Izlet na dlani

10 svetovnih božičnih jedi (z recepti)

Tokrat smo vam pripravili seznam ob katerem se vam bodo zagotovo pocedile sline. Ker se bliža božični čas in ker nekateri nikoli ne nehamo sanjati o potovanjih in tamkajšnjih odličnih jedeh, smo pripravili seznam z izborom 10 božičnih jedi iz vsega sveta. Dodali smo tudi recepte za pripravo, kdo ve, morda se vam celo porodi ideja kako popestriti vaš letošnji meni za božično večerjo.

christmas-stollenpixabay


1. Stollen (Nemčija)


Stollen je nemški sadni kruh, obogaten s suhim sadjem, rumom, začimbami in posut s sladkorjem v prahu. V nekaterih primerih je v testo dodan tudi marcipan.

Recept si oglejte na povezavi tukaj


2. Tamales colorados/negro (Gvatemala)


Tamale je tradicionalna srednjeameriška jed iz škrobnega testa (običajno na osnovi koruze), ki se zavije v koruzne liste ali liste banane. Tamales se lahko napolni še z mesom, siri, sadjem, zelenjavo, čiliji itd. Zaradi raznolike vsebine so lahko rdeče barve (colorado) ali črne barve (negro). Rdeča različica je v Gvatemali pogosto na jedilnikih, medtem ko je črna različica na jedilnih le v času praznikov in ima na račun sadja, oreškov in čokoladne omake sladko vsebino.

Gvatemalci imajo v času praznikov na jedilniku pogosto tamales, kar je pa za njih pomembno, da nikoli ne naročajo oz zaužijejo hkrati dveh različnih vrst tamalesov.

Recept si oglejte na povezavi tukaj


3. Piščančja juha Avgolemono (Grčija)


Juha Avgolemono je v Grčiji postrežena kot predjed božičnega praznovanja. Gre za juho na piščančji osnovi, z dodatkom riža, limone in jajčnega rumenjaka. Juha je poznana tudi v arabskem svetu.

Recept si oglejte na povezavi tukaj


4. Ocvrt piščanec (predvsem KFC) (Japonska)


Precej poznana znamka s hitro prehrano-KFC ima vsakoletno uspešno božično kampanjo na Japonskem, že od 70 let naprej  je ocvrt piščanec obvezno na božičnem jedilniku.

Nam najbližjo poslovalnico KFC najdete v Zagrebu, Gradcu ali Trstu. 🙂


5. Kulkuls (Indija)


Indija ima sicer majhno skupnost kristjanov, ampak tudi ti imajo svoje praznične jedi. Kulkus so preprosti in odlični zaviti kokosovi piškoti.

Recept si oglejte na povezavi tukaj


6. Pavo Trufado de Navidad (Španija)


Iz Španije prihaja nekoliko bolj sofisticirana božična jed. Polnjen puran s tartufi, kateremu se odlično poda sladka priloga v obliki dušenih jabolk in sliv, ter svežega ananasa in pomaranč.

Recept si oglejte na povezavi tukaj


7. Bibingka (Filipini)


Bibingka je božični filipinski kolač, katerega osnova je riževa moka in kokosovo mleko. Tradicionalna priprava kolača zahteva precej časa in poteka v posebnih lončenih posodah. Na voljo so pa številni recepti za kolače, katerih priprava ni zahtevna.

Recept si oglejte na povezavi tukaj, bolj sladko različico (nefilipinskega izvora) pa tukaj.


8. Risalamande (Danska)


Rižev puding z mandlji in postrežen z omako s češnjami, predstavlja dansko božično sladico. Da pa jo naredijo še bolj posebno v sladico skrijejo kakšno malenkost (običajno cel mandelj) in tisti, ki jo odkrije je nagrajen npr. s čokolado ali marcipanovim pujskom.

Recept si oglejte na povezavi tukaj


9. Imbuljuta tal-Qastan (Malta)


Imbuljuta tal-Qastan je tradicionalna malteška pijača postrežena v času božično novoletnih praznikov. Ključne sestavine so kakav, kostanji, klinčki in limonina lupinica. Priprava je otročje lahka.

Recept si oglejte na povezavi tukaj


10. Feast of Seven Fishes (Italija)


Feast of the Seven Fishes (Italian: Festa dei sette pesci) je verzija italjanskega praznovanja božiča v obliki ribjih jedi. Praznovanje v tej obliki izhaja iz južne Italije in kot že ime pove gre za 7 ribjih jedi. Jedi na meniju so običajno bolj preproste priprave, npr. ocvrti kalamari, bakalar, testenine z ribo…

Recept si oglejte na povezavi tukaj


Koliko od naštetih božičnih jedi ste že poskusili, katere vas najbolj mikajo in bi jih želeli poskusiti?  

Seznam jedi je povzet po strani buzzfeed in vsebuje skupno 29 svetovnih božičnih jedi.  Celotni seznam si lahko podrobneje ogledate strani buzzfeed na povezavi tukaj. Opisi in recepti povzeti po Wikipediji in po št. spletnih straneh (navedenih na povezavah zgoraj).

Izlet na Dlani

Izlet na Dlani

Zagotovo se med vami najde kdo, ki pogosto sanjari o bližnjih kot tudi o daljnih destinacijah za potovanja, takšni smo tudi člani ekipe Izlet na dlani. Stran Izlet na dlani je nastala z željo po iskanju najugodnejših možnostih potovanja, hkrati pa tudi z željo, da potovalne dogodivščine ter ostale stvari povezane s potovanjem, delimo tudi z vami.

1 komentar


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.