno narašča. Še več: prikolice, ki jih ljubitelji kampiranja vozijo vsepovsod po svetu, priklopljene na avtomobilsko kljuko, so nemški izum!

Kogar zanimata zgodovina in kultura, si v Nemčiji lahko ogleda katerega od številnih gradov. Najbolj poznan nemški grad je Wartburg, ki stoji nad mestom Eisenach. V njem je reformator Martin Luther kot prvi prevedel novi testament v nemščino. S številnimi gradovi se ponaša tudi zvezna dežela Saška, mogočne zgradbe krasijo dih jemajočo pokrajino Švabskih Alp na jugozahodu Nemčije, z jarki obdane gradove na vodi pa lahko najdete tudi v regijah Münsterland in Niederrhein. Gradov je po ocenah 25.000, uradni register še ne obstaja. V vsakem primeru pa je izbira ogromna!

Nemška turistična organizacija

Sponzorska objava.

1 komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.