Izlet na dlani

10 najlepših puščav

Morda se vam je sprva zazdelo, da puščava pa res ne more biti lepa ali pa morda kako smo na Zemlji našli kar 10 tistih najlepših. Ta članek bo razblinil to morebitno predstavo, saj vam spodaj predstavljamo 10 čudovitih krajev, kjer se prelivajo barve od vijolične do rumene in, kjer na prvi pogled obstaja le vročina, pesek in samota. Vendar, ko pogledaš malo bolje lahko opaziš sledove življenja in morda spoznaš, da je lahko tudi ta samoten, neposeljen in odročen kraj na Zemlji, na svoj način lep.

Ste že obiskali kakšno od puščav?

Puščava Namib

Ta puščava se nahaja v jugo-zahodni Afriki na kar 81.000 km2. Začne se kot morje peska ob obali in se nadaljuje v notranjost celine, do kamor se vztrajno dviguje v kamnito hribovje. Večinoma je neposeljena (le nekaj manjših zaselkov), vendar pa boste tu našli črnega nosoroga, geparda in zebro.

 

Wadi Rum, Jordanija

Na turističnih prospektih Jordanije boste poleg starodavne Petre našli tudi puščavo Wadi Rum. Puščava spada pod Unesco zaščitena območja in je naseljena že kar 12.000 let, o čimer pričajo petroglifi, arheološke najdbe inskripcije. Lunarne skulpture iz puščavskega kamna z rdečimi sencami in oranžen puščavski pesek, so naravnost čudovita kulisa.

Zaradi masovnega turizma je že močno obljudena – vsaj njeni lažje dostopni deli, vendar se s pomočjo pravega vodiča lahko najde tudi še nekaj nedotaknjenih koščkov Wadi Rum-a.

 

Sahara

Takšen članek bi bil nepopoln, ne da bi omenili največjo puščavo na svetu. Sahara se razprostira čez kar 10 držav v severni Afriki in prekriva astronomskih 9.400.000 km2 (približno toliko kot je velikost Kitajske). Sahara ni le pust pesek, temveč sestoji iz peščenih sipin (ergs), goratih območij (hamada) in suhih dolin (wadi). Vodni vir predstavlja le Nil v Egiptu, drugje je vir vode zelo redek.

Večina Sahare je nedostopne za turiste, obstaja le nekaj območij, kjer vas lahko s kameljo karavano odpeljejo med sipine in tako preživite noč pod zvezdami.

 

Rub al Khali, Arabski polotok

Rub al Khali bi lahko v grobem prevedli kot »prazna četrt«, razteza se v spodnji tretjini Arabskega polotoka in je del večje Arabske puščave. Razteza se v Savdsko Arabijo, Oman, ZAE in Jemen. Skozi zgodovino je od nekdaj burila duhove in bila omenjena v mnogo mitih – mesto Iram, trgovalna postojanka omenjena v Koranu naj bi bila pokopana prav pod peščenimi sipinami Rub al Khali.

 

Gobi, Kitajska/Mongolija

Prekriva del Mongolije in del Kitajske ter je najbolj znana kot nahajališče mongolskega imperija – svilnata pot. Njen izgled se kaže v obliki stepe in pol puščave, obdajajo jo gorovje Altaj, puščava Taklamakan in Tibetanska planota. Gobi, čeprav so tu temperaturne razlike ekstremen, je dom mnogim živalskim vrstam, ena izmed njih so tudi dvogrbe kamele. Kot zanimivost velja omeniti, da naj bi tu našli tudi prvo dinozavrovo jajce.

 

Mojave, ZDA

130.000 km2 velika puščava Mojave je Ameriška kontribucija k seznamu svetovnih puščav, vendar še vedno svetlobna leta oddaljena od velikosti Sahare. Razteza se čez Kalifornijo, Nevado, Utah in Arizono ter jo spremlja velik sloves. Če zanemarimo dejstvo, da se tu seveda nahaja glasno mesto zabave Las Vegas, je to dom tudi eni bolj strupenih kač – klopotači Mojave.

 

Taklamakan, Kitajska

Globoko na Kitajskem ozemlju se nahaja puščava Taklamakan, ki jo obdajajo gorovja Tien Shan, Pamirs in Kunlun. Vsebuje zelo malo vegetacije in nima stalnih prebivalcev, pesek pa naj bi segal do 300m globoko.  Svoj čas so manjše muslimanske skupine brodile skozi puščavo, vendar so jih Kitajske oblasti pregnali na njene obronke.

 

Dasht-e Lut, Iran

V Iranu najdemo puščavo, katere ime lahko prevedemo v »puščava praznine«. To je eno izmed svetovno najbolj vročih in najbolj suhih mest, kjer se nahaja tudi ekstremna cona Gandom Beryan – velika planota prekrita s črno lavo.

 

Thar, Indija/Pakistan

Velika Indijska puščava prekriva del Indije in Pakistana. Sestoji iz peščenih solin in zelenih savan, kjer najdemo med drugim tudi gazele in akacijeva drevesa. Res, da ni za vsakogar, vendar priporočamo počitnice z jezdenjem skozi puščavo, kar ima tudi svoj čar.

 

Antarktika

Na prvi pogled morda ne deluje kot puščava, saj se tu temperatura spusti tudi do -89°C, vendar je Antarktika zaradi pomankanja padavin, tehnično gledano, puščava. Prostrana in dih jemajoča, z ledenimi »nebotičniki« oblikovanimi od vetra in morja.

Prispevek povzet po: Telegraph
Vir fotografij: Pixabay

Patricija Kragelj

Patricija Kragelj

Dodaj komentar


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.